ΤΟΠΙΚΑ

Στο 28% η ανεργία των νέων!

στο-28-η-ανεργία-των-νέων-851206

Οι νέοι άνθρωποι στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από τη διεθνή κρίση, πόσο μάλλον στο πιο ευάλωτο μέλος αυτήν την περίοδο, την Ελλάδα, λέει σε έκθεσή του με ημερομηνία 23 Μαρτίου ο διεθνής οργανισμός.
Η Ελλάδα, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ είχε ήδη πριν από την κρίση υψηλό ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων ανθρώπων, το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε μεταρρυθμίσεις που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα χωρίς αύξηση δαπανών, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός των επιδομάτων ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους.
Στην έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι η ανεργία των νέων στην Ελλάδα ενδέχεται να αγγίξει το 28% ως το τέλος του 2010 από 25,3% το Σεπτέμβριο του 2009. Ακόμα και πριν την κρίση, λέει ο ΟΟΣΑ, η ανεργία των νέων στην Ελλάδα ήταν από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών-μελών του, έχοντας φτάσει το 20,6% το 2008 σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 13,2% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Επομένως, οι νέοι Έλληνες έχουν διπλάσια πιθανότητα να καταστούν μακροχρόνια άνεργοι σε σύγκριση με τους πολίτες των περισσότερων χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.
Για αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, ο ΟΟΣΑ συστήνει στην Ελλάδα τα παρακάτω:
  • Να φροντίσει οι νέοι άνθρωποι να συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης πάνω στην αναζήτηση εργασίας
  • Να περιορίσει τις επιδοτήσεις σε θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν πρακτική εξάσκηση, αλλά να τις εστιάσει κυρίως στους μακροχρόνια άνεργους νέους, τους άνεργους που έχουν πρόσφατα τελειώσει το σχολείο και τους νέους που πέρασαν τους τελευταίους έξι μήνες χωρίς δουλειά και χωρίς να παρακολουθούν κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
  • Να ευνοήσει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας με «μέτρια» προστασία έναντι απόλυσης και να επιμηκύνει την περίοδο δοκιμής στις συμβάσεις μόνιμης απασχόλησης.
  • Να βοηθήσει τις εταιρείες να προσλαμβάνουν εργαζόμενους στον ή γύρω από τον βασικό μισθό σε εργασίες που προσφέρουν πρακτική εξάσκηση μειώνοντας τις εργοδοτικές εισφορές
  • Να δημιουργήσει συγκεκριμένη επαγγελματική κατεύθυνση στη ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνδυάζοντας τόσο σχολική όσο και επαγγελματική εκπαίδευση
  • Να επεκτείνει τα προγράμματα πρακτικής εξάσκησης ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερα επαγγέλματα και να ενθαρρύνει τους εργοδότες, ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις, να προσλαμβάνουν επιπλέον εκπαιδευόμενους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου