ΤΟΠΙΚΑ

Γυρίζουν το «κομπόδεμα» στις τράπεζες

γυρίζουν-το-κομπόδεμα-στις-τράπεζε-54590

Για σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων το τελευταίο 20ήμερο του Δεκεμβρίου από αρκετούς Βολιώτες κάνουν λόγο στελέχη τραπεζών της πόλης.

Ειδικότερα, όπως λένε τα ίδια στελέχη, μετά την οριστικοποίηση για την εκταμίευση της δόσης των 33,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προς τη χώρα μας αργά και σταδιακά άρχισε η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες του Βόλου, αλλά και σε ολόκληρη τη Μαγνησία.

Η επιστροφή των καταθέσεων, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, αφορά κυρίως σε μικροκαταθέτες, καθώς τα ποσά που συνήθως επανακάμπτουν στα ταμεία των τραπεζών είναι από 5.000 – 20.000 ευρώ, ενώ σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που οι πελάτες επιστρέφουν μεγαλύτερα ποσά.

Τα χρήματα αυτά εκτιμάται ότι φυλάσσονταν από τους καταθέτες στα σπίτια τους για το φόβο εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστρέφουν ξανά στις τράπεζες για μεγαλύτερη ασφάλεια και για την εξασφάλιση των αρκετά ελκυστικών επιτοκίων που προσφέρουν ακόμη οι τράπεζες για προθεσμιακές καταθέσεις εξάμηνης ή δωδεκάμηνης διάρκειας.
Τα ίδια τραπεζικά στελέχη που ρωτήθηκαν αν έχουν επιστρέψει στα τοπικά τραπεζικά υποκαταστήματα χρηματικά ποσά που έβγαλαν Βολιώτες σε τράπεζες του εξωτερικού τα τρία τελευταία χρόνια σημείωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Αυτά τα ποσά δεν πρέπει να περιμένουμε να γυρίσουν αμέσως. Θα πρέπει, όπως τονίζουν, να περιμένουμε αρκετά ακόμη, μέχρις ότου δούμε ξανά στα γκισέ των τραπεζών μας να επιστρέφουν τα ποσά από πελάτες μας που την περασμένη άνοιξη, πριν και ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του περασμένου χρόνου, που εκταμίευσαν το σύνολο των καταθέσεών τους ύψους από 100.000 – 300.000 ευρώ και τις οποίες τις πήγαιναν αυθημερόν με αεροπλάνο στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Κύπρο ή στην Ελβετία προκειμένου να τις καταθέσουν σε τράπεζες του εξωτερικού…
Τα επιτόκια καταθέσεων

Εξάλλου τα ίδια στελέχη τραπεζών του Βόλου που ρωτήθηκαν και τα οποία διατηρούν την ανωνυμία τους, καθώς οι διοικήσεις τούς έχουν απαγορεύσει να κάνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ χωρίς προηγούμενη άδεια από τα κεντρικά, σημειώνουν ότι είναι θέμα χρόνου να σημειώσουν πτώση τα επιτόκια καταθέσεων.

Όπως λένε τα ίδια στελέχη, η τοποθέτηση των επιτρόπων στις συστημικές τράπεζες και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους – αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο – σηματοδοτούν το τέλος εποχής στα υψηλά επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας, τα οποία ιδιαίτερα στις μικρές τράπεζες ήταν υπερβολικά υψηλά σε σχέση με το κόστος αγοράς χρήματος από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Καταθέσεις προθεσμίας που σε ορισμένες περιπτώσεις τα επιτόκια ξεπερνούσαν ακόμη και το 6%.

Η αποκλιμάκωση στα επιτόκια θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και τα τραπεζικά στελέχη που ρωτήθηκαν εκτιμούν ότι οι καλύτερες προσφορές δεν θα υπερβαίνουν το 3%, ενώ στους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις θα κινηθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως εξηγούν κύκλοι των τραπεζών του Βόλου, οι τράπεζες πρόσφεραν υψηλά επιτόκια για να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Τώρα με την επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή τους θα μπορούν να έχουν και πάλι πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά, ενώ η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων συντείνει και αυτή από την πλευρά της στη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου