ΤΟΠΙΚΑ

«Χαρτο-γράφοντας» για την Ελλάδα

χαρτο-γράφοντας-για-την-ελλάδα-540933

Είναι η νέα έκδοση του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς, στην οποία δούλεψαν μαθητές ακόμη και στην καραντίνα

«Χαρτο-γράφοντας»…είναι η νέα έκδοση του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο δούλεψαν μαθητές της γ’ και δ’ τάξης, στο πλαίσιο του μαθήματος «Μελέτη Περιβάλλοντος» και το οποίο εκδόθηκε μόλις προχθές, αποτελώντας το καλύτερο επιστέγασμα για τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, Ηρακλή Καραγιάννη το βιβλίο που έχει αριθμό ISBN μοιράστηκε στους μαθητές και υπάρχει σε απόθεμα και στη σχολική βιβλιοθήκη για κάθε ενδιαφερόμενο.

Στις σελίδες του αποτυπώνονται και τα εννέα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας για τα οποία οι μαθητές αναζήτησαν πληροφορίες, κατέγραψαν γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία, τα προϊόντα που παράγουν και ιδιαιτερότητες που υπάρχουν. Αξιοποίησαν τις νέες τεχνολογίες, κέρδισαν σε γνώση και επένδυσαν με δημιουργικότητα στο στήσιμο του βιβλίου, τα περιηγητικά κείμενα του οποίου έγραψαν οι μαθήτριες της γ’ τάξης, Μαρία Γεωργακά και Μαρία Κουτσαυλή.

«Το βιβλίο συνιστά μια περιήγηση στους τόπους και τους ανθρώπους της Ελλάδας μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση των γεωγραφικών διαμερισμάτων που εξετάζονται μέσα από την οπτική των μαθητών, οι οποίοι χτίζουν το βιβλίο βήμα – βήμα με την τεχνική του scratch book.

Η συγγραφική ομάδα της έκδοσης, που αποτελείται από μαθητές και εκπαιδευτικούς, μπόρεσε να οργανώσει την πληροφοριακό πλούτο των συναντήσεων των τάξεων και να ολοκληρώσει το βιβλίο παρόλα τα χρονικά εμπόδια», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης για την προσπάθεια που ξεκίνησε με την έναρξη του σχολικού έτους και δεν σταμάτησε παρά την καραντίνα λόγω της πανδημίας.

Την προσπάθεια συνέδραμαν οι εκπαιδευτικοί Ηρακλής Καραγιάννης, Αγγελική Κουβάτα και Αυγή Τσαγκαροπούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, ο τρόπος με τον οποίος δούλεψαν τα παιδιά για το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι μία πρόβα του τρόπου που θα δουλέψουν οι μαθητές της α’ τάξης από το νέο σχολικό έτος οπότε και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς μετατρέπεται σε πειραματικό. Ταυτόχρονα αποτελεί και το ερέθισμα για εκπαιδευτικούς και μαθητές προκειμένου να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα στο πλαίσιο του σχολείου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου