ΤΟΠΙΚΑ

Προστίθενται άλλα 2 δισ. στο έλλειμμα

προστίθενται-άλλα-2-δισ-στο-έλλειμμα-851206

Η ανακοίνωση της Eurostat για έλλειμμα 13,6% του ΑΕΠ για το 2009, δεν αλλάζει τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο, πηγή που επικαλείται το Reuters, ανάφερε ότι το ποσοστό μείωσης του ελλείμματος το 2011 και το 2012 ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο απ ότι σχεδιαζόταν αρχικά.
«Αυτό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στο Ecofin του Ιουνίου. Ο τρόπος αντιμετώπισής του (μείωσης) ενδέχεται να είναι πιο απότομος», είπε.
Η κυβέρνηση, επισημαίνει το υπουργείο, έχει ήδη υιοθετήσει όλα τα αναγκαία και πρόσθετα μέτρα, που συνολικά ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ, για την εξασφάλιση αυτού του στόχου και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην εξειδίκευση και υλοποίηση όλων των πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, την ανάταξη της οικονομίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία μιας νέας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης.
Η νέα εκτίμηση του ελλείμματος από τη Eurostat βασίζεται στην κοινοποίηση, που έστειλε η Ελλάδα στη Eurostat την 1η Απριλίου 2010. Εκτιμάται ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος αυξάνει τα ελλείμματα κατά 2 δισ ευρώ.
Η κοινοποίηση των στοιχείων του ελλείμματος (EDP Notification) προς τη Eurostat, που αποτελεί υποχρέωση όλων των χωρών της Ευρωζώνης, έγινε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και έλαβε υπόψη τις συστάσεις που προέκυψαν από την τριήμερη τεχνική επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat στην Ελλάδα.

Η αναθεώρηση της εκτίμησης του ελλείμματος σε 13,6% του ΑΕΠ έναντι 12,7% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, οφείλεται κατά ένα μέρος στην αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2009 και κατά κύριο λόγο στη νέα εκτίμηση των αποτελεσμάτων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.


«Αμαρτίες
του παρελθόντος»
Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις της Eurostat για τα off-market swaps, τα οποία έπρεπει να είχαν ανακοινωθεί και καταγραφεί στο χρέος του 2008, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «στους κανόνες αυτούς επέλεξε να μη συμμορφωθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, μεταθέτοντας το πρόβλημα.»
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αποδίδονται ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς «τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής κατάρρευσης στον προϋπολογισμό, στον δημόσιο τομέα συνολικά και στα ασφαλιστικά ταμεία ειδικότερα, που οδήγησαν οι πολιτικές και οι πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.»
«Καταρρίπτουν δε», σύμφωνα με το υπουργείο, «με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας περί υποτιθέμενου φουσκώματος του ελλείμματος το 2009.»

Ν.Δ.: Ας αποφασίσει
η κυβέρνηση τους στόχους
Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στο έλλειμμα, δήλωσε ότι είναι μία μονάδα πάνω από τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Πρόσθεσε πως το υπουργείο Οικονομίας αναφέρει ότι δεν αλλάζει το στόχο για μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά τουλάχιστον 4 ποσοστιαίες μονάδες.
«Ας αποφασίσει η κυβέρνηση ποιος είναι ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2010. Τέσσερις μονάδες κάτω ή 8,7%; Οι δύο στόχοι δεν είναι ποσοτικά ίσοι».
Σε ερώτηση ποιος είχε ενημερώσει το κ. Α. Σαμαρά ότι το έλλειμμα ήταν μονοψήφιο, ο κ. Σταϊκούρας μεταξύ άλλων ανέφερε πως μεταβολή υπήρξε και σε άλλες χώρες.
Ανεξέλεγκτο το spread ξεπέρασε τις 600 μονάδες
Μετά την αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος
Νέο αρνητικό ρεκόρ 12ετίας, σημείωσε χθες το spread στα ομόλογα, όπως και το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS), έπειτα από τη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων της Eurostat για το έλλειμμα του 2009, το οποίο ανέβηκε στο 13,6% από 12,7% που αναφερόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Την Τετάρτη, το spread είχε σημειώσει το προηγούμενο, πλεόν, αρνητικό ρεκόρ 12ετίας, καθώς είχε ανέλθει μέχρι τις 532 μονάδες βάσης.
Σήμερα, Πέμπτη, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο εκτοξεύθηκε μέχρι τις 606,17 μονάδες (άνοιξε στις 502).
Το επιτόκιο του ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 8,57% (άνοιξε στο 8,14%) και του 2ετούς στο 9,74% (+2,03% σε σχέση με το άνοιγμα). Από τις 12 Απριλίου, το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου είχε αυξηθεί πάνω από 100 μονάδες.
Ανοδο, στο επίπεδο-ρεκόρ των 565 μονάδων, υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη (από 485,7 την Τετάρτη), σημείωσε το ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS). Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ασφάλισης 10 εκατ. ευρώ κοστίζει 565.000 ευρώ, από 485.700 την Τετάρτη.
Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ιρακινό CDS είναι 200 μονάδες χαμηλότερα! Mε το spread στις 570 μονάδες βάσης, οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας αναμένεται να έχουν ξεπεράσει το 35%, όσο δηλαδή το Πακιστάν.
Σενάρια αναδιάρθρωσης
Η ιλιγγιώδης άνοδος του κόστους κρατικού δανεισμού καθιστά αναπόφευκτη την προσφυγή στο «δίχτυ ασφαλείας», ενώ πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να προχωρήσει και στην αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που αποκλείει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, Έρικ Νίλσεν, εκτιμά, σε σημείωμα του προς τους επενδυτές, ότι ότι η ελληνική κυβέρνηση ίσως προτείνει εθελοντικά στους ομολογιούχους μία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, «σε κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες.»
Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βλέπει ακόμα, σε έκθεση της με ημερομηνία 21 Απριλίου, και η JP Morgan. Ο οίκος επισημαίνει ότι, αν δεν είναι πανάκεια, δεν θεωρείται άσκοπη κίνηση, ενώ δεν ακολουθείται πάντα από χρεοκοπία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές ανησυχούν ότι το Ελληνικό Δημόσιο είτε θα μειώσει είτε θα μεταθέσει χρονικά ένα τμήμα της αποπληρωμής του χρέους (ή των τόκων) στους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
Σημειώνεται ότι τα CDS είναι υψηλότερα από την Ελλάδα σε χώρες όπως η Αργεντινή (843), η Βενεζουέλα (815) και το Πακιστάν (649).
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είπε ότι αποδέχτηκε επιπλέον 450 εκατ. ευρώ συμπληρωματικών προσφορών από την δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, την περασμένη Τρίτη.
Το συνολικό ποσό που αντλήθηκε από την δημοπρασία των ΕΓΔ, η τρίτη έκδοση που έγινε μετά την ανακοίνωση συμφωνίας για τον μηχανισμό ΕΕ/ΔΝΤ, ανήλθε στα 2,4 δισ. ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου