ΤΟΠΙΚΑ

Στους δρόμους οι φοιτητές

στους-δρόμους-οι-φοιτητές-550163

Στους δρόμους βγήκαν χθες για μία ακόμη φορά φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διεκδικώντας δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους και χωρίς προϋποθέσεις.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, φοιτητές τμημάτων του ιδρύματος που ανήκουν στις επιτροπές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ξεκίνησαν από το θόλο του κτιρίου Παπαστράτος και κατέληξαν έξω από το πρώην ξενοδοχείο «Γαλαξίας», το οποίο διεκδικούν να αξιοποιηθεί από το Π.Θ. για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών.

«Διεκδικούμε το αυτονόητο: δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές. Η κατάσταση καθημερινά οξύνεται. Δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε την κρίση τους, εμείς και οι οικογένειές μας. Η αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει σήμερα την εργατική λαϊκή οικογένεια έρχεται τώρα να προσθέσει ένα ακόμη βάρος στις πλάτες των γονιών μας, που είναι αυτό της σίτισης και της στέγασης. Με τα νέα δεδομένα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι πολλοί φοιτητές πετιούνται από τη σίτιση, ενώ ταυτόχρονα πολλοί παρατάνε τις σπουδές τους γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ εδώ και μία εβδομάδα έχουν ανοίξει το ζήτημα της στέγασης που απαντά στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της», ανέφερε η Πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Στέλλα Ιωαννίδου.

Μετεγγραφές

Μετακινήσεις φοιτητικού πληθυσμού αναμένονται έως και τέλος του έτους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι μετεγγραφές φοιτητών, μεταφορά θέσεων όπως μετονομάστηκαν, από και προς το Π.Θ. δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τα τμήματα του ιδρύματος, που ήδη είναι «φορτωμένα» με μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από αυτόν που μπορούν να σηκώσουν.

Χθες ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς θέσεων των φοιτητών από ένα πανεπιστήμιο σε άλλο. Οι αιτήσεις μετεγγραφών, θα μπορούν να γίνονται από τους φοιτητές έως και τις 18 Δεκεμβρίου. Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν σε αντίστοιχο τμήμα άλλου πανεπιστημίου, απευθύνονται στις κατά τόπους διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παίρνουν τον προσωπικό ηλεκτρονικό τους κωδικό και στη συνέχεια καταθέτουν αίτηση μεταφοράς της θέσης τους σε αντίστοιχο τμήμα ή σχολή άλλου πανεπιστήμιου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και για την ικανοποίησή τους θα ληφθούν υπόψη κυρίως εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Αθ. Κουστέλιο, ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων μπορεί να είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα φανεί αν το Π.Θ. θα δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών ή αν -όπως έχει γίνει προηγούμενες χρονιές- θα επέλθει ισορροπία μεταξύ όσων θα φύγουν και όσων θα έρθουν.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα μεταφοράς θέσης έχουν οι φοιτητές των σχολικών ετών 2009 – 2010, 2010 – 2011, 2011 – 2012 και 2012 – 2013.

Πιστοποίηση προγραμμάτων

Παράλληλα με τη διαδικασία της μεταφοράς θέσεων των ενδιαφερόμενων φοιτητών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης των τμημάτων του, από εξωτερικούς αξιολογητές.

Η αυλαία της διαδικασίας ξεκίνησε τη Δευτέρα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, θα συνεχιστεί με το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής την ερχόμενη Δευτέρα και την επόμενη εβδομάδα η σκυτάλη θα δοθεί στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουστέλιο, η διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία δυναμική διαδικασία που αφορά στην πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οπως εξήγησε ο αναπληρωτής πρύτανη, πρόκειται για μία νέα διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά τη νέα χρονιά. Θα γίνει σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να πιστοποιηθούν τα προγράμματα σπουδών. Η πιστοποίηση θα γίνεται από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου