ΤΟΠΙΚΑ

Πού είσαι, καημένε Ροΐδη

πού-είσαι-καημένε-ροΐδη-851206

Πολύ φοβάμαι, κ. Πρόεδρε, ότι δεν υπάρχουν πολλά κοινοβούλια, τουλάχιστον σε ευνομούμενες κοινωνίες, εντός των οποίων θα μπορούσε ο αντίστοιχος υφυπουργός Οικονομικών, όπως ο ημέτερος κ. Σαχινίδης να πει την παρακάτω φράση χωρίς να ξεσηκωθούν και οι πέτρες:
«Έχουμε υπερχρεωμένες αθλητικές εταιρίες, η πλειοψηφία των οποίων με την πλήρη εφαρμογή του νόμου περί ανωνύμων εταιριών θα έπρεπε να είχαν κλείσει».
Στην χώρα όπου γεννήθηκε το ποδόσφαιρο, την Αγγλία, μια ιστορική ομάδα της πρώτης κατηγορίας, η Πόρτσμουθ, οδηγείται από το κράτος στα δικαστήρια, με το αίτημα της πτώχευσης και εκποίησης του ενεργητικού της, επειδή χρωστά στην εφορία επτά εκατομμύρια λίρες, δηλαδή γύρω στα εννέα εκατομμύρια ευρώ. Ήδη πολλές άλλες ομάδες μικρότερων κατηγοριών έχουν κλείσει ακριβώς λόγω των χρεών τους. Διότι απλούστατα εφαρμόζεται ο νόμος για όλους είτε είναι ψιλικατζίδικα είτε βιομηχανίες είτε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες.
Εδώ οι εκάστοτε κυβερνήτες μας στη χειρότερη περίπτωση εκδηλώνουν την μεγαθυμία τους… χαρίζοντας τα χρέη σε ΠΑΕ ή ΚΑΕ, δηλαδή στους ποικιλώνυμους και συχνά πολύφερνους και υπόπτως πλουτίσαντες μεγαλομετόχους τους, λες και τα λεφτά που χαρίζουν είναι δικά τους και όχι του φορολογούμενου πολίτη.
Στην καλύτερη περίπτωση ακούμε τον κ. Σαχινίδη να επιβεβαιώνει απλώς το αξίωμα του Εμμανουήλ Ροΐδη: Ότι δεν χρειάζονται άλλοι νόμοι, παρά μόνο ένας νόμος που θα υποχρεώνει τις εξουσίες να εφαρμόζουν τους νόμους που υπάρχουν. Διότι αυτό το «θα έπρεπε να είχαν κλείσει» ακούγεται ιδιαιτέρως προκλητικό στα αυτιά των πολιτών, ιδίως των μικρών επιχειρηματιών και επαγγελματιών, που γνωρίζουν ότι αν χρωστάνε στην Εφορία πάνω από έξι χιλιάρικα δεν μπορούν να θεωρήσουν τιμολόγια ή δελτία παροχής υπηρεσιών και οδηγούνται εκ των πραγμάτων στο κλείσιμο. Αλλά οι κύριοι που «κάνουν παιγνίδι» με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ μπορούν ανέτως να μην αποδίδουν ΦΠΑ ή να παρακρατούν φόρο μισθωτών υπηρεσιών κ.λ.π. Διότι έχουν καλομάθει τη μια «ρύθμιση»-σφουγγάρι να διαδέχεται η άλλη. Διό και τα συνολικά χρέη τους στο δημόσιο ξεπερνούν τα 222 εκατομμύρια.
Ε, λοιπόν, θα γίνει κάποτε πράξη το αυτονόητο και για τους πολυτελείς «επενδυτές» των ΠΑΕ και ΚΑΕ, όπως γίνεται για την τελευταία ράφτρα, που αφού έμεινε άνεργη έγινε «επιχειρηματίας», δηλαδή εργάζεται δυο οκτάωρα στο σπίτι της ως ανασφάλιστη «φασονίστ»;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου