ΤΟΠΙΚΑ

Στο κοινοτικό μικροσκόπιο τα μέτρα

στο-κοινοτικό-μικροσκόπιο-τα-μέτρα-851206

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται την ερχόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία, αφού στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και γενικότερα για την ευρωζώνη και την ΕΕ.
Η πρώτη απόφαση θα αφορά την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης της οικονομίας, πράγμα που εκτός των άλλων σημαίνει ότι η πορεία της θα ελέγχεται κάθε μήνα.
Η δεύτερη απόφαση θα αφορά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία θα συνοδεύεται από δήλωση του ΕcoFin ότι δεσμεύσεις που περιγράφονται σε αυτό θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.
Η τρίτη και τελευταία απόφαση θα αφορά πακέτο κοινοτικών παρεμβάσεων στην οικονομία πλέον εκείνων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Πάντως, οι Βρυξέλλες φαίνεται να πιέζουν και για πρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες επαναφέρουν σταθερά την πρόταση να κόψει τον 14ο μισθό των υπαλλήλων. Μάλιστα, μιλούν όχι μόνο για τον δημόσιο τομέα, αλλά και για τον ιδιωτικό, καθώς υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για τον περιορισμό του παραγωγικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Αρμοδίως, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα ήταν σκόπιμη, υποστηρίζουν ορισμένες πηγές.
Έτσι, η προοπτική νέων μέτρων δείχνει αναπόφευκτη, καθώς η βαθιά ύφεση στην οποία φαίνεται ότι μπήκε η οικονομία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση εσόδων και άρα στην ανάγκη για αναπλήρωσή τους…

Αμέλεια αναγνώρισε
ο Ζ.Κ. Γιούνκερ
Το Eurogroup διέπραξε «ένα αρκετά σοβαρό σφάλμα αμελείας» με το να μην ασχοληθεί αρκετά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ο πρόεδρός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
«Θεωρούμε την έλλειψη ενασχόλησης με την κατάσταση της Ελλάδας ως αρκετά σοβαρό σφάλμα αμελείας» δήλωσε ο ίδιος.
Το Eurogroup «θα ασχοληθεί στο μέλλον πολύ πιο εντατικά και σοβαρά με την ανταγωνιστικότητα των χωρών» προειδοποίησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Δήλωσε ακόμη ότι ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από τη ευρωζώνη «θα είχε συνέπειες αντίστοιχες με εκείνες ενός σεισμού, ανεξέλεγκτες» και θα επέφερε εκτεταμένη και αρνητική αντίδραση των αγορών.
«Η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα ισοδυναμούσε με το τέλος των πάντων για την Ελλάδα. Και θα ήταν επίσης απόλυτα αρνητική για την εικόνα της ευρωζώνης» πρόσθεσε.
«Δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους… Θα ρωτάμε συνέχεια τους Έλληνες πού βρίσκονται με τον πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων» προειδοποίησε.
Επαναδιατυπώνοντας την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει τις διαφορές στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών-μελών είπε: «Οφείλουμε να επιδείξουμε προσοχή, ώστε οι διαφορές να μην αυξηθούν περισσότερο». «Μια νομισματική ζώνη δεν μπορεί να υπάρξει επ άπειρον, εάν οι διαφορές ανάμεσα στις επιδόσεις των εθνικών οικονομιών αυξάνονται υπερβολικά» προειδοποίησε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου