ΤΟΠΙΚΑ

Καζάνι που βράζει οι φυλακές του Βόλου

καζάνι-που-βράζει-οι-φυλακές-του-βόλου-851206

Οσμή από… μπαρούτι κυριαρχεί στις φυλακές του Βόλου. Οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης αλλοδαπών ανηλίκων έχουν δημιουργήσει έκρηξη μεταξύ των σωφρονισμένων. Το κλίμα δείχνει ότι ετοιμάζονται για εξέγερση. Η διεύθυνση των φυλακών και σωφρονιστικοί υπάλληλοι προσπαθούν να αποτρέψουν τυχόν ξεσηκωμό. Όμως και οι ίδιοι δεν μπορούν παρά να παραδεχτούν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο…

Σε κελί 18 ατόμων στοιβάζονται 41 (!) άτομα. Κοιμούνται στο πάτωμα, κάτω από τα κρεβάτια, μέσα στις τουαλέτες. Οι φυλακές Βόλου χωρητικότητας 80 ατόμων φιλοξενεί σήμερα 147 ανήλικους αλλοδαπούς. Μόλις χθες έγινε μεταγωγή άλλων επτά κρατουμένων.
Τη δραματική κατάσταση στις φυλακές Βόλου θα εξετάσει σε σημερινή του επίσκεψη στο σωφρονιστικό κατάστημα ο Γενικός Διευθυντής για θέματα ασφαλείας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μετά από αλλεπάλληλα διαβήματα της διεύθυνσης των φυλακών στο υπουργείο, αλλά και πλήθος αναφορών του σωματείου εργαζομένων στο σωφρονιστικό κατάστημα, το υπουργείο στέλνει εκπρόσωπό του για να δει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, σε μια προσπάθεια να δοθούν λύσεις.
Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος περιοδεύει σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του διευθυντή και του σωματείου των εργαζομένων να επισκεφθεί τις τοπικές φυλακές.

Οι εικόνες που επικρατούν στα κελιά-κονσερβοκούτια, εξαιτίας του πολλαπλάσιου αριθμού κρατουμένων σε σχέση με εκείνον που μπορούν να φιλοξενήσουν, έχουν περάσει κάθε προηγούμενο.
Σε θάλαμο τεσσάρων ατόμων διαμένουν 11 φυλακισμένοι, ενώ στους θαλάμους 18 κλινών κοιμούνται 47 άτομα. Οι εκρήξεις και τα επεισόδια μεταξύ των κρατουμένων είναι τους τελευταίους μήνες συχνό φαινόμενο και το κλίμα δείχνει ότι πιθανή εξέγερση είναι προ των πυλών.
«Ούτε να κάνουμε την καταμέτρηση των κρατουμένων μέσα στους θαλάμους δεν μπορούμε. Κοιμούνται στο πάτωμα, περπατάμε και τους πατάμε…», περιέγραφε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δημ. Γούργος. Οι φυλακές Βόλου είναι η μία από τις δύο, μαζί με του Αυλώνα, για το σωφρονισμό ανηλίκων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου