ΤΟΠΙΚΑ

Οι αντάρτες του Καλλικράτη

οι-αντάρτες-του-καλλικράτη-851206

 Η νέα   χωροταξική δομή της Αυτοδιοίκησης στη Μαγνησία προκάλεσε αντιδράσεις. Αντιδράσεις που έχουν στο πυρήνα τους ως βασικό αποδέκτη την πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα υπέρ – Δήμο Βόλου στον οποίο συνενώνονται οι Δήμοι Νέας Ιωνίας, Αισωνίας, Ιωλκού, Πορταριάς, Αγριάς, Αρτέμιδος και Νέας Αγχιάλου. Οι περισσότερες αντιδράσεις εκδηλώνονται από την πλευρά της Πορταριάς, της Αρτέμιδος και της Νέας Αγχιάλου. Οι Δήμαρχοι από τους δύο πρώτους ΟΤΑ κ.κ. Κοντορίζος και Αλεξόπουλος   καταθέτουν σήμερα τις  απόψεις  τους, ενώ η απουσία του  Δημάρχου   Νέας Αγχιάλου Ηλ. Καραπατάκη στο εξωτερικό δεν κατέστησε εφικτή την παρουσίαση των θέσεων των Αγχιαλιτών, που επίσης αντιδρούν στη συνένωσή τους με το Δήμο Βόλου.
Οι  κ.κ. Κοντορίζος   και Αλεξόπουλος στις   δηλώσεις τους σημειώνουν   ότι οι Δήμοι τους ανήκουν στο Πήλιο. Ειδικότερα ο κ.  Κοντορίζος σημειώνει ότι οι Πορταρίτες θα προσπαθήσουν ως  το τέλος για  μία συνένωσή  τους με  τη  Ζαγορά και το Μούρεσι, ενώ ο Δήμαρχος Αρτέμιδας προσθέτει ότι δεν τον ενδιαφέρει με ποιο  Δήμο του Πηλίου θα συνενωθούν, αρκεί όπως είπε να μη συνενωθούν με το Δήμο Βόλου             
 
 
Β. Κοντορίζος : Ο Βόλος είναι η χειρότερη περίπτωση για μας…
 
 
Ολόκληρη  η  τοπική   κοινωνία είναι  αντίθετη στη συνένωση με το Βόλο. Τα παραπάνω σημειώνει με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δήμαρχος Πορταριάς που προσθέτει ότι ο Καλλικράτης θα ωφελούσε αν είχε χαρακτήρα αποκεντρωτικό και να λειτουργούσε με δικαιοσύνη για όλους τους ΟΤΑ. Μικρούς και μεγάλους.

-Γιατί αντιδράτε στη συνένωση της Πορταριάς με το Δήμο Βόλου;

 
-Πρώτα απ όλα είμαστε αντίθετοι γενικά στη δημιουργία δήμων – τεράτων τόσο εξ αιτίας υπερπληθυσμιακών συνθηκών, όσο και υβριδικής ανομοιογένειας. Τι το κοινό έχουμε εμείς, ένας ορεινός, τουριστικός και γεωργικός, ένας παραδοσιακός μικρός δήμος με τον πληθυσμιακά ογκωδέστατο, πεδινό και παραθαλάσσιο, δήμο των εργατών και των υπαλλήλων; Γιατί θα πρέπει ένας πασίγνωστος στην Ευρώπη προορισμός, με άριστες τουριστικές, εκπαιδευτικές, αθλητικές υποδομές, με πάμπολλους επιχειρηματίες και εργαζομένους, με περισσότερα από 50 ξενοδοχεία και ξενώνες και δεκάδες καταλύματα, με το μοναδικό στη Μαγνησία ορεινό Αποχετευτικό Δίκτυο έτοιμο, με ένα Κλειστό Γυμναστήριο στο οποίο διεξάγονται ευρωπαϊκοί αγώνες και μάλιστα σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων, γιατί θα πρέπει να εκπέσει, να φτάσει το επίπεδο μιας ακραίας, παραμελημένης συνοικίας;
 
-Στις αντιδράσεις έχετε στο πλευρό σας και τους κατοίκους της Πορταριάς;
 
-Ολόκληρη η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη στη συνένωση με το Βόλο. Τους δικούς τους πόθους και καημούς άλλωστε αφουγκραζόμαστε και διερμηνεύουμε επί σαράντα χρόνια. Κάθε μέρα γινόμαστε αποδέκτες του παραπόνου τους "θα χαθούμε και θα ξεχασθούμε" με το Βόλο. Πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε, κι είναι μια ευκαιρία η κουβέντα μας αυτή, να το κάνουμε, ότι θα το παλέψουμε ως το τέλος.
 
-Αν σας πήγαιναν στη Ζαγορά, θα ήταν καλύτερα;
 
-Ο Βόλος είναι η χειρότερη περίπτωση για μας. Εφόσον δεν τα καταφέραμε να επιβάλουμε τα Συμβούλια Περιοχής, θα προσπαθήσουμε ως το τέλος για μια συνένωση με Ζαγορά- Μούρεσι. Είμαστε μικροί ορεινοί και παραδοσιακοί δήμοι όλοι, με ομοιογένεια πληθυσμιακή και πολιτιστική, με κοινές ασχολίες των κατοίκων. Στο κάτω – κάτω και οι δύο προτάσεις της σχετικής μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης τη συνένωση του Δήμου  μας με το  Δήμο Ζαγοράς προέβλεπαν.
 
-Θεωρείτε ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δεν θα ωφελήσει τους ΟΤΑ;
 
-Θα ωφελούσε, αν είχε χαρακτήρα αποκεντρωτικό. Και για να διασφαλισθεί ο χαρακτήρας αυτός, θα έπρεπε ο Νόμος να λειτουργήσει με δικαιοσύνη για όλους, μικρούς και μεγάλους. Τώρα βλέπουμε ότι η αποκέντρωση ήταν μόνο στα λόγια, το αντίθετο μάλιστα γίνεται. Δημιουργούνται υπερτροφικοί, απρόσωποι, ψυχροί δήμοι και χάνονται οι μικροί, όπου ο κάθε δημότης μπορούσε να κουβεντιάζει το πρόβλημά του με το Δήμαρχό του -έτσι τον ένιωθε μέχρι σήμερα, δικό του άνθρωπο. Θα μπορούσε να υπάρξει πραγματική αποκέντρωση αν υπήρχε, και στις περιπτώσεις συνενώσεων μεταξύ μικρών και μεγάλων δήμων, δίκαιη εκπροσώπηση. Τώρα, δήμοι όπως ο δικός μας, εκπροσωπούνται με ένα μόνο δημοτικό σύμβουλο σε Δημοτικό Συμβούλιο με 51 μέλη, όπως αυτό του Δήμου Βόλου.
 
-Ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν προς το καλύτερο;
 
- Εκτός των όσων προαναφέραμε πιστεύουμε πως θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη: Αναλογικότερη εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Διασφάλιση οικονομικών πόρων και φορολογική αποκέντρωση. Ποσοστό για πρωτοβάθμιους ΟΤΑ στο ΕΣΠΑ. Εξασφάλιση των πόρων των 4 δισ. για το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.  

– Προσπαθήσατε να βρείτε τον αρμόδιο υπουργό για να εκφράσετε τη θέση σας για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ;  

 
-Έχουμε αποστείλει επιστολές στον υπουργό από πολύ νωρίς, όταν συζητούσαμε μόνο τα θεσμικά θέματα του Νόμου. Γνωρίζει πολύ καλά ποιοι αντιδρούν και τι προτείνουν στο Νομό μας- είμαι σε  θέση να σας το διαβεβαιώσω. Όταν ο ίδιος συναντήθηκε με τα κομματικά στελέχη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Νομό, δεν θα έπρεπε να με καλέσει κι εμένα για να έχει την άποψή μου; Ήμουν έμπειρος αυτοδιοικητικός αλλά και μέλος του κόμματος. Κι επιπλέον είχα και αντίθετη άποψη. Δεν το έπραξε. Τι παραπάνω μπορούσα να κάνω;
 
-Κάποιοι μπορεί να πουν ότι αντιδράτε για προσωπικά οφέλη και προβολή;
 
-Προφανώς αναφέρεστε σε κακεντρεχείς ηλιθίους. Επειδή και ένας κακεντρεχής, αλλά στοιχειωδώς ευφυής,  δεν θα το έλεγε αυτό. Αν με ενδιέφερε ποτέ η προβολή θα έπρεπε να είμαι όχι απλώς χορτάτος αλλά στομαχιασμένος. Σαράντα χρόνια γνώρισα και συναναστράφηκα με τους πάντες. Από Προέδρους της Δημοκρατίας και Πατριάρχες, έως Πρωθυπουργούς, Υπουργούς Βουλευτές- από ανθρώπους που έγραψαν Ιστορία. Τι θα μου πρόσφερε μια επιπλέον δημαρχιακή καρέκλα;  Ο τόπος που γεννήθηκα και για τον οποίο εργάστηκα μια ζωή με ενδιαφέρει. Το καλό του και η προκοπή του. Τελεία και παύλα.
 
Δ.  Αλεξόπουλος: Σε οποιοδήποτε Δήμο του Πηλίου, αλλά όχι στο Βόλο…
 
 
Αντιδρούμε στη συνένωσή μας με το Βόλο, γιατί είμαστε Πήλιο, λέει από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αρτέμιδας Δημ. Αλεξόπουλος, γιατί -όπως διευκρινίζει- είμαστε Πήλιο    και εκεί πρέπει να μείνουμε, καθώς όλοι σχεδόν οι κάτοικοι  ασχολούνται με αγροτικές εργασίες και το 605 των κατοίκων είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.   
 
      Γιατί αντιδράτε στη συνένωση της Αρτέμιδας με το Δήμο Βόλου;
Διότι είμαστε Πήλιο και πρέπει να μείνουμε εκεί. Ολοι σχεδόν οι κάτοικοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες και το 60% των κατοίκων είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το ανάγλυφο της περιοχής με τα μισά δημοτικά διαμερίσματα να βρίσκονται στον ορεινό όγκο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα του Πηλίου.
Ο Δήμος Αρτέμιδας είναι εύρωστος οικονομικά δήμος, δεν έχει οφειλές ούτε έχει συνάψει κανένα δάνειο έως σήμερα και η συνένωση με το Δήμο Βόλου θα σημάνει τον οικονομικό μαρασμό, διότι οι πόροι του θα μεταφερθούν για να καλύψουν τα ελλειμματικά ταμεία του Βόλου. Επίσης οι φυσικοί πόροι του θα τύχουν εκμετάλλευσης από τον αστικό ιστό χωρίς όμως τα ανάλογα αντισταθμίσματα.
Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η συνένωση θα λειτουργήσει εις βάρος των συμπολιτών μας, διότι δεν έχουμε κανένα κοινό χαρακτηριστικό με το πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Βόλου.
      Στις αντιδράσεις έχετε στο πλευρό σας και τους κατοίκους της περιοχής;
Εκτιμώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας δεν θέλει την συνένωση με το Βόλο μάλιστα έχουν συστήσει συντονιστική επιτροπή η οποία έχει ξεκινήσει την συλλογή υπογραφών και έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 κάτοικοι.
Έχει προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Βόλου – Τσαγκαράδας την Κυριακή 2 Μαΐου 2010 και με άλλες εκδηλώσεις όπως λαϊκή συνέλευση στον Άγιο Λαυρέντιο που έγινε χθες  Σάββατο 8 Μαΐου 2010 στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του χωριού.
      Σε ποιο Δήμο θα ήταν προσφορότερη η συνένωση του Δήμου Αρτέμιδας;
Σε οποιοδήποτε δήμο του Πηλίου. Θα προτιμούσαμε βέβαια την δημιουργία ενός ένατου δήμου στο Πήλιο με δήμους ομοιογενείς σύμφωνα και με την φιλοσοφία του Καλλικράτη περί ορεινότητας, οι οποίοι θα έχουν κοινά οικονομικά , πληθυσμιακά και φυσικά χαρακτηριστικά και δεν θα είναι Δήμοι "γίγαντες", οι οποίοι θα απορροφήσουν τους μικρότερους πληθυσμιακά Δήμους.
   Ο Καλλικράτης θα ωφελήσει τελικά τις τοπικές κοινωνίες;
Στην παρούσα φάση με θολό το τοπίο της χρηματοδότησης των Δήμων και με την πληθώρα των αρμοδιοτήτων τις οποίες θα κληθεί να αναλάβει, ο υδροκεφαλισμός των αστικών κέντρων σε βάρος των συνενούμενων μικρών δήμων, η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων, η ισχνή αντιπροσώπευση των μικρών δήμων σε συνένωση με τους μεγάλους και οι συνενώσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τοπικά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά και άλλα κριτήρια, καθώς επίσης και ο ελάχιστος χρόνος που δίνεται για διαβούλευση είναι μερικά από τα προβλήματα που θα έχουν συνέπειες αρνητικές στον τόπο μας και στους πολίτες μας.
      Ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν προς το καλύτερο;  
Να αφεθούν να εκφραστούν και να εισακουστούν οι τοπικές κοινωνίες, με περισσότερο χρόνο διαβούλευσης και να δοθεί χρόνος ζύμωσης και οργάνωσης των νέων Δήμων, να διευκρινιστεί η οικονομική ενίσχυση τους και να μη βγαίνουν χωροταξικά που φτιάχνονται μέσα σε κλειστά δωμάτια.
      Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε μέχρι τη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη

Βουλή;

Σε συνεργασία με τη συντονιστική επιτροπή πολιτών, με παραστάσεις στους βουλευτές του Νομού, στην ΚΕΛΚΕστο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να τους πείσουμε για το δίκαιο του αιτήματός μας, στα εκπροσωπούμενα στη Βουλή κόμματα. και  αν χρειαστεί σε δυναμικές λύσεις, γιατί πιστεύω όταν οι πολίτες παίρνουν τις τύχες του τύπου τους στα χέρια τους επιτυγχάνουν αποτελέσματα.
 
 
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου