ΤΟΠΙΚΑ

150.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα ~ Πρόκληση η πολιτική ένταξής τους

150-000-πρόσφυγες-στην-ελλάδα-πρόκληση-η-πο-54567

Κίνδυνος νέας… Μανωλάδας για όσους παραμείνουν και αναζητήσουν εργασία

Η Ελλάδα θα κληθεί να εντάξει στον κοινωνικό ιστό περίπου 100.000 έως 150.000 πρόσφυγες μέσα στα επόμενα δύο – τέσσερα χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που κρατά κλειστά τα σύνορα. Μάλιστα η σύγχρονη πρόκληση για την Ελλάδα είναι οι πολιτικές ένταξης που θα ακολουθήσει, προκειμένου οι πρόσφυγες να ενσωματωθούν και να μπορέσουν να προσφέρουν στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του εργαστηρίου δημογραφικών και κοινωνικών αναλύσεων, Βύρων Κοτζαμάνης, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με θέμα «το προσφυγικό ως ανθρωπιστικό ζήτημα».

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, οι ροές προσφύγων προς την Ελλάδα θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα και μέσα στην επόμενη διετία – τετραετία περίπου 150.000 από αυτούς θα παραμείνουν για την επόμενη τουλάχιστον πενταετία, ανάλογα με τις εξελίξεις στη χώρα τους.

Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για Σύριους, Ιρακινούς και Αφγανούς, που προέρχονται από μεσαία κοινωνικά στρώματα της Μέσης Ανατολής. «Η Ελλάδα έχει ήδη 1 εκατομμύριο αλλοδαπούς και ο αριθμός θα διαμορφωθεί στο 1.150.000. Δεν είναι κάτι τραγικό. Είναι νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι, δεν είναι τεμπέληδες. Αυτό που αποτελεί πρόκληση είναι οι πολιτικές ένταξής τους», ανέφερε ο κ. Κοτζαμάνης.

Κίνδυνος για νέα Μανωλάδα

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της στάσης της Ευρώπης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης υπογράμμισε τον κίνδυνο νέας… Μανωλάδας. «Χρειάζεται ένα νέο νομικό πλαίσιο, που θα ρυθμίζει την πρόσβαση των προσφύγων σε όλες τις χώρες, που δεν θα περιλαμβάνει το σενάριο της δημιουργίας στην Ελλάδα Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουν κάποιοι συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει Μπαγκλαντές και Φιλιππίνες. Η Μανωλάδα, που γνωρίσαμε με τη νέα εκδοχή του «φράουλες και αίμα» ήταν η εξαίρεση. Δεν πρέπει να γίνει ο κανόνας.

Ειδικά για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης εμείς προτείνουμε τη συγκρότηση σε κάθε κέντρο νομικής υπηρεσίας από δικηγόρους ειδικευμένους στο Προσφυγικό Δίκαιο.

Τοπικά θα χρειασθεί συντονισμός των φορέων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γαϊτάνης.

Προβληματικός ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι το προσφυγικό είναι το μείζον πρόβλημα που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, η οποία όμως παρουσιάζεται με ελλειμματικό και προβληματικό σχεδιασμό.

Οπως ανέφερε, το ανθρωπιστικό δεν είναι η μοναδική διάσταση του προβλήματος. Υπάρχει επίσης η διεθνής και η οικονομική διάσταση. «Στο ανθρωπιστικό ο ελληνικός λαός δείχνει τον καλύτερο εαυτό του», είπε χαρακτηριστικά.

Κυρίαρχος ο ρόλος της εκπαίδευσης

Στο προσφυγικό ζήτημα η εκπαίδευση καλείται να παίξει κυρίαρχο ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, αναφέρθηκε στην προσφορά των μαθητών και εκπαιδευτικών για την ανακούφιση προσωρινά των προσφύγων αλλά και στις δράσεις ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούνται στα σχολεία.

Ομως, τα σχολεία θα κληθούν να παίξουν κι ένα ακόμη ρόλο. Οπως επεσήμανε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Πολύζος η νέα σχολική χρονιά, ίσως βρει τα σχολεία με την υποχρέωση να υποδεχθούν μαθητές από οικογένειες προσφύγων και θα πρέπει οι σχολικές οικογένειες να είναι έτοιμες. Πρόταση για τη δημιουργία «Μόνιμου δικτύου υποστήριξης», κατέθεσε η Ενωση Γονέων Βόλου, δια του προέδρου της Ηλίας Κουτσερή.

Τα σχολεία στην πρώτη γραμμή για το προσφυγικό

Παρουσίασαν τις δράσεις τους

Η βόμβα του προσφυγικού, βρήκε τα σχολεία στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο ρατσισμό, στις προκαταλήψεις, να δίνουν το καλό παράδειγμα της αλληλεγγύης σε ανθρώπους που κυνηγημένοι από τον τόπο τους, ζητούν βοήθεια από τη χώρα μας για ένα καλύτερο μέλλον.Στη χθεσινή ημερίδα παρουσιάστηκαν κάποιες από τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης στο νομό.

Πασχάλης Δήμου, διευθυντής 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου:«Το σχολείο μας μαζί με το συστεγαζόμενο 16ο Δ.Σ. Βόλου, δημιουργήσαμε από κοινού και με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων τράπεζα τροφίμων και ρουχισμού. Η τράπεζα λειτουργεί τα τελευταία 5 χρόνια, με αφορμή την οικονομική κρίση. Μέσω αυτής ενισχύονται 12 μαθητές των σχολείων που έχουν ανάγκη αλλά και το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ωστόσο με το ξέσπασμα του προσφυγικού, τρόφιμα και ρούχα από την τράπεζά μας διατέθηκαν στους πρόσφυγες που κατέλυσαν στο ΣΕΑ Αλμυρού».

Καλλιόπη Γαλάνη, κοινωνιολόγος στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου: «Επί τέσσερα χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης, δουλεύουμε με τους μαθητές της γ’ τάξης πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται εξαιτίας της κρίσης. Ενα από τα δικαιώματα είναι η αναζήτηση ασφαλούς μέρους για να ζήσει κανείς, αυτό δηλαδή που επιζητούν σήμερα οι πρόσφυγες. Εχουμε δημιουργήσει ιστοσελίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάναμε έρευνα πάνω στην καταπάτησή τους και έχουμε παράγει περισσότερα από 50 βιντεομηνύματα».

Χρήστος Καλλές, διευθυντής 1ου Γυμνασίου Αλμυρού: «Στις 28 Φεβρουαρίου με αφορμή την άφιξη των πρώτων προσφύγων στο ΣΕΑ Αλμυρού, συγκεντρώσαμε μεγάλη ποσότητα τροφίμων, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης και μαζί με τους μαθητές τα δώσαμε στους πρόσφυγες. Πήγαμε μαζί με τα παιδιά, προκειμένου να βιώσουν οι μαθητές μας την εμπειρία του να προσφέρουν βοήθεια στο συνάνθρωπο αλλά και για να γνωρίσουν τους πρόσφυγες που είναι άνθρωποι όμως εμείς που έχουν ανάγκη σε αυτή την περίοδο της ζωής τους, τη βοήθειά μας».

Αθανασία Σιαμέτη, καθηγήτρια πληροφορικής Γυμνασίου Ευξεινούπολης: «Η πρώτη μας δράση για το προσφυγικό έγινε στις 16 Δεκεμβρίου, όταν παρουσιάσαμε εκδήλωση με θέμα «Χριστούγεννα αλλιώς» προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία. Ανταποκριθήκαμε άμεσα σε κάλεσμα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου για τη συγκέντρωση ρούχων και παιχνιδιών, για την προσφορά βοήθειας στους πρόσφυγες στο ΣΕΑ Αλμυρού ενώ ταυτόχρονα υλοποιούμε δύο προγράμματα εκπαιδευτικά με θέμα το προσφυγικό. Εδώ και επτά χρόνια πραγματοποιούμε φιλανθρωπικό μπαζάρ με δημιουργίες μαθητών και εκπαιδευτικών και τα χρήματα φέτος διαθέσαμε μεταξύ άλλων και για τους πρόσφυγες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου