ΤΟΠΙΚΑ

«Φρένο» σε ΑΜΕΑ και ασφαλισμένους

φρένο-σε-αμεα-και-ασφαλισμένους-548967

Αναβολές στις επιτροπές του ΚΕΠΑ Βόλου προκαλεί η πολυήμερη απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Η κινητοποίηση των γιατρών έχει δημιουργήσει αρκετά πρακτικά προβλήματα στο κομμάτι αυτό, αφού πολλοί γιατροί στελεχώνουν και τις Επιτροπές Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινά ακυρώνονται αρκετά ραντεβού στα ΚΕΠΑ. Το γεγονός αυτό έρχεται σαν μία επιπλέον επιβάρυνση, αφού οι άνθρωποι αναμένουν για να εξετασθούν από 6 μήνες έως και ένα χρόνο. Αποτέλεσμα είναι οι ευπαθείς αυτές ομάδες να ζουν είτε χωρίς σύνταξη, είτε χωρίς επίδομα αναπηρίας για επιπλέον 5 μήνες.

Και όλα αυτά ενώ είχε γίνει μία προσπάθεια να συντμηθεί ο χρόνος μέχρι να περάσουν από επιτροπή οι ενδιαφερόμενοι και για να εξεταστούν επείγοντα περιστατικά που είχαν καθυστερήσει.

Η πρόσληψη νέων γιατρών που πέρασαν και ειδική εκπαίδευση προκειμένου να στελεχώσουν τις επιτροπές, άνοιξε το δρόμο για να «πυκνώσουν» οι επιτροπές, ειδικά σε περιστατικά που έχουν μείνει «πίσω» και έχει καθυστερήσει η εξέτασή τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί 8 και 10 μήνες υπήρχαν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και νευρολογικά προβλήματα είναι στο «περίμενε», προκειμένου να εξεταστούν από την Επιτροπή των γιατρών, είτε για να πάρουν ξανά τη σύνταξη ή επίδομα, είτε γιατί το χρειάζονται για να έχουν μειώσεις σε διάφορες υπηρεσίες.

Η ταλαιπωρία για αυτούς τους ανθρώπους είναι αφόρητη, καθώς, ενώ έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά πριν ακόμη και από έξι μήνες και είναι στο περίμενε αυτή τη φορά, όχι εξαιτίας έλλειψης ειδικοτήτων που φρέναρε παλαιότερα τις επιτροπές, αλλά εξαιτίας της πολυήμερης απεργίας.

Στο Βόλο κάθε μήνα εξετάζονται περίπου από 300 μέχρι 500 άτομα στις επιτροπές, που σημειωτέον, στελεχώνονται από γιατρούς που μεταβαίνουν στη Μαγνησία, κυρίως από άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Προχθές πάντως η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, αφού τονίζει ότι αναγνωρίζει τη συμβολή των ιατρών του ΕΟΠΠΥ στην προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί τα άτομα με αναπηρία από τη σύσταση του ΚΕΠΑ, κάνει όμως έκκληση στην Ομοσπονδία γιατρών του ΕΟΠΥΥ και στους γιατρούς που έχουν οριστεί μέλη επιτροπών των ΚΕΠΑ να στηρίξουν την προσπάθεια, διότι καθημερινά ακυρώνονται 850 ραντεβού ατόμων με αναπηρία από τα ΚΕΠΑ της χώρας που βρίσκονται σε αναμονή από έξι μήνες έως ενάμιση χρόνο.

«Αντιλαμβάνεστε ότι ευρισκόμενοι σε απόγνωση, χωρίς αναπηρική σύνταξη ή επιδόματα αναπηρίας, όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας θα πρέπει να παρατείνουν αυτήν τη δραματική περίοδο της ζωής τους που αισθάνονται ως προφυλακισθέντες για τουλάχιστον πέντε μήνες, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Εμείς, ως η πλέον ευπαθής ομάδα του ελληνικού λαού, ευρισκόμεθα στη ζωή με αξιοπρέπεια, γιατί έχουμε τη διαρκή στήριξή σας.

Ελπίζοντας στη θετική σας ανταπόκριση», καταλήγει η Ομοσπονδία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου