ΤΟΠΙΚΑ

Ενοικοι σε «πόλεμο» για τη θέρμανση

ενοικοι-σε-πόλεμο-για-τη-θέρμανση-550527

Διαφορετικοί νόμοι και κανόνες φαίνεται ότι ισχύουν φέτος σε κάθε πολυκατοικία του Βόλου, με αφορμή το θέμα της θέρμανσης που «πρωταγωνιστεί» σε όλες τις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Στις γενικές συνελεύσεις φαίνεται ότι «ανάβουν τα αίματα» μεταξύ των ενοίκων, ανάμεσα σε όσους μπορούν ακόμη να πληρώσουν για κεντρική θέρμανση και όσους δεν μπορούν και αναζητούν άλλες πηγές θέρμανσης. Το θέμα είναι ότι όσο περισσότερο προχωράει ο χειμώνας, όλο και περισσότεροι ένοικοι των πολυκατοικιών δυσκολεύονται να πληρώνουν για θέρμανση.

Ο καβγάς στις γενικές συνελεύσεις ξεκινάει από το γεγονός ότι οι ένοικοι που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα καλοριφέρ τους δεν δέχονται να πληρώνουν πάγιο θέρμανσης, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμη και τα 40 ευρώ.

Οπως αναφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ιδιοκτήτες εταιρειών διαχείρισης κτιρίων, τέτοιου είδους προβλήματα διογκώνονται όσο πέφτει η θερμοκρασία και το αποθεματικό πολλών πολυκατοικιών έχει ήδη εξατμιστεί.

Πολλοί ένοικοι είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε δεν θέλουν να κάψουν φέτος πετρέλαιο, λόγω της τιμής του. Αρκετοί προσανατολίζονται σε άλλες λύσεις, όπως σόμπες, τζάκια, χρήση κλιματιστικού, ηλεκτρικές πηγές θερμότητας κ. ά.

«Οι γκρίνιες μεταξύ των ενοίκων πάντα υπήρχαν, αλλά τώρα λόγω της κατάστασης είναι πιο έντονες», αναφέρει ο ιδιοκτήτης εταιρείας διαχείρισης πολυκατοικιών κ. Γιώργος Καρασμάνογλου, προσθέτοντας, ότι οι περισσότεροι ένοικοι έχουν στραφεί προς την αυτόνομη θέρμανση, προκειμένου να ελέγχουν τι θα κάψουν και πόσο θα πληρώσουν.

Οπως διευκρινίζει ο ίδιος, υπάρχουν και περιπτώσεις πολυκατοικιών που ακόμη δεν έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης.

Ζητούν αλλαγή καταστατικού

Από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια εταιρείας διαχείρισης κτιρίων, κ. Ελένη Γιαγιά, αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, πως οι ένοικοι που ακόμη δεν έχουν ανάψει καλοριφέρ, δεν δέχονται να πληρώσουν ούτε πάγιο για θέρμανση, ενώ από την άλλη πλευρά διαμαρτύρονται όσοι έχουν ανάψει καλοριφέρ, γιατί δεν πληρώνουν όλοι οι ένοικοι πάγιο, όπως ορίζεται από το καταστατικό. Χαρακτηριστικά η κ. Γιαγιά τονίζει: «Σε τέτοιες περιπτώσεις και οι δύο πλευρές έχουν τα δίκια τους. Πραγματικά είναι ο δυσκολότερος χειμώνας στο θέμα της θέρμανσης. Το να πληρώνουν το πάγιο θέρμανσης είναι θέμα καταστατικού πολυκατοικίας και γι’ αυτό αίτημα πολλών είναι να αλλάξει το καταστατικό των πολυκατοικιών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου