ΤΟΠΙΚΑ

Πάνω από 600 στη ρύθμιση ΟΑΕΕ

πάνω-από-600-στη-ρύθμιση-οαεε-545079

Οσοι συγκέντρωσαν χρήματα σπεύδουν, όμως είναι λίγοι

Το αδιαχώρητο δημιουργείται στα γραφεία του ΟΑΕΕ στο Βόλο τις τελευταίες ημέρες, καθώς η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών με τις 100 δόσεις λήγει την Πέμπτη, 30 Απριλίου, και όσοι δεν είχαν εξασφαλίσει το α’ δίμηνο τη δόση και κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα χρήματα, σπεύδουν στα ταμεία. Οι οφειλέτες που υπέβαλαν αιτήσεις εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 600, όμως ο συνολικός αριθμός τους δεν είναι ικανοποιητικός αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ανασφάλιστοι επιχειρηματίες πανελλαδικά αριθμούν 375.000.

Στη χθεσινή ημερίδα που διοργανώθηκε από τις δύο Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας, ο διευθυντής του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΟΑΕΕ, Δημήτρης Κωτούλας, κάλεσε όλους τους οφειλέτες που δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση να προσέλθουν στα γραφεία και να υποβάλλουν αίτηση. «Αν κάνουν το αίτημα στις 30 Απριλίου, που λήγει η προθεσμία, θα έχουν ένα περιθώριο μέχρι 8 Μαΐου προκειμένου να πληρώσουν την α’ δόση και το πρώτο δίμηνο του 2015» είπε χαρακτηριστικά.

Για την ανταπόκριση του κόσμου την τελευταία εβδομάδα, είπε ότι είναι ιδιαίτερα καλή. «Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε και πολύ μεγάλο περιθώριο χρόνου. Σήμερα γινόταν το αδιαχώρητο. Στην αρχή της υποβολής ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ρύθμιση είναι περισσότερο ευνοϊκή σε σχέση με τις προηγούμενες. «Εχει μεγάλο χρόνο αποπληρωμής, ωφέλεια στα τέλη καθυστέρησης και μείωση των τριών κατηγοριών» συμπλήρωσε.

Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν τη ρύθμιση και ιδιωτικά, καθώς την τελευταία εβδομάδα άνοιξε ηλεκτρονική εφαρμογή στο www. oaee.gr.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Τρύφωνας Πλαστάρας είπε ότι «οι επαγγελματίες βρίσκονται σε ένα καθεστώς συνεχών ρυθμίσεων για τον ΟΑΕΕ, την Εφορία, τους προμηθευτές, την οικογένεια. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η ρύθμιση δίνει ανάσα. Αυτό εξαρτάται από το πορτοφόλι του καθενός, υποχρέωση των Ομοσπονδιών πάντως είναι να ενημερώνονται τα Σωματεία» πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Γενική Συνομοσπονδία έχει προτείνει μία δέσμη μέτρων, που δίνουν όντως λύση στο πρόβλημα και τα οποία προβλέπουν «πάγωμα» των οφειλών και μεταξύ άλλων ελεύθερη επιλογή κλάσης των κατηγοριών, τουλάχιστον για τα χρόνια της κρίσης. Γενικότερα, η ρύθμιση πρέπει να ανταποκρίνεται στα εισοδηματικά κριτήρια του κάθε επαγγελματία ώστε ανά έτος να δίνουν σε δόσεις το 10-20% των εισοδημάτων τους. Είναι η πιο χτυπημένη ομάδα του πληθυσμού από την κρίση, καθώς οι ασφαλισμένοι – ανασφάλιστοι επιχειρηματίες ανέρχονται στους 375.000.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αρτοποιών, βενζινοπωλών, κτηματομεσιτών, εστίασης Γρηγόρης Μαντάς είπε ότι «η εκδήλωση αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία ώστε κάποιοι να διορθώσουν αυτά που μπορούν στο βαθμό που επιτρέπεται. Αρκεί να μην τρέξουν όλοι τελευταία ώρα. Να δώσουμε λίγο περιθώριο και στις υπηρεσίες να μπορέσουν να βοηθήσουν» συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου