ΤΟΠΙΚΑ

Επείγουσα έκκληση για κονδύλια

επείγουσα-έκκληση-για-κονδύλια-851206

Σε δυσχερή θέση για την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών έχει περιέλθει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων. Το μείζον ζήτημα επανέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών Γιάν. Ραγκούση με επιστολή του ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας.
Ο νομάρχης εκθέτει μια σειρά από λόγους, οι οποίοι είτε εμπίπτουν όπως αναφέρει στη σφαίρα της πολιτικής εμπάθειας είτε αφορούν σε έκτακτες ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας σε ό,τι αφορά την οικονομική αντιμετώπιση των τρεχουσών επενδυτικών υποχρεώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, χωρίς καμία δική της υπαιτιότητα.
Το κόστος των οφειλών αλλά και των εργολαβιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται το αμέσως προσεχές διάστημα ξεπερνούν την ετήσια επιχορήγηση της ΝΑΜ τουλάχιστον κατά 2,5 ευρώ, ποσό που ζητά από τον κ. Ραγκούση ως άμεση έκτακτη επιχορήγηση από το αποθεματικό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Η Νομαρχία Μαγνησίας, όπως όλες οι Νομαρχίες της χώρας, υλοποιεί το ετήσιο επενδυτικό της πρόγραμμα με χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ.
Από το πρόγραμμα χρηματοδοτούνται η συντήρηση του νομαρχιακού οδικού και διαδημοτικού δικτύου, μελέτες και απαλλοτριώσεις έργων, δράσεις για την τουριστική προβολή, τη διενέργεια πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, έκτακτες ανάγκες λόγω πλημμυρών, χιονοπτώσεων, πυρκαγιών.
Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, το ποσό επιχορήγησης κάθε έτος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, κρίνεται απολύτως ανεπαρκές, κυρίως για τη συντήρηση και τη βελτίωση του εκτεταμένου οδικού δικτύου, μετά μάλιστα και την παραχώρηση από το 2007 του εθνικού και διαδημοτικού οδικού δικτύου μήκους 380 χιλιομέτρων, χωρίς όμως αυτό να συνοδευτεί με αντίστοιχη παραχώρηση πόρων.
Και ενώ οι πόροι από τους ΚΑΠ κρίνονται λιγοστοί, η Νομαρχία Μαγνησίας διέθεσε τα τελευταία τρία χρόνια από το Επενδυτικό της Πρόγραμμα ποσό 4,7 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των έργων που υλοποίησε με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2000-2006.
«Ο προϋπολογισμός της ΝΑΜ επιβαρύνθηκε εξαιτίας της συστηματικής και πολιτικά ελεγχόμενης απόρριψης από τον τέως Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όλων των αιτημάτων που έγκαιρα υποβάλλαμε για την κάλυψη των αιτιολογημένων υπερβάσεων των προϋπολογισμών των παραπάνω έργων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στην ετήσια επιχορήγηση της Ν.Α. Μαγνησίας από τους Κ.Α.Π.», υπενθυμίζει στον υπουργό Εσωτερικών ο κ. Παπατόλιας.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η διακριτική μεταχείριση σε βάρος της ΝΑΜ «για λόγους πολιτικού ρεβανσισμού, αποδεικνύεται ευχερώς από το γεγονός ότι οι απορρίψεις αφορούσαν αποκλειστικά στη Μαγνησία, παρότι τα αιτήματα ήταν πλήρως αιτιολογημένα, καθόσον αφορούσαν σε ελλείψεις των αρχικών μελετών, θεομηνίες ή απρόβλεπτες συνθήκες.»
Πέρα όμως από αυτή την «εκδικητική στάση έναντι της Μαγνησίας», ο προϋπολογισμός της ΝΑΜ επιβαρύνθηκε και από ένα πρόσθετο στοιχείο. Μετά από την πλημμύρα του Δεκεμβρίου του 2009, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αποκαταστήσει τις πλέον επείγουσες περιπτώσεις ζημιών στα δημόσια έργα του νομού, νομαρχιακής αρμοδιότητας, ανέθεσε και υλοποιεί ήδη έργα συνολικού κόστους 1.150.000 ευρώ, ενώ η επιχορήγηση που έλαβε από το υπουργείο Εσωτερικών είναι μόλις 484.000 ευρώ.
Το κόστος των οφειλών αλλά και των εργολαβιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται το αμέσως προσεχές διάστημα, ξεπερνούν την ετήσια επιχορήγηση της ΝΑΜ τουλάχιστον κατά 2,5 ευρώ.
Ο κ. Παπατόλιας ζητά με από τον υπουργό Εσωτερικών την άμεση έκτακτη επιχορήγηση της ΝΑΜ από το αποθεματικό των ΚΑΠ, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις άμεσες και πιεστικές υποχρεώσεις της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου