ΤΟΠΙΚΑ

Νέα απεργία προτείνει το ΕΚΒ προς τη ΓΣΕΕ

νέα-απεργία-προτείνει-το-εκβ-προς-τη-γσ-851206

Νέα εικοσιτετράωρη απεργία μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να προτείνει ομόφωνα η ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου στη ΓΣΕΕ. Η Δημοτική Αγωνιστική Συμπαράταξη Βόλου εξάλλου πρότεινε 48ωρη αντί 24ωρης στις 21 και 22 Απριλίου.
Αυτό αποφάσισε χθες η ολομέλεια του ΕΚΒ, με όλες τις παρατάξεις να επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερες μαζικές και καλά οργανωμένες κινητοποιήσεις, ως αντίδραση στα αντεργατικά μέτρα που
εφαρμόζει η κυβέρνηση σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται σκληρά με όλο και πιο αυθαίρετες πράξεις από την πλευρά των εργοδοτών.
Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος στην εισήγησή του επεσήμανε ότι η τελευταία απεργιακή κινητοποίηση της 11ης Μαρτίου είχε καλή συμμετοχή και ζήτησε από όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να ενημερώσουν το ΕΚΒ για τυχόν παρατυπίες στην καταβολή του δώρου του Πάσχα, καθώς υπάρχουν μηνύματα ότι πολλές επιχειρήσεις θα επιχειρήσουν να καταστρατηγήσουν την εργατική νομοθεσία.
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τη ΜΕΤΚΑ, παρατήρησε ότι η στάση της εργοδοσίας είναι αδιάλλακτη, σκληρή κι απαξιωτική προς τους θεσμούς και εκτίμησε ότι δεν θα βρεθεί λύση ούτε στη νέα τριμερή στο υπουργείο Εργασίας μετά το Πάσχα για τις τρεις απολύσεις, που είναι παράνομες και καταχρηστικές σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο. Εκτίμησε μάλιστα ότι η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στην Κανάκης, ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που το εργοστάσιο κηρύξει πτώχευση θα εξασφαλιστεί η καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους για 10 μήνες ακόμη, ενώ εξήρε τη συναδελφική αλληλεγγύη που επέδειξε το σωματείο της ΑΓΕΤ στους εργαζόμενους της συγκεκριμένης μεταλλοβιοτεχνίας.
Ο γραμματέας του ΕΚΒ Γ. Κίτσιος ανέφερε ότι η τελευταία κινητοποίηση θα μπορούσε να πάει καλύτερα, αν υπήρχε καλύτερη οργάνωση, κάτι που πρέπει να γίνει μελλοντικά, όπως είπε, ενώ ζήτησε στις επόμενες κινητοποιήσεις να είναι καλύτερη η περιφρούρηση της πορείας, για ν’ αποφεύγονται τα έκτροπα. Επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα απολύσεων, διαθεσιμοτήτων, υποχρεωτικών αδειών και μη καταβολής δεδουλευμένων και κάλεσε τα πρωτοβάθμια Σωματεία να προσφεύγουν στο ΕΚΒ για να γνωστοποιήσουν το πρόβλημά τους, προκειμένου να υπάρχει συντονισμένη παρέμβαση.
Εκανε μάλιστα αναφορά στο Σωματείο των Εργαζομένων στους ΟΤΑ και των Τεχνικών Τύπου που δεν έχουν ενημερώσει σχετικά το ΕΚΒ και ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων.
Για τον «Κανάκη» ο γραμματέας του ΕΚΒ εκτίμησε ότι υπάρχουν μεθοδεύσεις από την πλευρά της εργοδοσίας, ώστε οι εργαζόμενοι να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους, ενώ για τη ΜΕΤΚΑ είπε ότι έκανε λάθος στην επικοινωνιακή της πολιτική, ζήτησε όμως από τους συνδικαλιστές να αφήσουν το σωματείο των εργαζομένων να μπορέσει να λειτουργήσει.
Ακόμη ο κ. Κίτσιος τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων εργοδοτικών αυθαιρεσιών και ζήτησε να υπάρξει πλάνο δράσης σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ με στόχο τη διοργάνωση 24ωρης απεργίας και άλλων κινητοποιήσεων μέσα στον Απρίλιο, ενώ προανήγγειλε τη διενέργεια ημερίδας για την υγιεινή και ασφάλεια.
Στην πραγματοποίηση 48ωρων απεργιών επέμεινε από την πλευρά του ο συνδικαλιστής της ΔΑΣ Γ. Ρούσσας, ενώ πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα και να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στις «Θεσσαλικές Εκδόσεις», όπου είχε προαναγγελθεί πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων. Καταδίκασε με τη σειρά του τη στάση που έχει κρατήσει το Σωματείο της ΜΕΤΚΑ έναντι των απολυμένων και πρότεινε να γίνει παρέμβαση στον ΟΑΕΔ, ώστε να δοθεί σε όλους τους ανέργους επίδομα 1.000 ευρώ.
Από την πλευρά της ΑΤΕ ο Χρ. Κόφφας πρότεινε την πραγματοποίηση μιας σειράς συλλαλητηρίων που θα έχουν συγκεκριμένους στόχους. Τέλος ο συνδικαλιστικής Χρ. Ντόντης επέκρινε την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ για την αποτυχία της απεργίας της 11ης Μαρτίου και συμφώνησε με την πρόταση της ΔΑΣ για 48ωρη απεργία μέσα στον Απρίλιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου