ΤΟΠΙΚΑ

Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή Χάγη

οριοθέτηση-της-υφαλοκρηπίδας-ή-χάγη-851206

H Αθήνα επιδιώκει να δώσει ώθηση στη διαδικασία των διμερών διερευνητικών συνομιλιών με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, απαντώντας στα όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ περί σειράς εκκρεμών θεμάτων.
Μιλώντας στη Sabah, o κ. Δρούτσας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εάν δεν τα καταφέρουμε σε εύλογο χρόνο, πρέπει να πάμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
» Πρέπει να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι οι χώρες μας είναι ικανές να επιλύσουν μια νομική διαφορά. Όραμά μας είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης.»
Ο κ. Δρούτσας υπογραμμίζει πως οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο «βλάπτουν σοβαρά» τις σχέσεις των χωρών μας και προσθέτει πως «είναι ολοφάνερο ότι κάθε προσπάθεια προσέγγισης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν αυτή η πρακτική συνεχιστεί.
Πεποίθησή μας είναι ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας, θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της νέας μας προσπάθειας προσέγγισης».
Στο ερώτημα της εφημερίδας ποιο είναι το βήμα στο οποίο αν προέβαινε η Τουρκία θα μπορούσε να θεωρηθεί «θετικό» και «συγκεκριμένο», ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα με ανάλογο τρόπο, ο Δημήτρης Δρούτσας είναι σαφής:

«Η απόσυρση άνευ όρων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Βέβαια, το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα. Έχει διεθνείς διαστάσεις.

» Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα συνέβαλε αποφασιστικά όχι μόνο στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών μας. Θα αποτελούσε μια ξεκάθαρη πολιτική πράξη που θα αποδείκνυε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αφήσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμφωνήσουν μόνοι τους για το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ, η οποία αποτελεί την πραγματική εγγύηση για όλους τους κατοίκους της Κύπρου».
Ο αναπληρωτής υπουργός απορρίπτει τις τουρκικές επικρίσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τονίζει πως «δεν πρέπει οι μειονότητες να γίνονται όργανο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν, ούτε χωρούν σκέψεις περί αμοιβαιότητας στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων».
Ανακοινώνει επίσης ότι στις συνομιλίες που θα έχει θα προετοιμαστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, επίσκεψη που «θέλουμε να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην πορεία προσέγγισης των χωρών μας».

Δηλώσεις ο Νταβούτογλου

Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας «είναι μόνο μία από τις εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο και η διευθέτησή της, από νομικής σκοπιάς, διασυνδέεται σε μεγάλο βαθμό με άλλες διαφορές» είχε δηλώσει στην εφημερίδα Το Βήμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο πριν συναντηθεί (σήμερα) με τον Δ. Δρούτσα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει έτοιμος για διάλογο για το Αιγαίο, εμμένει όμως στις σκληρές θέσεις της Αγκυρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλες οι διαφορές και όχι μόνο η υφαλοκρηπίδα. Επισημαίνει, δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητα στις σχέσεις τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου