ΤΟΠΙΚΑ

Πέντε νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα κάθε εβδομάδα

πέντε-νέα-περιστατικά-καρκίνου-του-πν-54377

Πέντε νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα κάθε εβδομάδα διαγιγνώσκονται στην πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. «Ανά δέκα βρογχοσκοπήσεις κάθε εβδομάδα, οι πέντε είναι καρκίνοι του πνεύμονα που οφείλονται κυρίως στο κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι ο… «πρωταγωνιστής» του καρκίνου του πνεύμονα», ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, Κων. Γουργουλιάνης, με αφορμή την αυριανή έναρξη του ετήσιου συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα. Την πρώτη ημέρα του τριήμερου συνεδρίου, πρόκειται να τιμηθεί για την προσφορά του ο γιατρός-πνευμονολόγος και πρώην δήμαρχος Βόλου, Κυριάκος Μήτρου, ενώ θα υπάρξει και στρογγυλό τραπέζι για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη κάθε χρόνο προσέρχονται στην πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας περίπου 10.000 άτομα. Από αυτούς οι 1.300 νοσηλεύονται. Βάσει στατιστικών στοιχείων, το 40% αφορά σε περιστατικά από τη Λάρισα, το 15%-20% σε περιστατικά από τον Βόλο, το 10% από τα Τρίκαλα, το 10% την Καρδίτσα και περίπου το 20% από άλλες περιοχές εκτός Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρουν τα ίδια στοιχεία, στο ενδοσκοπικό εργαστήριο της κλινικής γίνονται κάθε εβδομάδα δέκα κατά μέσο όρο βρογχοσκοπήσεις. Από τις δέκα, οι πέντε δείχνουν καρκίνο του πνεύμονα. «Το κάπνισμα ευθύνεται για τους καρκίνους του πνεύμονα και μάλιστα υπερισχύει έναντι οποιασδήποτε άλλης αιτίας. Βεβαίως μπορεί να συμμετέχει και η ρύπανση της ατμόσφαιρας, όταν όμως επί 40 χρόνια με το τσιγάρο βάζει κάποιος δηλητήριο στον οργανισμό και στα πνευμόνια του, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν φταίει το τσιγάρο αλλά η αιθαλομίχλη του χειμώνα ή η σκόνη της Σαχάρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης.

Εκτός από περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, ο κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει ότι γίνεται διάγνωση σε ετήσια βάση 40 περιστατικών φυματίωσης, εκ των οποίων 7-8 περιστατικά κάθε χρόνο από τον Βόλο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των «Ημερών Πνευμονολογίας» που θα διεξαχθούν από αύριο 12 έως τις 15 Απριλίου στη Λάρισα. Πρόκειται για το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρείας Νόσου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου αύριο, Πέμπτη, στις επτά το απόγευμα, πρόκειται να διεξαχθεί ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον για τον Βόλο στρογγυλό τραπέζι, που έχει σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις συνέπειες στην υγεία και στην οικονομία.

Συντονιστές στο τραπέζι θα είναι οι καθηγητές Κων. Γουργουλιάνης και Μιχ. Ζουμπουλάκης. Στο τραπέζι θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη ενός δικτύου παρακολούθησης της ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα, με μελέτες με επιδημιολογικά δεδομένα για τη ρύπανση στην περιοχή του Βόλου αλλά και για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία. Στο τραπέζι, τη θέση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του συλλόγου Ευθύμης Τσάμης.

Τιμάται ο Κυριάκος Μήτρου

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα κλείσει με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον γιατρό-πνευμονολόγο που υπήρξε και πρώην δήμαρχος Βόλου, τον Κυριάκο Μήτρου, για την προσφορά του στην πνευμονολογία.

Μάλιστα ο κ. Μήτρου θα μιλήσει με θέμα «Η εξέλιξη της πνευμονολογίας στην περιοχή μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου