ΤΟΠΙΚΑ

«Καρότο» και «μαστίγιο»

καρότο-και-μαστίγιο-550330

«Καρότο και μαστίγιο» δείχνει στους ιδιοκτήτες βιλών στο Πήλιο που τις λειτουργούν παράνομα ως τουριστικά καταλύματα, ο ΕΟΤ. Από τη μία ανοίγει το δρόμο για τη νόμιμη εκμετάλλευσή τους και ταυτόχρονα προειδοποιεί με «τσουχτερά» πρόστιμα ύψους 50.000 ευρώ τους ιδιοκτήτες που θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις ιδιοκτησίες τους χωρίς να έχουν προμηθευτεί το ειδικό σήμα λειτουργίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, το Δεκέμβριο του 2012, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, είχε αποκαλυφθεί ότι βίλες στο Πήλιο λειτουργούν παράνομα ως τουριστικά καταλύματα, τόσο από Έλληνες όσο και από αλλοδαπούς, που φέρονταν να κέρδιζαν χιλιάδες ευρώ κάθε εβδομάδα σε βάρος της νόμιμης ξενοδοχίας.

Οι περιπτώσεις των παράνομων βιλών είχαν εντοπιστεί στο ανατολικό και ορεινό Πήλιο. Όπως είχε καταγγελθεί, οι ιδιοκτήτες τους νοίκιαζαν τις βίλες σε ομάδες τουριστών -τέσσερα άτομα κατά μέσο όρο- προς μερικές χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα, χωρίς να διαθέτουν άδεια λειτουργίας, άδεια από την Πυροσβεστική, πινακίδες, χωρίς να καταβάλλουν Φ.Π.Α. για τα χρήματα που εισπράττουν.

Οι καταγγελίες των ξενοδόχων, έστρωσαν το… έδαφος σε ελεγκτές του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, που μέσα στο περασμένο καλοκαίρι, εντόπισε τις περιπτώσεις των βιλών που λειτουργούν παράνομα και τους ιδιοκτήτες τους που κέρδιζαν έως και 300 ευρώ την ημέρα «μαύρα και αφορολόγητα».

Από τον ΕΟΤ ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη νομιμοποίηση των βιλών. Με ανακοίνωση του αναπληρωτή προϊσταμένου της ΠΥΤ Θεσσαλίας, Δημ. Τριανταφύλλου και «στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες και αλλοδαποί που επιθυμούν να μετατρέψουν την κατοικία τους σε τουριστικό κατάλυμα και να λειτουργήσουν νόμιμα, να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά». Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούνται ότι εάν διαπιστωθεί η λειτουργία του καταλύματος χωρίς το προβλεπόμενο ειδικό σήμα λειτουργίας, το πρόστιμο είναι 50.000 ευρώ.

Ο Νόμος 4179/13, έρχεται να θέσει τις προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση των επιπλωμένων βιλών. Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 τ.μ., να έχουν ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση και να είναι σε αυτοτελή οικόπεδα. Θα μπορούν δε να εκμισθώνονται τουλάχιστον για μία εβδομάδα κι όχι πέραν των τριών μηνών συνολικά για κάθε χρόνο.

Για τη νόμιμη λειτουργία τους, οι βίλες θα πρέπει να διαθέτουν το ειδικό σήμα λειτουργίας αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κατατεθεί σχετική αίτηση στην Π.Υ.Τ. του ΕΟΤ, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά: τοπογραφικό διάγραμμα οικοπέδου, αντίγραφο οικοδομικής άδειας, πιστοποιητικό πυρασφάλειας, υπεύθυνη δήλωση μηχανολόγου μηχανικού για την επάρκεια των εγκαταστάσεων διάθεσης υγειονομικών αποβλήτων και απόδειξη κατάθεσης παραβόλου.

Αντίστοιχη διαδικασία νομιμοποίησης ισχύει και για τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες (έως 40τ.μ.).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου