ΤΟΠΙΚΑ

Έτσι ανοίγει η γη στο Νεοχώρι

έτσι-ανοίγει-η-γη-στο-νεοχώρι-851206

Ο υπερκορεσμός του εδάφους από το νερό και η αδυναμία μεταφοράς του εξαιτίας της απόθεσης μεγάλου όγκου αδρανών υλικών είναι κύριοι υπαίτιοι της εμφάνισης κατολισθήσεων και δημιουργίας ρηγματώσεων σε κτήρια και σπίτια στο δήμο Αφετών. Το παραπάνω προκύπτει μεταξύ άλλων από την έκθεση που συνέταξε για λογαριασμό του δήμου Αφετών η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων της ΝΑΜ, η οποία προβλέπει μια σειρά άμεσων επεμβάσεων, ώστε να είναι δυνατές μετέπειτα καίριες επεμβάσεις για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.
Το φαινόμενο των κατολισθήσεων και των ρηγμάτων που απασχολεί τους τελευταίους μήνες τους κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος Νεοχωρίου αναλύεται στην έκθεση της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων της ΝΑΜ. Εδώ και μερικούς μήνες στο Νεοχώρι έχει καταστεί μη κατοικήσιμο ένα σπίτι, έχει κοπεί στα δύο ένας δρόμος, έχει «πέσει» το έδαφος στο γήπεδο μπάσκετ στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, ενώ δεκάδες ακόμα σπίτια και κτήρια έχουν υποστεί ρωγμές! Οι κάτοικοι πραγματικά ξυπνούν και κοιμούνται με το φόβο ότι θα τους πέσει το ταβάνι και οι τοίχοι στο κεφάλι!
Στις 3 Φεβρουαρίου η αρμόδια υπηρεσία της ΝΑΜ, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του δήμου Αφετών, προέβη σε επιτόπια αναγνώριση στην πληγείσα εντός του οικισμού περιοχή και, όπως διαπιστώθηκε, η εδαφική μάζα υπέστη μια διατάραξη στην ισορροπία της, η οποία σημειώθηκε και προκλήθηκε τόσο από τις φυσικές διεργασίες, όσο και από τις ανθρώπινες επεμβάσεις. Ουσιαστικά μετακινήθηκαν κομμάτια του εδάφους, τα οποία άρχισαν να κατολισθαίνουν εξ αιτίας των μεταβολών του βάρους από την έντονη παρουσία του νερού.
Το κατολισθητικό αυτό φαινόμενο διευκολύνθηκε τόσο από την παρουσία του νερού, το έδαφος έχει υπερκορεστεί, όσο και από τη μεταφορά και την απόθεση μεγάλου όγκου αδρανών υλικών (μπάζα), τα οποία προσέδωσαν υπέρμετρο βάρος στο συγκεκριμένο χώρο και προπαντός δυσκολίες στην ελεύθερη επιφανειακή απορροή
του νερού των βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα όλο το νερό να διηθείται και να δημιουργεί «φούσκωμα» (διόγκωση) του πετρώματος.
Οι προτάσεις έγιναν… κανείς δεν τις υλοποίησε!
Μετά την αυτοψία που διενήργησε η αρμόδια υπηρεσία, δόθηκαν επί τόπου οι πρώτες εξηγήσεις του κατολισθητικού φαινομένου και των αιτιών του, αλλά επίσης και κάποια μέτρα που έπρεπε να ληφθούν άμεσα για αποτροπή δυσμενέστερων προβλημάτων, καθότι η εξέλιξη της κατολίσθησης ήταν ενεργή.
Έχοντας αποτυπώσει σε γενικές γραμμές το όλο συμβάν, ως πρωταρχική και σωστή επιλογή για την προσωρινή αντιμετώπιση του ερπυσμού προτάθηκε μια καθολική επιφανειακή και υπεδάφια αποστράγγιση για την απομάκρυνση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποσότητας νερού από την ασταθή μάζα.
Παράλληλα προτάθηκε η κατασκευή ανάντη της κατολισθαίνουσας περιοχής συλλεκτήριας τάφρου για συγκέντρωση και παροχέτευση όλου του υδάτινου όγκου που προέρχεται από τις γειτονικές περιοχές στο παρακείμενο ρέμα, αλλά και απαγόρευση
αποκατάστασης του δρόμου λόγω των αυξημένων δυνάμεων που δρουν στον πόδα της κατολίσθησης.
Αν και έγιναν λοιπόν εκ πρώτης οι επισημάνσεις και οι προτάσεις από το γεωλόγο που επισκέφτηκε την περιοχή κ. Δημουλά και ο οποίος συνέταξε την έκθεση, όπως τονίζεται σε νέα επίσκεψη της υπηρεσίας στην περιοχή την 1η Μαρτίου «διαπιστώθηκε ότι δεν έγιναν οι εργασίες που προτάθηκαν», με αποτέλεσμα όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι να καθυστερούν έτσι τόσο οι καίριες επεμβάσεις της αποκατάστασης του οδικού δικτύου, όσο και της περιφερειακής συλλεκτήριας τάφρου απομάκρυνσης του υδάτινου όγκου των κατακρημνισμάτων.
Απαραίτητες οι προεργασίες
για την αποκατάσταση του δρόμου
Για να αποκατασταθεί η βατότητα του οδικού δικτύου που έχει εκτρέψει όλη την κίνηση στο οδικό δίκτυο που διαπερνά το χωριό είναι απαραίτητες μια σειρά εργασιών, καθώς το κατολισθητικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου