ΤΟΠΙΚΑ

Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο για τον Αρχαιότερο Υπολογιστή

διάλεξη-στο-πανεπιστήμιο-για-τον-αρχα-54274
Διάλεξη με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο Αρχαιότερος Υπολογιστής, το Πρώτο Μηχανικό Σύμπαν» θα δοθεί από τον Καθηγητή Ξενοφώντα Μουσά την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο Δρ. Ξενοφών Μουσάς είναι προσκεκλημένος των διευθυντών και των συλλόγων διδασκόντων τριών σχολείων και η εκδήλωση οργανώνεται από κοινού με οργανωτική υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Φυσικής κ. Νίκη Χατζηκυριάκου. Τα τρία σχολεία είναι το 3ο Γυμνάσιο Βόλου με διευθύντρια την κ. Νίκη Ρηγάκη, οικονομολόγο, το 2ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας με διευθυντή τον κ. Παναγιώτη Μανδράκη, φιλόλογο και το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας με διευθυντή τον κ. Σωκράτη Σαβελίδη, μηχανολόγο. Συμπαραστάτες οι τρεις σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων.
Ο Δρ. Ξενοφών Μουσάς είναι ένας από τους πρωταγωνιστές τής εν εξελίξει σημαντικότατης μελέτης του αρχαιότερου αναλογικού υπολογιστή, του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Είναι Φυσικός του Διαστήματος, αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διευθυντής του εργαστηρίου Αστροφυσικής. Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής Αστρονομίας και Μηχανικής. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων και διακρίσεων μεταξύ των οποίων είναι και βραβείο της ΝΑΣΑ. Έχει πραγματοποιήσει πάμπολλες Εκθέσεις και Διαλέξεις ανά τον Κόσμο με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και την Ιστορία της αρχαίας Ελληνικής Αστρονομίας.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο «Πίναξ», ο οποίος ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας των Αντικυθήρων, πριν από περίπου εκατό χρόνια, κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητή της αρχαιότητας.
Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Η επιστημονική έρευνα προχωρούσε πολλές φορές στα σκοτεινά, αφήνοντας περιθώριο στη φαντασία, που δεν ήθελε και πολύ να ξεπεράσει τα όρια της λογικής.
Είναι σίγουρο ότι πρόκειται για ένα μηχανισμό, και μάλιστα για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας του οποίου δεν έχει παρουσιαστεί παρόμοιός του, στα χρόνια που ακολουθούν μέχρι τις μέρες μας (η κατασκευή του τοποθετείται το 2ο – 1ο αιώνα π.Χ.). Είναι επίσης βέβαιο ότι σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή.
Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου