ΤΟΠΙΚΑ

Ενας απευθείας απόγονος του Ρήγα εξομολογείται…

ενας-απευθείας-απόγονος-του-ρήγα-εξομ-851206

Οι θρυλικές μορφές του Ρήγα Βελεστινλή και του αδελφού του Αναγνώστη Κυριαζή αποτελούν την αφετηρία της ιστορικής πορείας δύο και πλέον αιώνων για την οικογένεια του κ. Νίκου Κυριαζή, τακτικού καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κ. Κυριαζής, ο οποίος είναι απευθείας απόγονος του Ρήγα από την πλευρά του αδελφού του Αναγνώστη Κυριαζή, φέρει τα γονίδια του ευπατρίδη, καθώς γαλουχήθηκε ακούγοντας διηγήσεις για το ιστορικό παρελθόν της οικογένειας, για ένδοξες στιγμές εθνικής παλιγγενεσίας, αλλά και τους αγώνες της νεότερης περιόδου. Τα ονόματα του Ρήγα και του αδελφού του Αναγνώστη Κυριαζή, ο οποίος έφερε επίσης το προσωνύμιο «Βελεστινλής» και ήταν ο πρώτος Βουλευτής Θεσσαλομαγνησίας στην Βουλή που συγκροτήθηκε στα 1822, αποτελούν την κορωνίδα της προφορικής παράδοσης που μεταλαμπαδεύεται με σεβασμό από γενιά σε γενιά. «Είμαι περήφανος για τους προγόνους μου» ομολογεί ο κ. Νίκος Κυριαζής, μιλώντας για πρώτη φορά στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» για τις οικογενειακές του καταβολές και προσθέτει ότι «είναι βαριά κληρονομιά το όνομα Κυριαζής και σαφώς δημιουργεί αίσθημα ευθύνης, προτρέποντάς σε να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς στον τομέα σου».
Σκιαγραφώντας τη μορφή του Ρήγα, ο απόγονός του επισημαίνει ότι «ήταν ένας άνθρωπος παθιασμένος με την ελευθερία, την κοινωνική πρόοδο και παράλληλα είχε πολύ προοδευτική σκέψη. Η Χάρτα του Ρήγα, συνεχίζει ο κ. Κυριαζής, υπήρξε πολύ προοδευτική για την εποχή της, διότι προέβλεπε μια ομοσπονδία κρατών στην οποία θα συμμετείχαν όλοι ισότιμα. Οραματίστηκε δηλαδή ένα κράτος δικαίου για όλους, λειτουργώντας ουσιαστικά ως προπομπός της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μεταξύ των ιστορικών κειμηλίων που βρίσκονται στην κατοχή του κ. Κυριαζή, συγκαταλέγονται χειρόγραφα του Αναγνώστη Κυριαζή, τα γιαταγάνια του, καθώς και άλλα πολύτιμα τεκμήρια που ανάγονται στα 1815 και μαρτυρούν την ουσιαστική συμμετοχή του στη Φιλική Εταιρία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κυριαζής «υπάρχουν πολλά έγγραφα που δείχνουν την δράση του Αναγνώστη Κυριαζή κατά την επανάσταση, τη συμμετοχή του σε διπλωματικές αποστολές, ενώ τα προσωπικά του αντικείμενα που σώζονται μέχρι σήμερα, είναι το γιαταγάνι, τα πιστόλια, ο γεμιστήρας και η μπαρουτοθήκη του» τα οποία κατέχουν περίοπτη θέση στην οικογενειακή εστία. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα όταν ξέσπασε η επανάσταση στην Θεσσαλία, ο Αναγνώστης Κυριαζής, ο οποίος ήταν οπλαρχηγός, ανέπτυξε δράση στον Μωριά, χωρίς να επιστρέψει ποτέ στην γενέτειρά του. Η αγάπη ωστόσο όλων των μελών της οικογένειας για το Βελεστίνο και τις πατρικές καταβολές, παραμένει πάντα ισχυρή και συνδέει μνήμες, εικόνες και συναισθήματα.
Η ιστορία συνεχίζεται
Ανατρέχοντας στο ιστορικό παρελθόν της οικογένειας, ο κ. Κυριαζής αναφέρει ότι «ο Αναγνώστης Κυριαζής-Βελεστινλής, ήταν ο πρώτος Βουλευτής Θεσσαλομαγνησίας στην νεότερη ιστορία και μέλος της Φιλικής Εταιρίας, ενώ ο γιος του Δημήτριος Κυριαζής είχε λάβει μέρος στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου για το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα» γεγονός που μαρτυρά την διαρκή και διαχρονική προσφορά της οικογένειας στους αγώνες για ελευθερία και Δημοκρατία. Ολοι οι πρόγονοι του κ. Κυριαζή, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται κι ένας πρόξενος της Ρωσίας στην Αδριανούπολη, έχουν γράψει σημαντικά κεφάλαια στην νεότερη ελληνική ιστορία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του ομιλούντος, Κώστας Κυριαζής, ήταν ο παλιός ιδιοκτήτης της Αθηναϊκής εφημερίδας «Εθνος», μαχόμενος δημοσιογράφος, με πολλές επιτυχημένες αποστολές στο ενεργητικό του και συνεντεύξεις με τον Νάσερ και πολλές ακόμη προσωπικότητες με παγκόσμια εμβέλεια. Ο αείμνηστος Κώστας Κυριαζής αγωνίστηκε κατά της Δικτατορίας, φυλακίστηκε και όταν επανήλθε η Δημοκρατία στην Ελλάδα διετέλεσε επί οχτώ χρόνια πρόεδρος του ΕΟΤ με θέση Υπουργού Τουρισμού, γράφοντας παράλληλα, τα περίφημα βυζαντινά μυθιστορήματα.
Στη μνήμη του Κώστα Κυριαζή δημιουργήθηκε το Ιδρυμα Κυριαζή από την σύζυγό του Αρτεμη, επίσης μάχιμη δημοσιογράφο και τον γιό του, Νίκο Κυριαζή, διασφαλίζοντας την ιστορική συνέχεια στο πεδίο της οικογενειακής προσφοράς.
Το ίδρυμα Κυριαζή που εδρεύει στην Αθήνα, χρηματοδοτεί και οργανώνει πάρα πολλά συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις, απονέμοντας παράλληλα δημοσιογραφικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε προσωπικότητες που επισκέπτονται την Ελλάδα.
Την παράδοση των προγενέστερων συνεχίζει με προσήλωση και σεβασμό ο κ. Νίκος Κυριαζής, ο οποίος βραβεύτηκε από το Γάλλο πρόεδρο με την ανώτατη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας, το βραβείο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, για την προσφορά του στην προώθηση των ευρωπαϊκών ιδεωδών αλλά και την εργασία του πάνω στην οικονομική και νομισματική ένωση. «Παρακαταθήκη ζωής» αποτελούν για τον ίδιο «τα ιδεώδη της Δημοκρατίας, οι αξίες που δίδαξε ο Ρήγας Βελεστινλής και τις έκανε πράξη ο πατέρας του» και όπως ομολογεί «η δράση των προγόνων μου είναι πηγή έμπνευσης για μένα. Τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι επιστημονικά και συγγραφικά σαφώς έχουν επίδραση και αφετηρία τους προγόνους μου».
Η σημερινή επετειακή μέρα έχει σαφώς ιδιαίτερη σημασία για τον κ. Κυριαζή, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «πρέπει να θυμόμαστε τους προγόνους μας, πρέπει να τιμούμε τους ανθρώπους οι οποίοι προσέφεραν την ίδια την ζωή τους, προκειμένου να είναι σήμερα ανεξάρτητη η Ελλάδα». Οι ιστορικές μνήμες του παρελθόντος συνοψίζονται στην από καρδιάς δήλωση «πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η επανάσταση που ξεκίνησε από τον Ρήγα Βελεστινλή και όσους ενστερνίστηκαν το όραμα της ελευθερίας, ήταν επανάσταση με δημοκρατικούς θεσμούς και έθεσε τις βάσεις για την κατοπινή δημοκρατική πορεία της Ελλάδας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου