ΤΟΠΙΚΑ

Στο «περίμενε» οι ισραηλινές πτήσεις για Νέα Αγχίαλο

στο-περίμενε-οι-ισραηλινές-πτήσεις-537439

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στον αρχικό προγραμματισμό για το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου – Ανησυχία στη Μαγνησία για τις μεταλλάξεις

«Βόμβα μεγατόνων» για τη Μαγνησία η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να «παγώσει» προς στιγμήν τα ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού, με την πανδημία και τη μετάλλαξη Δέλτα να αλλάζουν το αρχικό πλάνο. Αλλαγή της τελευταίας στιγμής, με την πρώτη πτήση από Ισραήλ να μην προσγειώνεται σήμερα στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά στις 13 Ιουλίου, με κάθε επιφύλαξη.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με τη βρετανική Easy Jet να βρίσκεται στο «περίμενε» μέχρι τις 17 Ιουλίου και τις ισραηλινές πτήσεις επίσης να μετατοπίζονται, είναι προφανές το πρόβλημα στην τοπική οικονομία, με τους επαγγελματίες του τουρισμού και των λοιπών κλάδων να βιώνουν με έκδηλη αγωνία τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αερολιμενάρχη Νέας Αγχιάλου, Κώστα Ευσταθίου, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία Arkia δεν θα πραγματοποιήσει πτήσεις στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, με την πανδημία να αλλάζει τα δεδομένα και την Tus Airways να παίρνει την σκυτάλη, εκτός απροόπτου, για την εξυπηρέτηση των τουριστών από την συγκεκριμένη χώρα.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εξάλλου, πτήσεις πραγματοποιούν στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου μόνον ο Condor από το Μόναχο κάθε Σάββατο και η γαλλική Transavia France από το Παρίσι, με τις πτήσεις τσάρτερ να είναι ναυλωμένες από το Club Mediterrane στην Εύβοια. Σε επίπεδο πτήσεων εσωτερικού, λειτουργεί η γραμμή Βόλος – Ηράκλειο.

«Δυστυχώς, η πανδημία και μετάλλαξη Δέλτα, δυσκολεύουν πάρα πολύ τις καταστάσεις, «φρενάροντας» τις πτήσεις. Οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν δρομολογήσει ολόκληρο τον στόλο τους, αλλά τμήμα των αεροσκαφών, ο κόσμος είναι επιφυλακτικός και κάθε μέρα αλλάζουν, κυριολεκτικά, τα δεδομένα. Η έναρξη της τουριστικής περιόδου καθυστερεί και το ζήτημα που μας απασχολεί όλους, είναι πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις», επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ευσταθίου.

Ανησυχία στην περιοχή

Εξαιρετικά επιφυλακτικός και προβληματισμένος ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, υπογράμμισε από την πλευρά του: «Φαίνεται για μια ακόμη φορά πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η πανδημία. Δυστυχώς, επηρεάζει τις πτήσεις και τις κρατήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής. Οι προσδοκίες αποδεικνύονται φρούδες για μια ακόμη φορά. Οσο συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα και δεν ομαλοποιείται η κατάσταση, ο κόσμος φοβάται να ταξιδέψει και δυστυχώς συνεχίζει να είναι μια δύσκολη χρονιά».

Στο ίδιο μήκος προβληματισμού η Εύα Αρβανίτη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας, επεσήμανε ότι «πραγματικά, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Εάν δεν έρθουν, τελικά, οι Ισραηλινοί, είναι χαμένη η χρονιά μας. Πάρα πολύ δυσάρεστη η εξέλιξη για το Πήλιο, που δουλεύει σε μεγάλο ποσοστό με Ισραηλινούς. Το διήμερο του Αγίου Πνεύματος δουλέψαμε, με Ελληνες και Βαλκάνιους, αλλά ακολούθησε «βουτιά» στην τουριστική κίνηση και μας ανησυχεί πολύ η αβεβαιότητα που υπάρχει».

Επηρεάζεται η αγορά

Δυσάρεστη εξέλιξη η καθυστέρηση στην έναρξη των πτήσεων από Βρετανία και Ισραήλ, που αποτυπώνεται έμμεσα και στους τζίρους των καταστημάτων. «Οι ξένοι τουρίστες δεν ψωνίζουν στην αγορά, αλλά έμμεσα επηρεάζουν την τοπική οικονομία, διότι τα έσοδα από τον τουρισμό, μετακυλύουν και στην τοπική αγορά, ενισχύοντας και άλλους εμπορικούς κλάδους. Όταν η σεζόν δεν είναι καλή, τα αρνητικά αποτελέσματα, αποτυπώνονται και στα καταστήματα», επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Απόστολος Οντόπουλος.

Για «κακή χρονιά» έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς, Θανάσης Μπαρούτας, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι στιγμής, δεν δείχνουν να επαληθεύονται οι αρχικές, αισιόδοξες προσδοκίες. Η καθυστέρηση στην έναρξη της σεζόν, αποτυπώνεται στα οικονομικά δεδομένα των επαγγελματιών, οι Ελληνες είναι συγκρατημένοι, πολλοί επαγγελματίες έχουν αναστείλει εργασίες που είχαν προγραμματίσει, και διαπιστώνουμε ότι οι καταστάσεις που βιώνουμε, αποτελούν «τροχοπέδη» για τον τουρισμό».

Δυσάρεστη εξέλιξη

«Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, θα λέγαμε αναμενόμενη, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψει εύκολα ο κόσμος. Οι μεταλλάξεις διαταράσσουν το τοπίο και δημιουργούν δεύτερες σκέψεις στην Ισραηλινή κυβέρνηση. Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την τουριστική εικόνα, με βασικό το γεγονός ότι και το πρόγραμμα του εμβολιασμού δεν εξελίσσεται στους ρυθμούς που θα έπρεπε, στη χώρα μας, ενώ παράλληλα, δεν είναι όλες οι χώρες στο ίδιο μήκος κύματος, σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας. Δεν είναι ίδια η επιδημιολογική εικόνα, ενώ παίζει ρόλο και η διαφορετική προσέγγιση της πανδημίας σε κάθε χώρα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τώρα που έχουμε γίνει πράσινοι, δεν μπορούν να έρθουν από τις άλλες οι χώρες, γιατί το πρόβλημα είναι πιο έντονο, απ’ ότι το αντιμετωπίζουμε εμείς», υπογράμμισε ο τουριστικός πράκτορας Μάριος Καμμένος.

Κλείνοντας, επεσήμανε ότι ήταν ανέφικτος ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί για τουριστική κίνηση στο 50% του 2019, για να προσθέσει ότι «πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου και το σενάριο ότι η φετινή χρονιά θα είναι χειρότερη από πέρυσι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου