ΤΟΠΙΚΑ

Νέες γενιές αδέσποτων στο Βόλο

νέες-γενιές-αδέσποτων-στο-βόλο-538178

Νέες γενιές αδέσποτων δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα στο Βόλο. Οι εγκαταλείψεις ζώων, είτε από άγνωστους που έχουν θεαθεί με αγροτικά και βαν να «ξεφορτώνουν» μαζικά, 20-20 και 30-30 σκυλιά σε σημεία όπως ο Περιφερειακός και στο ύψος του ΚΤΕΟ, είτε από κτηνοτρόφους και κυνηγούς, που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να τα συντηρήσουν με τροφές και τα απαραίτητα εμβόλια, αποτελούν σύγχρονη μάστιγα. Την ίδια ώρα, το πρόβλημα επιτείνεται από γέννες μη στειρωμένων αδέσποτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι διαρκείς εγκαταλείψεις ζώων αποτελούν «πονοκέφαλο» για τον υπεύθυνο του Καταφυγίου του Δήμου Βόλου, Νίκο Πολύζο, σύμφωνα με τον οποίο στη δομή στις Γλαφυρές, φιλοξενείται και πάλι διπλάσιος αριθμός -σε σχέση με την άδεια- αδέσποτων ζώων. Αντί για 40, φιλοξενούνται σήμερα 80 αδέσποτα, το 50% των οποίων είναι -όπως είπε ο ίδιος χθες σε συνέντευξη Τύπου στη δομή- κυνηγόσκυλα.

«Τελευταία, μετά το περιστατικό με το πιτ μπουλ, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των επιθετικών σκύλων που έχουμε περισυλλέξει και φιλοξενούμε στο καταφύγιο, όπως και ο αριθμός των κουταβιών», είπε ο κ. Πολύζος. Καθημερινά η υπηρεσία καλείται να περισυλλέξει από 3 έως 10 σκυλιά. Ο κ. Πολύζος εκτιμά ότι στον αστικό ιστό υπάρχουν περίπου 300 αδέσποτα σκυλιά.

Συνολικά τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, έχουν γίνει περισσότερες από 1.000 παρεμβάσεις (περισυλλογές, εμβολιασμοί), 800 στειρώσεις και 250 υιοθεσίες.

«Στόχος μας», όμως ανέφερε, «είναι οι υιοθεσίες των ζώων. Ούτε οι επανεντάξεις ούτε οι ευθανασίες». Μίλησε μάλιστα για ένα τεράστιο έργο που γίνεται από πλευράς της δημοτικής αρχής και μάλιστα εξ ιδίων πόρων.

Από το 2011 και μετά, οι δαπάνες για τα αδέσποτα δεν είναι επιλέξιμες και δεν χρηματοδοτούνται όπως γινόταν έως και το 2010 κατά 75%. Αυτό σημαίνει ότι το ετήσιο κόστος του προγράμματος των 150.000 ευρώ καλύπτεται από τα ταμεία του δήμου και μόνο.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Νατάσσα Μορφογιάννη, ο Δήμος Βόλου θα συνεχίσει το πρόγραμμα για τα αδέσποτα. «Στόχος μας είναι οι υιοθεσίες και να μην υπάρχουν αδέσποτα στην πόλη», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μορφογιάννη, καταγγέλλοντας μάλιστα και εκπρόσωπο φιλοζωικού σωματείου, που την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της την απείλησε, όπως είπε, ότι θα την πάει στην Εισαγγελία αν δεν φροντίσει για την περισυλλογή αδέσποτων.

Πάρκο ευζωίας

Αυτή την περίοδο ο Δήμος Βόλου βρίσκεται σε επαφή με στελέχη του αρμόδιου υπουργείου για τη λειτουργία στην πόλη πιλοτικού προγράμματος. Στα σκαριά είναι η δημιουργία ενός πάρκου ευζωίας, που ίσως αποτελέσει πανελλήνια λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων.

Παράλληλα, στο καταφύγιο στις Γλαφυρές, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες γίνονται διαρκείς παρεμβάσεις για να διασφαλιστούν χώροι για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών φιλοξενίας για τα αδέσποτα.

Τίτλοι τέλους στο φιλοζωικό κίνημα;

Στο μεταξύ, αναστάτωση έχουν προκαλέσει στο χώρο των φιλοζωικών σωματείων αλλά και των ίδιων των δήμων, δημοσιεύματα που θέλουν στους διαδρόμους του υπουργείου να ψιθυρίζεται αλλαγή νόμου για τα αδέσποτα και τις φιλοζωικές.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα την αποκλειστική ευθύνη θα έχουν οι δήμοι και θα καταστεί παράνομη κάθε περισυλλογή από ιδιώτες ή φιλοζωικά σωματεία.

«Εμείς θέλουμε τα φιλοζωικά σωματεία να υπάρχουν και να μπορούν να συμβάλλουν στο έργο. Θέλουμε φιλοζωικά σωματεία συνεργάτες κι όχι απέναντί μας», σχολίασε ο κ. Πολύζος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου