ΤΟΠΙΚΑ

Ενημέρωση από το ΕΚΑΒ Βόλου για την επανεκκίνηση της καρδιάς

ενημέρωση-από-το-εκαβ-βόλου-για-την-επα-54568

Το 50% των θανάτων από καρδιακή ανακοπή μπορούν να προληφθούν, τονίστηκε

Τέσσερα απλά βήματα για την επανεκκίνηση της καρδιάς μπορούν να προλάβουν το 50% των θανάτων από ανακοπή καρδιάς. Αυτό τονίστηκε χθες σε δράση του ΕΚΑΒ Βόλου στην πλατεία Αγίου Νικολάου με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή».

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ παρείχαν θεωρητική και πρακτική ενημέρωση για την αντιμετώπιση ενός περιστατικού καρδιακής ανακοπής, μέχρι να φτάσει εξειδικευμένη βοήθεια, σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επιπλέον έδειξαν πως γίνονται οι συμπιέσεις και πως χρησιμοποιείται ο αυτόματος απινιδωτής.

Ο εκπαιδευτικής του ΕΚΑΒ, Πέτρος Πετρούλιας είπε ότι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή» καθιερώθηκε για ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού και των υγειονομικών στην καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση.

Ο ίδιος σημείωσε: «Η εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, στο δρόμο, στο χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια άσκησης ή άλλης στρεσογόνας δραστηριότητας. Δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία συμβαίνει στο σπίτι, όπου συγγενικά πρόσωπα είναι οι μόνοι μάρτυρες και οι μόνοι που έχουν την ευκαιρία να σώσουν τη ζωή του αγαπημένους τους προσώπου.

Και είναι ακόμη πιο τραγικό ότι μπορεί να χάσουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, επειδή δεν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Η εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης μπορεί να αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης 2-3 φορές» συμπλήρωσε.

Αναλυτικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ Βόλου η επανεκκίνηση της καρδιάς σε τέσσερα απλά βήματα: Καλέστε σε βοήθεια- Συμπιέστε – Απινιδώστε – Χαμογελάστε καθώς φτάνει η ειδική βοήθεια. Στο ΕΚΑΒ είναι σίγουροι ότι αν οι περισσότεροι άνθρωποι εκπαιδευτούν, το 50% των θανάτων από καρδιακή ανακοπή θα μπορούσαν αποτελεσματικά να προληφθούν, σύμφωνα και με την καθηγήτρια Maaret Casten του Ινστιτούτου της Σουηδίας, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόννησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου