ΤΟΠΙΚΑ

Σωτήρια τα βλαστοκύτταρα

σωτήρια-τα-βλαστοκύτταρα-540611

Ευεργετικές ιδιότητες έχουν τα βλαστοκύτταρα, τα οποία αποδεικνύονται σωτήρια σε δεκάδες περιπτώσεις ασθενών, σε όλο το φάσμα των ειδικοτήτων της Ιατρικής επιστήμης. Τα ποσοστά ίασης ποικίλλουν κατά περίπτωση, αλλά είναι πλέον ευρέως γνωστά και αποδεκτά από τον επιστημονικό κόσμο τα πολύ καλά αποτελέσματα που υπάρχουν στο πεδίο της ίασης πολλών ασθενειών.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν μεταξύ άλλων από δύο διακεκριμένους επιστήμονες, στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρκ, με πρωτοβουλία των Ροταριανών Ομίλων Βόλου, με θέμα «Τα βλαστοκύτταρα στη ζωή μας, εξελίξεις στις θεραπείες με τα βλαστοκύτταρα». Το παραπάνω θέμα ανέπτυξαν οι Πανεπιστημιακοί: Γεώργιος Κολιάκος, καθηγητής Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Κοκκώνα Κουζή – Κολιάκου, καθηγήτρια Εμβρυολογίας – Ιστολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κολιάκος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: «έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην εφαρμογή των αυτόλογων βλαστοκυττάρων, τα οποία προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή. Η εφαρμογή τους γίνεται επί πολλά χρόνια σε περιπτώσεις που αφορούν όλες τις ειδικότητες της Ιατρικής επιστήμης, πέραν της αιματολογίας». Κατά συνέπεια, βλαστοκύτταρα που προέρχονται από τον ομφάλιο λώρο, χρησιμοποιούνται με επιτυχία σε ορθοπεδικές περιπτώσεις, σε τραύματα του δέρματος, σε ουλές και δυσίατα τραύματα, όπως είναι τα τραύματα από ακτινοβολία, στην αρτηριακή απόφραξη των κάτω άκρων κ.λπ.

Οπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «εφαρμόζονται επίσης σε όλες τις ειδικότητες της οφθαλμολογίας και πνευμονολογίας, στη νευρολογία, εφαρμόζονται στην εγκεφαλική παράλυση των παιδιών και στο εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ υπάρχουν πειραματικές μελέτες σε εξέλιξη για τη διατομή του νωτιαίου μυελού και για την κατά πλάκας σκλήρυνση, σε ρευματικές νόσους κ.λπ.». Εξίσου σημαντική είναι η χρήση βλαστοκυττάρων στη γαστρεντερολογία, για τη διατήρηση του ήπατος, μέχρις ότου βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, στην καρδιολογία και αλλού.

Τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από τον μυελό των οστών, το αίμα του ομφάλιου λώρου, τον ομφάλιο λώρο αλλά και τον πλακούντα, καθώς επίσης και τον λιπώδη ιστό. Τα ποσοστά ίασης από τη χρήση βλαστοκυττάτων «εξαρτώνται από την εφαρμογή και την ηλικία του ατόμου από το οποίο προέρχονται», υπογράμμισε ο κ. Κολιάκος και προσέθεσε ότι: «εάν έχουμε νεαρά αυτόλογα βλαστοκύτταρα τα οποία έχουμε κρατήσει κατά τη γέννηση, τότε τα ποσοστά ίασης είναι πάρα πολύ μεγάλα και πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα, παρά όταν προέρχονται από γερασμένα άτομα».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου