ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτο βήμα για Αστρονομικό Κέντρο στον Σωρό

πρώτο-βήμα-για-αστρονομικό-κέντρο-στο-537506

«Ξεκινά ένα έργο, που παλεύουμε 30 χρόνια», ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας Κώστας Μαυρομμάτης

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός Αστρονομικού Κέντρου, που θα περιλαμβάνει αστεροσκοπείο, πλανητάριο, υπαίθριο χώρο αστροπαρατηρήσεων, αίθουσα διδασκαλίας, διαλέξεων, βιβλιοθήκη, χώρους για την έκθεση παλαιών και νέων αντικειμένων αστρονομίας (τηλεσκόπια, χάρτες του ουρανού, ουράνιες σφαίρες, γκραβούρες, κ.ά.), κατάστημα πώλησης ειδών αστρονομίας, κυλικείο, βοηθητικούς χώρους, έγινε χθες από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου.

Με ομόφωνη απόφαση άναψε πράσινο φως για την κατασκευή της βάσης που θα φιλοξενήσει το υπαίθριο αστροπαρατηρητήριο στην περιοχή Σταυρός του Αγίου Στεφάνου μετά από αίτημα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ομόφωνη απόφαση για ένα έργο για το οποίο παλεύουμε να γίνει 30 χρόνια», είπε από μικροφώνου στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, Κώστας Μαυρομμάτης.

Το έργο επιλέχθηκε να ξεκινήσει με το υπαίθριο παρατηρητήριο που δεν απαιτεί πολλά έξοδα.

Θα είναι σε σχήμα τετραγώνου με 40 περίπου παγκάκια περιμετρικά, όπου θα κάθονται οι παρατηρητές και κυκλικό βάθρο στο κέντρο, όπου θα στέκεται ο αστρονόμος που θα μιλεί και θα κάνει την ουρανογραφία προς τους θεατές. Στον άλλο ελεύθερο χώρο του παρατηρητηρίου θα στήνονται τα τηλεσκόπια της Εταιρείας και των μελών της για παρατηρήσεις. Το παρατηρητήριο μπορεί να είναι και κυκλικό σε σχήμα αμφιθεατρικό διαμέτρου 20 μ., με κερκίδες, το οποίο οπωσδήποτε θα διευκολύνει καλύτερα την ακρόαση του ομιλητή και την παράλληλη θέαση του έναστρου ουρανού.

Το έργο όμως περιλαμβάνει κι άλλες εγκαταστάσεις. Ένα από τα κύρια κτίσματα του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Κέντρου θα είναι το κτίριο του Αστεροσκοπείου της Εκπαίδευσης. Θα έχει σχήμα κυλινδρικό, σκεπασμένο με ημισφαιρικό θόλο. Θα χωράει μια ομάδα 10 – 15 όρθιων ατόμων για ξενάγηση και παρατήρηση. Επίσης θα υπάρχει τηλεσκόπιο το οποίο έχει ήδη αγοραστεί από την Εταιρεία, το 1997. Η αγορά έγινε από το μεγάλο πολυκατάστημα τηλεσκοπίων του Ελληνοαμερικανού Evan Efston (Ευάγγελο Ευσταθίου), που βρίσκεται στο Τορόντο του Καναδά, στην πολύ καλή τιμή των 2,5 εκατομμυρίων δραχμών, τότε, ύστερα από παρέμβαση του Βολιώτη αστροφυσικού κ. Γιάννη Χαρανά, που ζει εκεί.

Μαζί με το τηλεσκόπιο υπάρχουν και πολλά εξαρτήματα κατάλληλα για παρατήρηση του Ήλιου και των μακρινών αστέρων, για μεγέθυνση, για φωτογράφηση, για ccd κάμερα κ.λπ. Το κέντρο θα ολοκληρωθεί με το πλανητάριο, που θα είναι το δεύτερο κτίριο – κράχτης του Αστρονομικού Κέντρου της Εκπαίδευσης, που θα προκαλεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του κοινού που θα παρακολουθεί τις προβολές στον τεράστιο θόλο, που θα απεικονίζει τον έναστρο ουρανό.

Το κέντρο θα έχει επίσης αίθουσα διαλέξεων, προβολών και πολλαπλών χρήσεων. Οι βοηθητικοί χώροι θα περιλαμβάνουν θυρωρείο, γραφεία, κυλικείο, WC, αθλοπαιδιές, γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ, πράσινο καθώς και ιδιαίτερο χώρο στάθμευσης (πάρκινγκ) πούλμαν και Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και αποτελεί έμπνευση της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, που ανέλαβε και παρέδωσε στο Δήμο μία ολοκληρωμένη πρόταση. Η Εταιρεία Αστρονομίας μάλιστα είναι εκείνη που θα αναλάβει τη λειτουργία του με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλία κι όχι μόνο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου