ΤΟΠΙΚΑ

Καλλιέργειες, βιοτεχνίες και οικισμοί αποτυπώνονται ως δάση…

καλλιέργειες-βιοτεχνίες-και-οικισμο-549174

Καλλιεργήσιμες εκτάσεις που εμφανίζονται ως δάση… Οικόπεδα που μετατρέπονται επίσης σε δάση επειδή τραβήχτηκε… λάθος γραμμή στα όρια οικισμών. Ολόκληροι βιοτεχνικοί χώροι μετά το νέο κοιμητήριο Κούκος, οικισμοί στο ανατολικό και νότιο Πήλιο, σπίτια με νόμιμες οικοδομικές άδειες, αποτυπώνονται ως δασικές εκτάσεις… Στη Μαγνησία, η ανάρτηση του δασικού χάρτη φέρνει εκατοντάδες θιγόμενους πολίτες στο κατώφλι της Διεύθυνσης Δασών…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει στη Μαγνησία από την ανάρτηση του δασικού χάρτη, της αποτύπωσης δηλαδή των δασών κι άρα της δημόσιας περιουσίας, αφορά στις καλλιέργειες. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις. Αγρότες «χάνουν» τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους ή μέρος αυτών, και μαζί με αυτές τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν και το ίδιο το μεροκάματό τους, εξαιτίας του δασικού χάρτη που βασίστηκε σε αεροφωτογραφίες από τη δεκαετία του 1940.

Ο αγροτικός κόσμος όμως δεν είναι ο μοναδικός που θίγεται σε επίπεδο Μαγνησίας. Σύμφωνα με την τοπογράφο μηχανικό-πολεοδόμο και μέλος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Τούλα Μπακλατσή, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες προβλημάτων που προκαλούνται από την ανάρτηση του δασικού χάρτη και που αναγκάζουν τους πολίτες να καταθέσουν αντιρρήσεις.

Λάθος όρια οικισμών. Στο δασικό χάρτη της Μαγνησίας, υπάρχουν περιπτώσεις οικοπέδων που «εξαφανίζονται» μέσα σε δάση. Πρόκειται για οικόπεδα, όπως εξηγεί η κ. Μπακλατσή που βρίσκονται στα όρια οικισμού και που συμπεριλήφθηκαν στο δασικό χάρτη λόγω… λάθος γραμμής των ορίων των οικισμών. «Αυτό συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις στους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου , όπου τα όρια καθορίστηκαν σε χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού του 1975 και δεν έχουν ακριβείς συντεταγμένες», αναφέρει.

Κληροτεμάχια. Στον κάμπο στους Δήμους Ρήγα Φεραίου, Αλμυρού αλλά και στο Δήμο Βόλου στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου, υπάρχουν εποικιστικές περιοχές. Δόθηκαν κληροτεμάχια σε αγρότες για να τα καλλιεργούν, ωστόσο στις αεροφωτογραφίες του 1945, οι συγκεκριμένες εκτάσεις αποτυπώνονται ως δασικές. Σύμφωνα με την κ. Μπακλατσή «στη Λάρισα , Κατερίνη , Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές δόθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης τα όρια των εκτάσεων αυτών. Στη Μαγνησία θα πρέπει να κάνει ένσταση ο κάθε δικαιούχος».

Βιοτεχνίες… δάση. Ακόμη και βιοτεχνικοί χώροι περιλαμβάνονται στο δασικό χάρτη και αποτυπώνονται ως δασικές εκτάσεις. Πρόκειται για βιοτεχνικούς χώρους που βρίσκονται στην εθνική οδό Βόλου – Λαρίσης, μετά το νέο κοιμητήριο Κούκος.

Χέρσες εκτάσεις. Το… μπελά τους φαίνεται να βρίσκουν και όσοι πολίτες πήραν, με νόμιμες άδειες του Δασαρχείου, χέρσες εκτάσεις για να τις εκχερσώσουν και να τις καλλιεργήσουν.

Ακίνητα. Η λίστα με τα προβλήματα δεν σταματά. Σύμφωνα με την κ. Μπακλατσή, ως δάση αποτυπώνονται ακίνητα που έχουν κάνει τη διαδικασία της πράξης χαρακτηρισμού και το Δασαρχείο τα έχει χαρακτηρίσει αγροτεμάχια. Έχουν μάλιστα χτιστεί στη συνέχεια με νόμιμες οικοδομικές άδειες, και σήμερα… χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις.

Κτηνοτροφικές εκτάσεις. Ο δασικός χάρτης στο νομό, έρχεται να «ακυρώσει» μελέτες που διήρκησαν χρόνια και αφορούν στα γενικά πολεοδομικά σχέδια και στα σχέδια χωρικής και οικιστικής οργάνωσης ανοιχτών πόλεων. Στις περιπτώσεις της Μακρινίτσας, του Διμηνίου, της Ν. Αγχιάλου, αλλά και της Δράκειας, περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από τις πολεοδομικές μελέτες ως γεωργικές και κτηνοτροφικές, αποτυπώνονται στο δασικό χάρτη ως δασικές.

Ολόκληροι οικισμοί. Τέλος στο δασικό χάρτη, ως δάση αποτυπώνονται και αυθαίρετα κτίσματα κυρίως στα παράλια του ανατολικού και νοτίου Πηλίου. «Αποτελούν μικρές οικιστικές πυκνότητες, που έπρεπε να καταγραφούν από τους Δήμους και να περαστούν στο Δασικό Χάρτη , όπως ο νόμος ορίζει», αναφέρει η κ. Μπακλατσή.

Οι δήμοι

Η ανάρτηση του δασικού χάρτη, βρίσκει τους δημάρχους του νομού σε εγρήγορση, προκειμένου να μη χαθούν περιουσίες ολόκληρες δημοτών τους.

Στον Αλμυρό, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Άρη Καραγεώργο, θίγεται σχεδόν το σύνολο των ορεινών χωριών. «Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, με σιτηρά και ελιές, ποιμνιοστάσια αποτυπώνονται ως δάση», αναφέρει. Και αφορούν στα χωριά Μαυρόλοφος, Φυλάκη, Νεράιδα, Ζαρκαδοχώρι, Ανθότοπoς, Νεοχωράκι, Κωφοί, Κοκκωτοί, Βρύναινα. «Εκτός από τον Αλμυρό και την Ευξεινούπολη, όλες οι άλλες εκτάσεις εμφανίζονται ως δασικές. Θα γίνουν… δημεύσεις περιουσιών», τονίζει αγανακτισμένος.

Αλλά και στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, τα κτήματα αποτυπώνονται ως δάση. «Πρόκειται για κτήματα που είναι δηλωμένα στον ΟΣΔΕ. Οι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις τους. Ζητάμε να γίνουν αυτοψίες», αναφέρει ο δήμαρχος, Παν. Κουτσάφτης.

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, ελαιοπερίβολα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις με καστανιές, ιδίως προς Αφέτες και Μηλιές, «μετατρέπονται σε δάση». «Υπάρχουν περιπτώσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων που συνορεύουν με δασικές περιοχές ,και που οι καλλιεργητές χάνουν μέρος των εκτάσεών τους επειδή… σκιάζει το δάσος πάνω στο χάρτη», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Ευ. Νασιόπουλος.

Ήδη δημοτικά συμβούλια έχουν εκδώσει ψηφίσματα διαμαρτυρίας, ζητώντας διορθώσεις αλλά και παράταση της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων και επιπλέον μείωση του παραβόλου.

Αντιρρήσεις

Οι θιγόμενοι αναμένεται να σπεύσουν μαζικά για να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους επί του δασικού χάρτη, από την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκινά η προθεσμία. Τα χρονοδιαγράμματα όμως είναι ασφυκτικά, δεδομένου ότι έως 28 Απριλίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις και η γραφειοκρατία που απαιτείται είναι μεγάλη.

Ήδη αρκετοί θιγόμενοι, έχουν βρεθεί στο κατώφλι της Διεύθυνσης Δασών στη Μαγνησία. Σύμφωνα με την διευθύντρια Δασών, Ελένη Δημητρακοπούλου, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν εκφράσει την αγωνία τους. «Εμείς ό,τι εντοπίζουμε, παρεμβαίνουμε και ζητούμε διευκρινίσεις. Είναι μια δυναμική διαδικασία», αναφέρει η κ. Δημητρακοπούλου.

Μάλιστα, την Πέμπτη, κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Δασών εγκύκλιος για τις αναδασωτέες εκτάσεις, η οποία μελετάται. Σύμφωνα με την κ. Δημητρακοπούλου, αφορά σε εκτάσεις που δεν είχαν καεί, όμως «εγκλωβίστηκαν» μέσω του δασικού χάρτη στις αναδασωτέες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου