ΤΟΠΙΚΑ

Κινδυνεύουν με φτωχοποίηση οι μισθωτοί

κινδυνεύουν-με-φτωχοποίηση-οι-μισθωτ-54001

Μεγάλος αριθμός, ειδικά οι χαμηλά αμειβόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, θα δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από την κρίση των τιμών

Αμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη για λήψη μέτρων στήριξης των αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ειδικά των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων και των αντίστοιχων με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) Χρήστο Γούλα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο Χρ. Γούλας λέει ότι μεγάλο τμήμα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και ειδικά των χαμηλά αμειβόμενων απειλείται με φτωχοποίηση και επικαλείται την έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η αύξηση των τιμών στα αγαθά έχει οδηγήσει έξι στους δέκα εργαζομένους σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής, ενώ επτά στους δέκα έχουν περιορίσει τις δαπάνες για θέρμανση. Τα νοικοκυριά κόβουν θέρμανση, βασικά αγαθά διατροφής, ψυχαγωγία!

Ο κ. Γούλας σημειώνει ότι «όλη η συζήτηση που γίνεται για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο είναι πολύ σημαντική σε σχέση με τη φτωχοποίηση, την οποία δείχνουν όλα τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας, αλλά και τα διεθνή επίσημα στοιχεία της Eurostat και του ΟΟΣΑ.

Παρατηρούμε ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι περισσότερο έντονο από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πριν ξεκινήσει η κρίση της ακρίβειας, η οποία βεβαίως είναι ευρωπαϊκό και διεθνές φαινόμενο, οι κοινωνικοί δείκτες στη χώρα σε σχέση με τη φτώχεια και το επίπεδο που έχει ο κατώτατος μισθός ήταν ήδη από τους χειρότερους στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 23ή – 24η θέση των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Φανταστείτε τώρα που η ακρίβεια είναι διεθνές και ευρωπαϊκό φαινόμενο, πόσο πολύ έχει επιδεινωθεί η υφιστάμενη κατάσταση. Γι’ αυτό εμείς λέγαμε και συνεχίζουμε και τεκμηριώνουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας, τουλάχιστον για τους χαμηλά αμειβόμενους μισθωτούς, προκειμένου να προστατεύονται από τη φτώχεια, διότι οι αμοιβές τους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με επίσημους διεθνείς δείκτες», σημειώνει.

Απαιτείται δίχτυ προστασίας

Το Ινστιτούτο Εργασίας σχεδίασε την έρευνα για να αναδείξει το εν λόγω ζήτημα. «Δυστυχώς, τα αποτελέσματα εξέπληξαν ακόμη κι εμάς», σημειώνει ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας. Οπως εξηγεί, αποτυπώνεται καθαρά ότι η ποιότητα ζωής των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα πλήττεται και μάλιστα αυξανόμενα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο στους χαμηλόμισθους.

«Ωστόσο, βλέπουμε ένα γενικό φαινόμενο σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα, που απασχολεί πολύ τους Ελληνες εργαζόμενους. Ένα μεγάλο ποσοστό, τεράστιο, το 60% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει οδηγηθεί σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής. Το ποσοστό γίνεται 74%, όταν μιλάμε για θέρμανση και 80%, σχεδόν καθολικά, όταν αναφερόμαστε στον τομέα της ψυχαγωγίας. Ξέρετε αυτό τεκμηριώνει μία δύσκολη κατάσταση των νοικοκυριών και των εργαζομένων και ότι το κοινωνικό πρόβλημα της ακρίβειας τείνει να γίνει καθολικό», επισημαίνει.

Το Ινστιτούτο Εργασίας επέλεξε να ερευνήσει τρία πεδία -βασικά αγαθά – θέρμανση – ψυχαγωγία – για να προσδιορίσει τον δείκτη αποστέρησης των εργαζομένων, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί στον δείκτη φτώχειας και φτωχοποίησης.

Φόβος για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας

Η μείωση της κατανάλωσης συνδυάζεται άμεσα με την απασχόληση, η οποία δεν είναι δυνατόν να μην έχει επίπτωση. «Οταν μειώνεται η κατανάλωση στον τουρισμό, στην ψυχαγωγία, στην εστίαση, στη θέρμανση ή στα βασικά είδη διατροφής, αντιστοίχως προκαλούνται αρκετά έως πολύ σοβαρά προβλήματα σε μικρές κυρίως και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους σχετικούς κλάδους. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται.

Πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο και για την οικονομική και για την κοινωνική κατάσταση της χώρας. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή τη στιγμή το θέμα του πολέμου και της ακρίβειας και τι μέτρα θα ληφθούν από την κυβέρνηση για την υποστήριξη αυτών των ομάδων. Ωστόσο, οι προοπτικές είναι αμφίβολες», σημειώνει.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 30% των μισθωτών το ιδιωτικού τομέα θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να χάσει τη δουλειά του την επόμενη χρονική περίοδο. «Η κατανάλωση επιβαρύνεται ακόμη χειρότερα, αφού όταν κανείς φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του, προφανώς ανασυντάσσεται και προσπαθεί να αντεπεξέλθει», υπογραμμίζει.

Στο χειρότερο σημείο ο δείκτης αισιοδοξίας

Το Ινστιτούτο Εργασίας διενεργούσε την έρευνα από τον Δεκέμβριο του 2019 κάθε τέσσερις μήνες κυλιόμενα. Ο κ. Γούλας σημειώνει: «Η αισιοδοξία που έχουν οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι στο χειρότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2019 έως και σήμερα. Η απαισιοδοξία τους ήταν 30% όταν ξεκίνησε η έρευνα τον Δεκέμβριο του 2019 και σήμερα έχει φθάσει στο 69%, έχει δηλαδή υπερδιπλασιαστεί.

Αν δεν ληφθούν άμεσα επιτακτικά μέτρα για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που είναι πια γενικό και όλες οι αντικειμενικές έρευνες το καταδεικνύουν, θεωρώ ότι το κλίμα αυτό θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Θα δημιουργηθεί ένας ακόμη φαύλος κύκλος υπανάπτυξης στην οικονομία μας», προσθέτει.

Επείγουσα ανάγκη για μέτρα

Στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος θεωρούν δεδομένο ότι θα ληφθούν μέτρα αφού ο πρωθυπουργός τα έχει ήδη εξαγγείλει. Ζητούμενο είναι ποια μέτρα θα ληφθούν. «Για εμάς η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία είναι στη φάση διαπραγμάτευσης, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φτωχοποίησης αυτών των ομάδων των χαμηλόμισθων στην αγορά εργασίας. Από κει και πέρα θα πρέπει να μιλάμε και για μείωση των φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και στα βασικά είδη διατροφής, καθώς επίσης και για εισαγωγή φόρου επί των έκτακτων κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας και τη διάθεση αυτού του ποσού για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών», λέει ο κ. Γούλας. Ο ίδιος εκφράζει το παράπονο ότι στη διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό με τις εργοδοτικές οργανώσεις, στις οποίες ο κ. Γούλας συμμετείχε ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, οι προτάσεις που διατυπώθηκαν ήταν, όπως λέει, πολύ κοντόφθαλμες.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι το 2021 είχαν προτείνει μηδενικές αυξήσεις, ενώ η οικονομία πήγαινε καλύτερα και τώρα έκαναν πρόταση πολύ χαμηλή και περιοριστική των προσδοκιών.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα:

– Το 59% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τούς έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής.

– Το 74% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τούς έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για θέρμανση.

– Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τούς έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για ψυχαγωγία.

– Το 85% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ενώ το 10% δηλώνει ότι διαφωνεί.

– Το 54% των εργαζομένων πιστεύει ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται έπειτα από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και της ΓΣΕΕ, ενώ το 42% δηλώνει ότι θα πρέπει να είναι απόφαση της κυβέρνησης.

-61% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνουν απαισιόδοξοι και το 30% αισιόδοξοι. Επισημαίνεται ότι ο δείκτης αισιοδοξίας βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του από τον Σεπτέμβριο του 2019.

– Το 60% δηλώνει σίγουρο ότι θα διατηρήσει τη θέση εργασίας του και το 35% δηλώνει «όχι».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου