ΤΟΠΙΚΑ

Ο Καλλικράτης διχάζει τη Νέα Ιωνία

ο-καλλικράτης-διχάζει-τη-νέα-ιωνία-851206

Στο κόκκινο έφθασε χθες το μεσημέρι η αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας, που συγκλήθηκε μετά από κοινό αίτημα που κατέθεσαν όλες οι μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβούλιου που ζητούσαν τη συζήτηση και τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την αποδοχή ή μη της συνένωσης του Δήμου Νέας Ιωνίας με το Δήμο Βόλου.
Επί τέσσερις ώρες, με μικρές διαφοροποιήσεις, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας διασταύρωσαν τα ξίφη τους, χωρίς να λείψουν οι ένθεν και ένθεν πολιτικοί ελιγμοί αλλά και οι ενδόμυχες πολιτικές σκοπιμότητες, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μη γίνουν πιθανό εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Νοεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθούν εκλογές της Αυτοδιοίκησης με το προς ψήφιση Σχέδιο Νόμου Καλλικράτης.
Την πρόταση – πρόκληση όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας να γίνει δημοψήφισμα των κατοίκων της πόλης για τη συνένωση της Νέας Ιωνίας στο νέο ενιαίο Δήμο Βόλου, η πλειοψηφία την αντιπαρήλθε τεχνηέντως με την κατάθεση και την ονομαστική ψηφοφορία και με μία δεύτερη δική της πρόταση που κατατέθηκε στο προεδρείο με την οποία υπερθεματίζει τις προσπάθειες υπέρ «ενός και μεγάλου ισχυρού Δήμου που θα υπερβαίνει το άθροισμα των δύο Δήμων». Προηγουμένως και κάτω από την πίεση των μειοψηφιών η πλειοψηφία αποδέχθηκε να γίνει ψηφοφορία για την αποδοχή ή μη της συνένωσης με το Δήμο Βόλου. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ενδεικτικό των πολιτικών ελιγμών που έγιναν, κυρίως από την πλευρά της πλειοψηφίας, προκειμένου να μη χρεωθούν οι σύμβουλοί της το… «έγκλημα καθοσιώσεως» συνένωσης της Νέας Ιωνίας με το Δήμο Βόλου. Επί 24 συνολικά δημοτικών συμβούλων (απουσίαζε η Ν. Σκαρλάτου από την πλειοψηφία και οι Φ. Περιβολάρη και Κ. Κωνσταντούλας από τη μείζονα μειοψηφία) οι 22 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν «όχι» στη συνένωση με το Δήμο Βόλου. «Φοβάστε τον κόσμο , ήταν το σχόλιο του Γ. Μολοχίδη από την πλευρά της μειοψηφίας, «επενδύετε στο θυμικό των προσφύγων» ήταν το σχόλιο του Φ. Λαμπρινίδη, που ήταν για μία ακόμη φορά ο πολιτικός… ενορχηστρωτής της στάσης πάνω στην οποία ισορροπούσε και χθες η πλειοψηφία. Οι μόνοι που ψήφισαν «ναι» στη συνένωση με το Δήμο Βόλου ήταν οι Κ. Μωυσίδης και Γ. Φουντουκίδης από τη μείζονα και τη δεύτερη ελάσσονα μειοψηφία που είχαν υπογράψει το κείμενο των «11» για την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα ο πρώτος που φερόταν να έχει υπογράψει το κείμενο των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, αποκάλυψε ότι δεν είχε ερωτηθεί, κάτι που προκάλεσε προς στιγμήν αναταραχή στο Σώμα με την πλειοψηφία να καταγγέλλει ότι κάποιοι πλαστογράφησαν την υπογραφή του δημοτικού συμβούλου. Έχουμε βάσιμες υπόνοιες, υποστήριξαν συγκεκριμένα ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.κ. Μαβίδης και Μπασδάνης, αφήνοντας αιχμές ότι και οι άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας κ.κ. Κωνσταντούλας και Περιβολάρη δεν είχαν ενημερωθεί και δεν είχαν συναινέσει με την υπογραφή τους στην έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, που με βάση το άρθρο 95 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων απαιτεί υπογραφές από το 1/3 του συνόλου των δημοτικών συμβούλων (σ.σ. εννέα δηλαδή δημοτικών συμβούλων σε σύνολο έντεκα συμβούλων της μειοψηφίας). Ο Κ. Χαλέβας ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας εναντίον του οποίου στράφηκαν οι παραπάνω σοβαρές καταγγελίες της πλειοψηφίας τις αντιπαρήλθε με τη δικαιολογία της μη ενημέρωσης του δημοτικού του συμβούλου εξαιτίας λάθους της γραμματέως του…
Μετά την πρώτη ψηφοφορία η πλειοψηφία έφερε προς συζήτηση και ψηφοφορία τη δική της εναλλακτική πρόταση, η οποία αυτή τη φορά υπερψηφίστηκε από 17 δημοτικούς συμβούλους (15 της πλειοψηφίας και από τους κ.κ. Κ. Μωυσίδη και Γ. Φουντουκίδη, ενώ καταψήφισαν οι επτά δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας).
Στην πρόταση που έφερε η πλειοψηφία και η οποία εγκρίθηκε από το Σώμα υπογραμμίζονται τα εξής: «Πρωτοστατούμε και αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία ενός μεγάλου και ισχυρού Δήμου, που θα υπερβαίνει το άθροισμα Νέας Ιωνίας και Βόλου, θα καλύπτει το σύνολο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και όχι μόνο τους δύο σημερινούς Δήμους.
Στη σύσταση του νέου Δήμου η Νέα Ιωνία συμμετέχει αναβαθμισμένη από πλευράς υποδομών, υπηρεσιών, στελέχωσης, αλλά κυρίως ανθρώπινου δυναμικού, γι’ αυτό και φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε πραγματικό κέντρο ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο».
ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου