ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα 1.000 συμβασιούχοι

στον-αέρα-1-000-συμβασιούχοι-851206

 Περίπου χίλιοι εργαζόμενοι στους Δήμους που ανήκουν  στο Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις  Νομού Μαγνησίας είναι στον «αέρα»   λόγω  του Καλλικράτη, καθώς οι συμβάσεις τους είναι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου,  ωρομίσθιοι ή  απασχολούνται σε διάφορα κοινοτικά ή εθνικά προγράμματα.
Για τους πρώτους ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπαχθούν στο καθεστώς των μετατάξεων, ενώ όσοι είναι ωρομίσθιοι ή απασχολούνται μέσα από διάφορα προγράμματα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι συμβάσεις τους δεν θα ανανεωθούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Νομού Μαγνησίας Βαγγ. Μπαρμπουδάκης ο αριθμός των εργαζομένων που είναι εγγεγραμμένος στο Σωματείο ποικίλλει από 1.000 – 1.500 άτομα, που απασχολούνται με διάφορες μορφές εργασίας στους 22 Δήμους και στις τέσσερις Κοινότητες που υπάρχουν σήμερα στη Μαγνησία.
Μετά την υλοποίηση του  Καλλικράτη είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πάμπολλες μετατάξεις και αποχωρήσεις, αφού στη νέα αρχιτεκτονική δομή της Α΄/θμιας Αυτοδιοίκησης και στο πλαίσιο της συγχώνευσης των νομικών προσώπων των Δήμων προβλέπεται πως κάθε νέος Δήμος «μπορεί να έχει έως δύο νομικά πρόσωπα» -ένα για τους τομείς κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας και ένα για τους τομείς πολιτισμού,  αθλητισμού και περιβάλλοντος- ενώ για δήμους πάνω από 300.000 κατοίκους προβλέπεται η διατήρηση τεσσάρων νομικών προσώπων και συγκεκριμένα δύο ανά κατηγορία. Ωστόσο, εάν ο ίδιος διαθέτει κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση, τότε επιτρέπεται η διατήρηση μόνον ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Όσον αφορά στις δημοτικές επιχειρήσεις, αυτές περιορίζονται σε μία κοινωφελή, μία ύδρευσης – αποχέτευσης, μία ανώνυμη εταιρία -όπου υπήρχε- και μία επιχείρηση ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού».
 
 

Απεργία στο ΔΟΥΚ

 
 Εξάλλου χθες και σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Νομού Μαγνησίας πραγματοποιεί 48ωρη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών που υπάρχουν σε Δημοτικές Επιχειρήσεις του Βόλου, όπως ο Δημοτικός Οργανισμός Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων (ΔΟΥΚ) και το Δημοτικό Ραδιόφωνο και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νέας Ιωνίας. Χθες το πρωί τριάντα και πλέον εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΔΟΥΚ στην περιοχή των Παλαιών, που παρέμειναν κλειστά λόγω της απεργίας, όπου και είχαν συνάντηση με το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Νομού Μαγνησίας. Στη συνάντηση ήταν παρών και κλιμάκιο συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
Είναι μία προσπάθεια διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν για την καταβολή των δεδουλευμένων στους συναδέλφους του ΔΟΥΚ, στους οποίους οφείλονται τα δεδουλευμένα των μηνών Μαρτίου και Απριλίου. Μιλάμε για εργαζόμενους των 700, των 800 ή των 1.000 ευρώ. Χρήματα με τα οποία πρέπει να ζήσουν τις οικογένειές τους. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο κ. Μπαρμπουδάκης, υπάρχουν εργαζόμενοι στο ΔΟΥΚ που δεν έχουν πληρωθεί καθόλου από τις αρχές του χρόνου.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Νομού Μαγνησίας είπε ακόμη ότι ανάλογα προβλήματα υπάρχουν ακόμη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, όπως και στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Νέας Ιωνίας «ΙΩΝΙΑ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου