ΤΟΠΙΚΑ

«Τσίμπησαν» οι τιμές στα καύσιμα στη Μαγνησία

τσίμπησαν-οι-τιμές-στα-καύσιμα-στη-μ-540921

Εφτασαν σε επίπεδα προ κορονοϊού, μετά τη θεαματική αύξηση στην τιμή του βαρελιού

Σε κούρσα ανόδου οι τιμές των υγρών καυσίμων μετά την θεαματική αύξηση στην τιμή του βαρελιού, που έφτασε σε προ κορονοϊού επίπεδα. Συγκεκριμένα, η τιμή του βαρελιού έφτασε στα 75 δολάρια το φετινό καλοκαίρι, έναντι 40 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την αμόλυβδη βενζίνη στο 1,65 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,35 ευρώ, αντίστοιχα.

«Το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό προϊόν, και η τιμή διαμορφώνεται με βάση την προσφορά και την ζήτηση. Η αύξηση παρατηρήθηκε με την έναρξη των εμβολιασμών, γιατί οι αγορές πίστευαν ότι θα αποκατασταθεί η ζήτηση και γι αυτό άρχισαν να αυξάνουν οι τιμές», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου βενζινοπωλών, Βάσω Κοντοχρήστου.

Στην προκειμένη περίπτωση, συνυπολογίζεται ένας ακόμη παράγοντας στην διαμόρφωση της τιμής, που δεν είναι άλλος από την επιδημιολογική εικόνα, και σε ευρύτερη έννοια την πορεία των εμβολιασμών, το τείχος ανοσίας και την τουριστική κίνηση.

Στην αιχμή της πανδημίας, με το lockdown σε ισχύ και την απαγόρευση κυκλοφορίας σε πρώτο πλάνο, οι πωλήσεις των υγρών καυσίμων είχαν πέσει στο ναδίρ, με τις τιμές, να ακολουθούν, αντίστοιχα, πτωτική πορεία. Μόλις η ζήτηση αυξήθηκε, η τιμή ακολούθησε αντίστοιχη κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ζητούμενο είναι φθηνά καύσιμα για τους καταναλωτές, «για να μπορεί ο κόσμος να ανεφοδιάζεται και εμείς να κάνουμε την δουλειά μας. Δεν θέλουμε ακριβές τιμές, γι αυτό και ζητούμε την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που φτάνει μέχρι το 75% της τιμής», υπογράμμισε η κ. Κοντοχρήστου.

Με δεδομένη την παραδοχή ότι η αύξηση της τιμής αποτελεί «τροχοπέδη» για την κατανάλωση, η πρόεδρος επανέλαβε ότι «οι αυξημένες τιμές είναι πρόβλημα για τους πρατηριούχους. Γι αυτό τον λόγο, άλλωστε, ζητάμε την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου