ΤΟΠΙΚΑ

800 αιτήσεις για τα επιδόματα

800-αιτήσεις-για-τα-επιδόματα-543451

Πολλαπλάσιο ενδιαφέρον πολιτών εκδηλώνεται καθημερινά στα ΚΕΠ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης του Ν. 4320/2015. Στις εννέα μέρες υποβολής, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στα ΚΕΠ του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, καθώς η υποβολή γίνεται και ηλεκτρονικά, ξεπέρασαν τις 700-800, ενώ το ενδιαφέρον είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο.

Η προϊσταμένη των ΚΕΠ Βασιλική Κοτζαγιώτου, που ρωτήθηκε είπε ότι η διαδικασία που λήγει στις 20 Μαΐου, έχει συνεχή ροή εξυπηρέτησης, ενώ εξελίσσεται ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην εφαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΚΕΠ στη Νέας Ιωνίας τουλάχιστον 200 δικαιούχοι προσκόμισαν τα δικαιολογητικά και αιτήθηκαν ένταξη, ενώ στο ΚΕΠ στην οδό Ιάσονος οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 300. Με αντίστοιχο ρυθμό εξελίσσεται η διαδικασία και στο ΚΕΠ στην οδό 2ας Νοεμβρίου.

Πάντως, τα οικονομικά κριτήρια που έχουν οριστεί είναι αυστηρά για τους δικαιούχους των παροχών και γι’ αυτό εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν των αιτούντων.

Το έτος εισοδήματος αφορά το 2014 (εισοδήματα αποκτηθέντα μέσα στο 2013). Το δηλωμένο εισόδημα θα είναι το συνολικό εισόδημα του ατόμου ή της οικογένειας, αφού αφαιρεθούν οι φόροι και η εισφορά αλληλεγγύης. Δεν λαμβάνεται υπόψη, ούτε δηλώνεται το τεκμαρτό εισόδημα, ακόμη κι αν είναι μεγαλύτερο του αποκτηθέντος. Στο εισόδημα περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα, βοηθήματα κλπ, εκτός από: διατροφές ανήλικων τέκνων, επίδομα αναδοχής, εξωϊδρυματικά επιδόματα, επιδόματα αναπηρίας.

Οι παροχές που δίνονται είναι: α. Δωρεάν επανασύνδεση κομμένης ηλεκτρικής παροχής στην κύρια κατοικία και παροχή δωρεάν ποσότητας ρεύματος 300 kwh ανά μήνα (1.200 kwh ανά τετραμηνία). β. Επίδομα ενοικίου: 70 ευρώ το μήνα για το μεμονωμένο άτομο και 30 ευρώ ανά μήνα για κάθε επιπλέον άτομο της οικογένειας και μέχρι 220 ευρώ μηνιαίως. γ. Επιδότηση σίτισης δίνεται υπό μορφή ηλεκτρονικής κάρτας για την προμήθεια τροφίμων από καταστήματα. Κάθε μήνα η κάρτα πιστώνεται με το δικαιούμενο από κάθε άτομο ή οικογένεια ποσό (70 ευρώ το μήνα για το μεμονωμένο άτομο και 30 ευρώ ανά μήνα για κάθε επιπλέον άτομο της οικογένειας και μέχρι 220 ευρώ μηνιαίως).

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε εφαρμογή που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (http://www.ypakp.gr/).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου