ΤΟΠΙΚΑ

«Αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη»

αναλαμβάνουμε-την-ιστορική-ευθύνη-851206

Το πράσινο φως έδωσε το υπουργικό Συμβούλιο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προσφύγει τελικά η ελληνική οικονομία στον μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με το κλίμα στο υπουργικό είναι “πάμε να τελειώνουμε”.

Ωστόσο, το πότε θα προσφύγουμε παραμένει ακόμα ανοιχτό με τις φήμες να οργιάζουν και να κάνουν λόγο για ενδεχόμενη προσφυγή ακόμα και την Παρασκευή. Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει βραχυπρόθεσμο δανεισμό με έναντι προκαταβολή από τον μηχανισμό.

Ο Γ. Παπανδρέου
«Χρέος μας ιστορικό είναι να πάρουμε κάθε απόφαση που θα αποτρέψει τα χειρότερα για τους Έλληνες», τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης.
Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τώρα πρέπει να δούμε πού θα κρυφτούν οι γνωστοί ύποπτοι. Εκείνοι που υποστήριζαν ότι το έλλειμμα του 2009 είναι μονοψήφιο, 6% έλεγαν, το πολύ 9%, και ότι η κυβέρνησή μας το φούσκωσε.»
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε έγκλημα αυτό που συνέβη στη χώρα από το 2004 έως το 2009 και κατέληξε λέγοντας: «Αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός.
» Και αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη να μπούμε όλοι επί τω έργω. Αναλάβαμε την ευθύνη του έργου για τη σωτηρία της χώρας, για το μέλλον των Ελλήνων».
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την οικονομία, τον μηχανισμό στήριξης και την έκθεση της Eurostat.

Βραχυπρόθεσμος δανεισμός
Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ολοκληρωμένος μηχανισμός, αλλά εάν χρειαστεί η χώρα μπορεί να καταφύγει σε βραχρυπρόθεσμο δανεισμό από την ΕΕ, μέχρι ο μηχανισμός να ενεργοποιηθεί πλήρως. Ωστόσο, τόνιζαν, τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θέλει ο μηχανισμός να είναι έτοιμος, και προσδιόριζαν ως πρώτο χρονικό όριο για δανεισμό την 19η Μαΐου, αν και πρόσθεταν ότι για τη χώρα οι δρόμοι είναι ή η αγορά ή ο μηχανισμός.
Ο μηχανισμός είναι ευρωπαϊκός, αλλά ενιαίος, με το ΔΝΤ να αποδέχεται το πλαίσιο του Ecofin, έλεγαν οι πηγές, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία δεν παρουσιάζει καμία στασιμότητα, ενώ σχετικά με την κατά 1 μονάδα άνοδο του ελλείμματος, σύμφωνα με την Eurostat, διευκρίνιζαν ότι η χώρα έχει ένα «μαξιλάρι» 2%, καθώς τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση υπολογίστηκαν για μείωση του ελλείμματος έως 6 μονάδες.
Στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, ενώ τονιζόταν από την κυβέρνηση ότι σκοπός δεν είναι τώρα η «αντιπολίτευση» στη ΝΔ.
Δίνουμε τη μάχη με την πραγματικότητα και όπου χρειαστεί αναφερόμαστε στη ΝΔ, της οποίας είναι δεδομένες οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή «για τον πρωθυπουργό που έχει χάσει τον ύπνο του», έλεγαν ότι αυτό είναι καλό σε σχέση με τη ΝΔ που μόνο ύπνο είχε.

Με ομοφωνία
Η απόφαση πάρθηκε από όλους τους υπουργούς μετά την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τους εξήγησε ότι η τριμερής επιτροπής και ιδιαίτερα το ΔΝΤ πιέζει ασφυκτικά για επέκταση των σκληρών μέτρων έως το 2013, τα οποία όμως όπως σημειώνει πρέπει να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνοντας τους υπουργούς δήλωσε ότι η τριμερής επιτροπή και ιδιαίτερα το ΔΝΤ πιέζει τρομερά προς την κατεύθυνση νέων μέτρων ακόμα πιο σκληρών τα οποία θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά πέρα τούτο επιμένει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση ορισμένων υπουργών, όπως του κ. Βενιζέλου, του κ. Χρυσοχοΐδη και της κας Μπατζελή, οι οποίοι σημείωσαν πως δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η κυβέρνηση και σε άλλα μέτρα ειδικά σε αλλαγές των εργασιακών σχέσεων σε περίοδο ύφεσης. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις και μπροστά στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας όλοι οι υπουργοί έδωσαν τελικά το πράσινο φως.
Το κλίμα έχει αγριέψει για τα καλά στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, με την κοινοβουλευτική ομάδα να βράζει στην κυριολεξία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα Παρασκευή το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος αναμένεται να εξαπολύσει μύδρους κατά της κυβέρνησης.

Σχόλια της αντιπολίτευσης
Από τον ΣΥΝ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, «για μια νέα ρύθμισή του που θα διαγράφει σημαντικό μέρος του χρέους, θα μειώνει τα επιτόκια και θα διευρύνει τους χρονικούς ορίζοντες αποπληρωμής».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος. Ο ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποφασίσει την άμεση περικοπή κρατικών δαπανών τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, ή 10 δισ. αν μπορέσει να συνεννοηθεί με τον κ. Σαμαρά.
Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αντικαταστήσει τους υπουργούς που δεν κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και την κρισιμότητα του παράγοντα του χρόνου.
«Να απαντά δυναμικά, άφοβα (κυρίως άφοβα) και τεκμηριωμένα σε όσα αστήρικτα και παραπλανητικά υποστηρίζουν σήμερα ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Να εγκαταλείψει, χωρίς δεύτερη σκέψη, τη φοβική ανοχή οποιασδήποτε παρανομίας» κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου