ΤΟΠΙΚΑ

Απεβίωσε αιωνόβια Επονίτισσα

απεβίωσε-αιωνόβια-επονίτισσα-544055

Η Κατίνα Σαράφη –Μπάστη έγραψε ιστορία σε δύσκολες εποχές

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα το άγγελμα του θανάτου της Κατίνας Σαράφη –Μπάστη, η οποία έφυγε προχθές από τη ζωή, σε ηλικία 100 ετών, με το τελευταίο αντίο να της απευθύνουν οι δικοί της άνθρωποι, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κάτω Λεχωνίων.

Συγκινητικό αφιέρωμα στη μνήμη της ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Απόστολος Αποστολάκης, προσωπικός οικογενειακός φίλος και γραμματέας του Συλλόγου Ιστορίας Μνήμης Εθνικής Αντίστασης. Με ανάρτηση, αποχαιρετά τη γενναία Επονίτισσα, που έγραψε τη δική της ιστορία, συμβάλλοντας με όλες τις δυνάμεις της, στον αγώνα για την κατάκτηση της ελευθερίας, σε δύσκολες εποχές, ο Σύλλογος ΣΙΜΕΑ.

H Κατίνα Σαράφη – Μπάστη ήταν γόνος επιφανούς οικογένειας, γεννημένη στα Κάτω Λεχώνια το 1921 και η δεύτερη κόρη του Μιλτιάδη Σαράφη. Είχε αδελφή τη Φρούτα (Αφροδίτη) Σαράφη –Παναγιούλα, η οποία απεβίωσε το 2017, στα 99 της χρόνια. Είχε επίσης αδελφό τον Γιώργο που πέθανε έφηβος πριν τον πόλεμο και Μαρίκα που πέθανε αρκετά νέα το 1988 στα 57 της χρόνια.

Ηταν παντρεμένη από το 1961 με τον Γιώργο Δημ. Μπάστη γνωστό αγωνιστή της Εαμικής Αντίστασης ο οποίος «ανταμείφθηκε» με φυλακές και εξορίες, αδελφό του Αγγελου Μπάστη, γόνος αρχοντικής οικογένειας, με μεγάλες δωρεές στην περιοχή.

«Οι αφηγήσεις της Κατίνας ήταν πολύτιμες για τον συντοπίτη της δημοσιογράφο Γιάννη Μαντίδη, ο οποίος έγραψε το εξαιρετικό βιβλίο για την δολοφονία της οικογένειας Τοπάλη και Φιλίτσας Καλαβρού.

Προέρχονταν από εύπορη οικογένεια και μαζί με την Φρούτα είχαν δωρίσει το 2006 μεγάλο οικόπεδο στο οποίο κτίστηκε το Νηπιαγωγείο των Κάτω Λεχωνίων στην είσοδο του χωριού και ήταν φίλη της Σοφίκας Τοπάλη.

Το νηπιαγωγείο φέρει το όνομα «Μαρίκα Σαράφη», όπως και το μικρό λεωφορείο αξίας 57 χιλιάδων ευρώ που δώρισαν το 2010 για την μεταφορά των νηπίων», σημειώνει με συγκίνηση στη μνήμη της, ο Απόστολος Αποστολάκης.

«Στις επισκέψεις μου συχνό παράπονό της ήταν, ότι το λεωφορείο δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε, για γραφειοκρατικούς λόγους», σημειώνει ο ίδιος. Τελευταία δημόσια κοινωνική έξοδος ήταν τον Οκτώβριο του 2016, όταν ζήτησε από τον Απόστολο Αποστολάκη, από όπου αντλούνται και όλες οι πληροφορίες για τη ζωή της, να την συνοδέψει μαζί με την αδελφή της Φρούτα στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Μαντίδη, που αναδεικνύει σελίδες της τοπικής ιστορίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου