ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση έφερε τη φυματίωση

η-κρίση-έφερε-τη-φυματίωση-549612

Τονίστηκε σε εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ημέρες Πνευμονολογίας 2015»

Ογδόντα περιστατικά φυματίωσης το χρόνο, εκδηλώνονται στη Θεσσαλία της κρίσης, τονίστηκε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο «Ημέρες Πνευμονολογίας», που ξεκίνησε χθες στο «Ξενία» και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής, με τη συμμετοχή 500 περίπου πνευμονολόγων όλης της χώρας.

Ο Πρόεδρος του σεμιναρίου, καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνης, δήλωσε πως η Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας την οποία διευθύνει «νοσηλεύει 1.500 ασθενείς κάθε χρόνο, από τα τακτικά και επείγοντα εξωτερικά ιατρεία περνούν περίπου 10.000 ασθενείς ετησίως και διαγιγνώσκονται περίπου 5 με 10 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα κάθε εβδομάδα». Τόνισε επίσης ότι μειώνεται συνεχώς το όριο ηλικίας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Αναφορικά με τη φυματίωση, μια ασθένεια από το παρελθόν, τονίστηκε ότι παρουσιαζόταν σε ηλικιωμένους, με ταλαιπωρημένη υγεία και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά σε εξασθενημένους οργανισμούς.

Σήμερα πλήττει νέους που λόγω κρίσης υποσιτίζονται ή ζουν σε κακές συνθήκες και δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομικούς φορείς, ανέφερε ο πρώην Πρύτανης του Π.Θ., επισημαίνοντας τις τραγικές επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των νέων.

«Οι ημέρες Πνευμονολογίας, αναφέρει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Πρόεδρος του Σεμιναρίου κ. Κων. Γουργουλιάνης, πραγματοποιούνται για 16η συνεχή χρονιά. Ξεκίνησαν το 1999 ταυτόχρονα με τη λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα. Από τότε συγκέντρωσε τα τριτοβάθμια πνευμονολογικά περιστατικά της Κεντρικής Ελλάδας, μηδένισε τις διακομιδές στα νοσοκομεία του κέντρου και έγινε ένας από τους πόλους έρευνας και εκπαίδευσης της Πνευμονολογίας στη χώρα μας. Ετσι με το συνέδριο αυτό, περίπου 100 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου ελληνικού ορεινού Σανατορίου στο Πήλιο, η περιοχή μας ξαναβρίσκεται στο κέντρο των ιατρικών εξελίξεων.

Σε αυτή την ιστορία της φυματίωσης, είναι αφιερωμένες φέτος οι Ημέρες Πνευμονολογίας. Επίσης, αφιερώνονται σε όλους τους συνεργάτες της κλινικής γιατρούς, ειδικούς και ειδικευόμενους, νοσηλευτές, ερευνητές, φοιτητές, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδάκτορες αλλά και στους γιατρούς της περιοχής μας κυρίως πνευμονολόγους για την αμέριστη συμπαράστασή τους. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για τη συνεχή υποστήριξή της» καταλήγει ο Ι. Γουργουλιάνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου