ΤΟΠΙΚΑ

Πολυδύναμο Κέντρο Εξαρτήσεων θα λειτουργεί ο ΟΚΑΝΑ στον Βόλο

πολυδύναμο-κέντρο-εξαρτήσεων-θα-λειτ-538792

Πολυδύναμο Κέντρο Εξαρτήσεων θα λειτουργεί σύντομα στον Βόλο και συγκεκριμένα στο τέλος του καλοκαιριού η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο. Η νέα δομή θα καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση του εθισμού στο αλκοόλ και σε άλλες ουσίες, νόμιμες ή παράνομες, και γενικότερα εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως ο τζόγος και το διαδίκτυο.

Μόνο η αντιμετώπιση του αλκοολισμού είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, δεδομένου ότι λαμβάνει σήμερα θλιβερές διαστάσεις, ενώ τα άτομα στην κοινότητα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, απευθύνονται για βοήθεια στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και όχι σε εξειδικευμένη δομή και μάλιστα όταν πλέον παρουσιάσουν ακραίας μορφής εξάρτηση.

Το Πολυδύναμο Κέντρο Εξαρτήσεων θα λειτουργήσει επί της ουσίας σαν Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Εκεί θα μπορέσει να αναζητήσει βοήθεια και ο 38χρονος Βολιώτης, γνωστός ως «Κάμελ», που περιφέρεται στην πόλη με ένα μπουκάλι βενζίνη όταν αποφυλακιστεί, καθώς η Ψυχιατρική Κλινική έχει αποφανθεί ότι αντιμετωπίζει θέμα εθισμού σε ουσίες και όχι ψυχιατρικό. Δεν θα έχει βέβαια τη δυνατότητα διαμονής.

Το πρόγραμμα θα παρέχει θεραπεία σε χρήστες κάνναβης, κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών και όχι μόνο ηρωίνη όπως συμβαίνει σήμερα.

Στο τελικό στάδιο η υλοποίηση της δράσης

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο, Θεοδόσης Γιαμουστάρης, λέει ότι η δράση θα υλοποιηθεί μέσω της Περιφέρειας και του προγράμματος ΕΣΠΑ. Θα απευθύνεται σε εξαρτημένους ανθρώπους στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υλοποίησης. Εχει πλέον ενοικιαστεί το κτίριο όπου θα φιλοξενηθεί και σύντομα θα γίνουν και οι εργασίες εσωτερικής διαμόρφωσης. Το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό έχει αρχίσει την εκπαίδευση εδώ και μία εβδομάδα.

Ο πληθυσμός στόχου είναι άνθρωποι που διαβιούν στην κοινότητα και έχουν πρόβλημα με παράνομες ουσίες ή και νόμιμες, όπως είναι το αλκοόλ, καθώς και εξαρτητικές συμπεριφορές, όπως ο τζόγος ή το internet που αφορά αρκετά τους νέους ανθρώπους.

Θεραπεία και διασύνδεση

Το Πολυδύναμο Κέντρο θα τους προτείνει δυνατότητες, είτε παραμένοντας στη δομή για θεραπεία είτε θα τους διασυνδέει με άλλες δομές. Για παράδειγμα αν ένας είναι εξαρτημένος από την ηρωίνη θα τον παραπέμπει στη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Νοσοκομείο, αν κάποιος επιθυμεί «στεγνό» πρόγραμμα θα τον παραπέμπει στο ΚΕΘΕΑ για να μπει στην Κοινότητα ΕΞΟΔΟΣ.

Θα είναι μία κομβική μονάδα, που θα θεραπεύει, αλλά και θα δρομολογεί λύσεις για την καλύτερη δυνατή θεραπεία ανάλογα με τις δυνατότητες του ωφελούμενου αλλά και το τι υπάρχει σαν θεραπευτική δυνατότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το Πολυδύναμο Κέντρο θα απασχολεί προσωπικό έξι ατόμων και συγκεκριμένα έναν ψυχίατρο, δύο κοινωνικούς λειτουργούς, μία ψυχολόγο, μία κοινωνιολόγο και έναν νοσηλευτή.

«Δεν θα υπάρχει δυνατότητα διαμονής. Θα είναι εξωτερική δομή», διευκρινίζει ο ίδιος.

Οι Βολιώτες θα μπορούν να το επισκέπτονται ως εξωτερικοί ασθενείς για συμβουλευτική και θεραπεία.

Αλκοόλ

Ο κ. Γιαμουστάρης επισημαίνει ότι το θέμα του αλκοολισμού είναι πολύ μεγάλο στο σύνολο της επικράτειας και στη Θεσσαλία. «Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν θέμα εθισμού με σοβαρές επιπτώσεις στην οικογενειακή τους ζωή και την επαγγελματική. Είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ και αυτό διαβρώνει όλες τις πλευρές της ζωής τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα περιστατικά νοσηλείας στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου είναι κάθε χρόνο δεκάδες και όπως έχει καταγράψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επιπολασμός για το αλκοόλ υπάρχει κατά κύριο λόγο στις Σποράδες και το Ανατολικό Πήλιο. Φτάνουν εκεί, είτε με παρέμβαση της οικογένειας είτε με παρέμβαση της Εισαγγελίας. Λαμβάνουν όμως βοήθεια όταν επί της ουσίας παρουσιάζουν ακραίες συμπεριφορές.

Αντιμετώπιση

Σε ό, τι αφορά τον τζόγο και την χαρτοπαιξία, αυτό το πρόβλημα δεν έχει ξεσκεπαστεί στην πραγματική του διάστασή του. Ο κ. Γιαμουστάρης εξηγεί ότι η επίπτωση από τον εθισμό του δεν αφορά σε σωματικό επίπεδο. «Είναι καθαρά μία συμπεριφορικού τύπου εξάρτηση όπου οι άνθρωποι καταστρέφονται οικονομικά και επαγγελματικά και στη συνέχεια οικογενειακά. Φθάνουν σε πλήρες αδιέξοδο αφού περάσει αρκετό χρονικό διάστημα, όταν τελικά αποφασίσουν να καλέσουν σε βοήθεια», σημειώνει.

Αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπισή του τρέχει μόνο ένα Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας στη Λάρισα που υλοποιεί η δομή του ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα οι Βολιώτες να απαιτείται να μετακινούνται στη γειτονική πόλη.

«Υπάρχει η διαπίστωση στον Βόλο και τη Μαγνησία ότι οι άνθρωποι έχουν τέτοια ανάγκη όπως επίσης και με το διαδίκτυο. Είναι πάρα πολλοί γονείς θορυβημένοι από την έκταση της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου στο βαθμό που ένα παιδί εγκαταλείπει τα μαθητικά του καθήκοντα και την κοινωνική του ζωή και είναι συνεχώς μπροστά σε μία οθόνη», τονίζει ακόμη.

Επισημαίνεται ότι τον Μάρτιο ξεκίνησε να λειτουργεί στον Βόλο ακόμη μία νέα δομή έγκαιρης παρέμβασης αλλά και βραχείας φιλοξενίας από το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ Μαγνησίας καλύπτοντας επίσης ένα πολύ μεγάλο κενό που υπήρχε για την παρακολούθηση θεραπευτικών προγραμμάτων όταν υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις.

Η δομή πραγματοποιεί επίσης υπηρεσίες για την απεξάρτηση από τον τζόγο και το διαδίκτυο, απευθύνεται όμως σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου