ΤΟΠΙΚΑ

Ηρθε η ώρα να βάλουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων

ηρθε-η-ώρα-να-βάλουμε-τον-δάκτυλο-επί-τω-851206

Μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ήρθε και η ώρα που τα πάντα θα κριθούν στην πράξη και εκ του αποτελέσματος. Αν η Σύνοδος κατέληξε σε δικαίωση των ελληνικών επιδιώξεων και σε αποφάσεις που θα δίνουν ανάσες στον κίνδυνο οικονομικής μας ασφυξίας, όπως παρουσιάστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ή αν, αντίθετα, πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να δούμε αν οι αποφάσεις θα αποδειχθούν αποτελεσματικές, όπως λέει η αντιπολίτευση.
Τη Μεγάλη Βδομάδα απευθυνόμαστε στην αγορά για ένα δάνειο πέντε δισ. για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Είναι από τα 20 δισ. που θα απαιτηθούν μέχρι το τέλος Μαΐου, τότε που θα πρέπει να έχουν εκτονωθεί κανονικά οι κερδοσκοπικές πιέσεις και τα 40 δισ. που θα χρειασθούμε μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σε λίγες μέρες θα έχουμε το πρώτο τεστ. Για να δούμε αν τα επιτόκια δανεισμού επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα, στην πραγματικότητα επίπεδα που να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας, αν οι αγορές πήραν το μήνυμα έτσι όπως το επεξήγησε προχθές από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός ή αν ερμήνευσαν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής με τις πραγματικές της διαστάσεις. Ότι, δηλαδή, πρακτικά δεν υπάρχει κάτι άμεσα που η Ελλάδα να μπορεί να το «εξαργυρώσει». Η σκληρή στάση της Μέρκελ επικράτησε πλήρως και τα υπόλοιπα πασαλείμματα περί ευρωζώνης και ισχυρού ευρώ, δεν αλλάζουν την ουσία. Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας, όπως γράφαμε και χθες, θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν θα έχουμε αδυναμία να δανειστούμε από την αγορά, όμως και πάλι θα απαιτείται αφ ενός η ομοφωνία των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή πάλι θα χρειάζεται η συμφωνία της Μέρκελ και αφ ετέρου το ΔΝΤ θα συντονίζει τη λειτουργία του μηχανισμού.
Με άλλα λόγια αυτό που θα κρίνει αν η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και ο δανεισμός μας θα γίνεται με καλύτερους όρους, είναι η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας που παρουσιάσαμε. Που σημαίνει ότι αν η αγορά δεν πεισθεί και τα επιτόκια δανεισμού παραμείνουν στα ψηλότερά τους, θα χρειασθεί να ξαναδώσουμε «εξετάσεις». Με συμπληρωματικά μέτρα που θα αυξάνουν τα δημόσια έσοδα. Ο όποιος μηχανισμός, θα παραμένει στα χαρτιά και στις συμφωνίες, χωρίς να μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς δήλωση «πτώχευσης».
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δούμε τους όρους με τους οποίους θα δανεισθούμε τις επόμενες μέρες. Αν θα συνεχίσουμε στον Γολγοθά που τραβάμε ή αν θα έχουμε να ελπίζουμε σε κάποια Ανάσταση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου