ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας συνταξιούχων

κραυγή-αγωνίας-συνταξιούχων-538358

«Δεν φτάνουν τα χρήματα που παίρνουμε, έχουμε οδηγηθεί στην εξαθλίωση», τόνισαν οι συνταξιούχοι της Μαγνησίας, χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Επισημαίνουν ότι πλέον όλο ένα και περισσότεροι συνταξιούχοι κάθε μήνα προχωρούν σε διακανονισμούς και ρυθμίσεις σε ΔΕΗ, ΔΕΥΑΜΒ, εφορία, τράπεζες και λογαριασμούς τηλεφώνου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Κάθε μήνας και ένας νέος «Γολγοθάς» για τους συνταξιούχους, καθώς όπως διευκρίνισαν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο, προκειμένου να καλύψουν τους λογαριασμούς τους, εξαντλούν όλα τα χρήματά τους, με αποτέλεσμα τις υπόλοιπες ημέρες να μην έχουν να καλύψουν ούτε τα απαραίτητα…

Σε δυσκολότερη θέση βρίσκονται οι συνταξιούχοι που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να καλύπτουν οικονομικά ούτε τα φάρμακά τους.

Οπως τόνισαν οι συνταξιούχοι, με τις τακτικές της κυβέρνησης παραβιάζονται τα δικαιώματα στην υγεία. Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν συνταξιούχοι από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΕΒΕ,ΤΣΑ, ΤΑΕ και ΝΑΤ.

«Πρέπει να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε αυτά που μας πήραν», τόνισε ο συνταξιούχους ΟΑΕΕ-ΤΑΕ κ. Θανάσης Κοντονίνας, επισημαίνοντας ότι πλέον οι συνταξιούχοι έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους και κινδυνεύουν να χάσουν και την υγεία τους. Όπως επεσήμανε ο κ. Κοντονίνας, οι συνταξιούχοι θέλουν πίσω τις συντάξεις τους, καθώς από τις 14 συντάξεις που λάμβαναν, σήμερα παίρνουν μόλις οκτώ.

Χαρακτηριστικά ο ίδιος τόνισε: «Βλέπουμε τους συνταξιούχους να κάνουν ρυθμίσεις στο φως, στο νερό, στο τηλέφωνο, στην εφορία και στις τράπεζες, που σημαίνει ότι δεν φτάνουν τα χρήματα για τους συνταξιούχους. Πώς να μας φτάσουν τα χρήματα όταν έχουν τελειώσει το πρώτο δεκαήμερο; Φέτος είδαμε συνταξιούχους να τρέφονται από τα συσσίτια και να προσπαθούν να βοηθηθούν από κινήσεις αλληλεγγύης ή συνταξιούχους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις να μην μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Αυτό που ζητάμε από τους συναδέρφους είναι να βγουν στους δρόμους και να αντιδράσουν για αυτή την κατάσταση».

Να καταλάβουν οι συνταξιούχοι ποιο είναι το συμφέρον τους, τόνισε ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων ΝΑΤ κ. Μιχάλης Μιχαλόπουλος, επισημαίνοντας: «Τα πράγματα τα οδηγήσαμε εμείς σε αυτό το σημείο. Φταίμε που τους αφήσαμε να το κάνουν. Οταν εμείς οι συνταξιούχοι έχουμε τέτοια νοοτροπία, τι ζητάμε, να μας λυπηθούν οι πολιτικοί; Ποιος θα μας λυπηθεί η Μερκελ; Γι’ αυτούς είμαστε μόνο αριθμοί. Η δύναμη είναι στους πολίτες και στους εργάτες. Εάν δεν καταλάβουμε ποιο είναι το συμφέρον μας θα σβήσουμε σιγά- σιγά. Για αυτά που συμβαίνουν θα έπρεπε να ντρεπόμαστε».

Κάλεσμα για τις 18 Δεκεμβρίου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου, συνταξιούχος του ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, κ. Γιώργος Ρούσσας, απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου 2013 στο Ε.Κ.Β, στις 10:30 το πρωί.

Οπως σημείωσε ο κ. Ρούσσας, όλοι οι συνταξιούχοι διεκδικούν δωρεάν αποκλειστική δημόσια υγεία για όλους και αποκλεισμό της εμπορευματοποίησής της, αποκατάσταση των συντάξεων, επιστροφή δώρων – επιδόματος άδειας, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού.

Οι συνταξιούχοι διευκρίνισαν ότι από 1 Γενάρη, η κυβέρνηση κόβει το ΕΚΑΣ σε 150 χιλιάδες συνταξιούχους, μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις, επιβάλλει 25 ευρώ στα νοσοκομεία, επιβάλλει χαράτσι 1 ευρώ σε κάθε συνταγή.

Επίσης, σήμερα, σε 150 χιλιάδες νέους συνταξιούχους εκκρεμεί η σύνταξη για πάνω από 2 χρόνια, ενώ χιλιάδες ανάπηροι και επιδοματούχοι είναι χωρίς σύνταξη. «Το χαράτσι στη θέρμανση επιβάλλεται για δεύτερη χρονιά, διαλύει το ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, κλείνει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, επιβάλλει βιομηχανία πλειστηριασμών στα σπίτια. Πρέπει να παλέψουμε για να μην κλείσει καμία δημόσια μονάδα (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, υγειονομική μονάδα ΕΟΠΥΥ), να μην απολυθεί κανένας ιατρός, υγειονομικός, να αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη του ενιαίου, καθολικού, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας. Ζητάμε να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων ΙΚΑ Σκιάθου και Σκοπέλου» κατέληξε ο κ. Ρούσσας.

Μετά τη συγκέντρωση των συνταξιούχων στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, όπου θα καταθέσουν υπόμνημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου