ΤΟΠΙΚΑ

Εγκατέλειψε την Κιργιζία ο Κ. Μπακίγεφ

εγκατέλειψε-την-κιργιζία-ο-κ-μπακίγεφ-851206

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Κιργιζίας Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ μετέβη αεροπορικώς στο γειτονικό Καζακστάν, μία εβδομάδα μετά την αντικυβερνητική εξέγερση που μετέτρεψε σε πεδίο μάχης την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Για τη μετακίνηση του Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ μεσολάβησαν οι πρόεδροι Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.
Αξιωματούχος της μεταβατικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ έχει υπογράψει επιστολή παραίτησης, η οποία έχει επιδοθεί αρμοδίως.
Την ίδια στιγμή, άλλες πληροφορίες από τους κόλπους της μεταβατικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι έχει συλληφθεί ο πρώην υπουργός Αμυνας, ενώ διεξάγεται επιχείρηση για τη σύλληψη των δύο αδελφών του Μπακίγεφ -ο ένας εκ των οποίων κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών.
Ο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί την τρέχουσα περίοδο την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ο έκπτωτος πρόεδρος της Κιργιζίας βρίσκεται στην πόλη Ταράζ στο νότιο τμήμα του Καζακστάν.
«Χάρη στις κοινές προσπάθειες του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, του πρόεδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του πρόεδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και τη μεσολάβηση του ΟΑΣΕ, του ΟΗΕ και της ΕΕ επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της προσωρινής κυβέρνησης της Κιργιζίας και του προέδρου Μπακίγεφ για να εγκαταλείψει τη χώρα» αναφέρει ο ΟΑΣΕ.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο Μπακίγεφ έφυγε χθες το απόγευμα από τη νότια πόλη Τζαλαλαμπάντ με στρατιωτικό αεροσκάφος. Η αναχώρησή του αναμένεται να αποκλιμακώσει σε κάποιο βαθμό την ένταση και απομακρύνει τους φόβους για νέα επεισόδια στη χώρα της κεντρικής Ασίας που φιλοξενεί αμερικανική βάση, καίριας σημασίας για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτήρισε την αναχώρηση του Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ ως σημαντικό βήμα προς την αποφυγή ενός εμφυλίου πολέμου στην Κιργιζία.
Μετά την εξέγερση της αντιπολίτευσης -που βάφτηκε στο αίμα με το θάνατο 84 ανθρώπων σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας- ο Μπακίγεφ εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Μπισκέκ και μετακινήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Τζαλαλαμπάντ, στα νότια της χώρας, από όπου και επιχείρησε να συγκεντρώνει υποστήριξη.
Η μεταβατική κυβέρνηση που ανέλαβε τον έλεγχο της Κιργιζίας δεν είχε κατορθώσει να καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία για την αναχώρηση του έκπτωτου προέδρου. Η ηγέτης της νέας κυβέρνησης, Ρόζα Οτουνμπάγεβα, είχε υπαινιχθεί ότι ο Μπακίγεφ πρέπει να προσαχθεί σε δίκη για το θάνατο των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της εξέγερσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου