ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχούν οι γονείς για την εξάρτηση των παιδιών από το διαδίκτυο

ανησυχούν-οι-γονείς-για-την-εξάρτηση-τ-540145

Το 70% των Βολιωτών που επισκέπτονται το ΚΕΣΥΣΕ ζητούν τη συμβουλή των ψυχολόγων

Εντονότατη ανησυχία διατυπώνει το 70% των γονέων που επισκέπτονται για διάφορους λόγους το Κέντρο Συμβουλευτικής Στήριξης και Ενημέρωσης, σχετικά με την πολύωρη ενασχόληση των παιδιών τους με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια γενικότερα. Οι ψυχολόγοι της συγκεκριμένης δομής, γίνονται σε καθημερινή βάση αποδέκτες του προβληματισμού και της αγωνίας των γονέων, λόγω της στενής σχέσης που έχουν αναπτύξει αρκετά παιδιά με το διαδίκτυο, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος ή και το σύνολο του ελεύθερου χρόνου τους, στο ίντερνετ.

Το παραπάνω φαινόμενο γίνεται εντονότερο τα τελευταία χρόνια και αρκετοί γονείς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πως να αποτρέψουν τον κίνδυνο της εξάρτησης, θέλουν να πάρουν πληροφορίες από τους ειδικούς, σχετικά με τη διαδικασία ασφαλούς περιήγησης των παιδιών στο διαδίκτυο. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων ζητά πληροφορίες από τους ειδικούς για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποτραπούν ακραίες καταστάσεις.

«Οι γονείς που έρχονται στο Κέντρο Συμβουλευτικής Στήριξης αναφέρονται στην εξάρτηση του παιδιού τους με το διαδίκτυο. Σε πολλές περιπτώσεις αφιερώνουμε δύο ή και περισσότερες συνεδρίες στο συγκεκριμένο θέμα, διότι οι γονείς μας ρωτούν πως μπορούν να διαχειριστούν ανάλογες καταστάσεις» όπως αναφέρει η υπεύθυνη του ΚΕΣΥΣΕ Μαρία Τόπα. Παράλληλα η ίδια σημειώνει ότι «άλλοι γνωρίζουν ότι το παιδί τους έχει εξάρτηση με το διαδίκτυο και άλλοι το πληροφορούνται όταν έρχονται εδώ».

Η ανησυχία των γονέων εντείνεται όταν παρατηρούν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού τους. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα παιδιά δεν βγαίνουν έξω από το δωμάτιό τους, δεν έχουν κοινωνική ζωή, η επίδοσή τους στο σχολείο είναι χαμηλή, και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο υπολογιστής, με τον οποίο ασχολούνται πολλές ώρες σε καθημερινή βάση.

Πολλοί γονείς παραπονιούνται για την πολύωρη ενασχόληση των παιδιών τους με τον υπολογιστή, όχι απαραίτητα στο διαδίκτυο, «διότι σε μικρότερες ηλικίες, δηλαδή στο Δημοτικό, τα παιδιά τους ασχολούνται πάρα πολύ με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και θα έλεγα πολύ πιο πάνω από το επιτρεπτό. Σε καθημερινή βάση παίζουν play station ή παιχνίδια στον υπολογιστή. Γενικώς τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν μπει πολύ δυνατά στην καθημερινότητά τους και έχουν αντικαταστήσει την κοινωνική τους ζωή» υπογραμμίζει η Βολιώτισσα ψυχολόγος.

Η συμβουλή του ειδικού προς τους γονείς είναι να θέσουν συγκεκριμένα όρια. «Ορισμένες φορές ο γονιός καλείται να είναι άκαμπτος σε ορισμένα θέματα, για την προστασία του παιδιού του. Οπως, για παράδειγμα, δεν επιτρέπουμε στο παιδί να πλησιάσει το χέρι του στο τζάκι για να μην καεί, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να θέτουμε σαφή όρια και να είμαστε συνεπείς, εξηγώντας παράλληλα στα παιδιά για ποιό λόγο γίνονται οι συγκεκριμένες απαγορεύσεις» υπογραμμίζει η κ. Τόπα, η οποία διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «το παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, αλλά παρουσία του γονιού».

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι για τους γονείς να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και όταν παρατηρούν ότι αφιερώνουν όλη τους τη μέρα στη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, δεν είναι συγκεντρωμένα ή δεν έχουν διάθεση να διαβάσουν τα μαθήματά τους, έχοντας στραμμένη την προσοχή τους είτε στο διαδίκτυο είτε σε κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι, καλό είναι να ζητούν τη συμβουλή των ειδικών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου