ΤΟΠΙΚΑ

Χρηματοδότηση της πυρηνικής ενέργειας

χρηματοδότηση-της-πυρηνικής-ενέργει-851206

Μιλώντας σε μεγάλο διεθνές συνέδριο για την πυρηνική ενέργεια που διοργάνωσε στο Παρίσι, ο Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί δεν χρηματοδοτούν προγράμματα πυρηνικής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Γαλλία είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες πυρηνικής ενέργειας, καθώς καλύπτει το 80% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια από 58 αντιδραστήρες. Προωθεί επίσης ενεργά την πώληση της πυρηνικής τεχνολογίας της και σε άλλες χώρες.
«Είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί δεν χρηματοδοτούν σήμερα προγράμματα πυρηνικής ενέργειας. Η σημερινή κατάσταση καταδικάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες να βασίζονται σε πιο δαπανηρές και ρυπογόνες πηγές ενέργειας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, και κάλεσε την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης να αναλάβουν δράση.
Προκειμένου να καταστεί η πυρηνική ενέργεια πιο δελεαστική για τους υποψήφιους αγοραστές, ο Σαρκοζί ζήτησε αλλαγή από το 2013 των διεθνών κανονισμών ώστε οι παραγωγοί πυρηνικής ενέργειας να κερδίζουν πιστώσεις άνθρακα, αναφέρει το Reuters.
Ο Νικολά Σαρκοζί πρότεινε ακόμα την ίδρυση Διεθνούς Ινστιτούτου Πυρηνικής Ενέργειας στο Παρίσι καθώς και τη δημιουργία μιας «τράπεζας» πυρηνικών καυσίμων, η οποία θα επέτρεπε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να παρεμβαίνει όταν υπάρχουν ελλείψεις.
Διευκρίνισε πάντως ότι η διεθνής χρηματοδότηση θα αφορούσε μόνο τις χώρες που σέβονται τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 56 νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες κατασκευάζονται σήμερα σε όλο τον κόσμο και τα επόμενα 20 χρόνια περισσότερες από 20 χώρες, από τις οποίες πολλές αναπτυσσόμενες, θα θέσουν σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα τους.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 60 ακόμα χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικής ενέργειας.


Στροφή στην πυρηνική ενέργεια η Ιταλία

Ο επικεφαλής του ιταλικού ενεργειακού ομίλου Enel κ. Φούλβιο Κόντι επιθυμεί να προέρχεται από πυρηνική ενέργεια το 25% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ιταλία, καθώς η γειτονική χώρα ετοιμάζει την επιστροφή της στην πυρηνική ενέργεια, περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά την εγκατάλειψή της.

“Προτείνω να προέρχεται από πυρηνική ενέργεια το 25% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία”, είπε ο κ. Κόντι σε διεθνές συνέδριο για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς που διεξάγεται στην έδρα του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι.

Ο κ. Κόντι υπογράμμισε ότι το 18% της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία προέρχεται ήδη από πυρηνική ενέργεια και εισάγεται, κυρίως, από τη Γαλλία.

Στις 10 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ενέκρινε διάταγμα για τις λεπτομέρειες της επιστροφής της χώρας στην πυρηνική ενέργεια. Η κατασκευή των αντιδραστήρων προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2013 και η έναρξη λειτουργίας τους τοποθετείται το 2020.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου