ΤΟΠΙΚΑ

Σοβαρός κίνδυνος από μελάνια τατουάζ με καρκινογόνες ουσίες

σοβαρός-κίνδυνος-από-μελάνια-τατουάζ-536791

Ανησυχία για την ποιότητα μελανιών δερματοστιξίας προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης Rapex, για σοβαρό κίνδυνο από συγκεκριμένα προϊόντα.

Σε μελάνια κατασκευασμένα στην Κίνα, τις ΗΠΑ κ.α., εντοπίστηκαν καρκινογόνες ουσίες όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) σε πολύ υψηλές μετρηθείσες τιμές έως 7 mg/kg), όταν µε απόφαση του Συµβουλίου της Ευρώπης (ResAP 2008) για τις απαιτήσεις και τα κριτήρια σχετικά µε την ασφάλεια των τατουάζ και του µόνιµου µακιγιάζ, οι πολυκυκλικοί αρωµατικοί υδρογονάνθρακες δεν µπορούν να ξεπερνούν τα 0,5 mg/kg.

Αλλο προϊόν από τις ΗΠΑ βρέθηκε να περιέχει αρσενικό και νικέλιο σε επίπεδα πάνω από τα επιτρεπόµενα (τιµές που µετρήθηκαν: αρσενικό: έως 17,6 mg/kg, νικέλιο: έως 35,9 mg/kg). Επιπλέον, το προϊόν περιέχει ψευδάργυρο (τιµές που µετρήθηκαν: έως 518 mg/kg). Σύµφωνα µε απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ResAP 2008) για τις απαιτήσεις και τα κριτήρια σχετικά µε την ασφάλεια των τατουάζ και του µόνιµου µακιγιάζ, τα επίπεδα του αρσενικού δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 2 mg/kg, ενώ τα επίπεδα νικελίου στα µελάνια τατουάζ πρέπει να είναι όσο το δυνατό χαµηλότερα, όπως επιτυγχάνεται τεχνικά, δεδοµένου ότι το νικέλιο έχει υψηλή αλλεργιογόνο δράση.

«Εμείς δεν ανησυχούμε γιατί δεν αγοράζουμε μελάνια από όπου να ’ναι. Αναζητούμε ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα, με πιστοποίηση και τα προμηθευόμαστε από μεγάλες εταιρείες του χώρου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν στο κατάστημά μου μελάνια από άγνωστες εταιρίες του διαδικτύου και νομίζω έτσι λειτουργούν όλα τα νόμιμα studio δερματοστιξίας στο Βόλο», αναφέρει ο κ. Τάσος Χοϊμπός από το Gun Tattoo.

Οπως επισημαίνει, «οι πελάτες που θέλουν να χτυπήσουν tattoo και να είναι βέβαιοι ότι θα χρησιμοποιηθούν ασφαλή, μη αλλεργιογόνα μελάνια κ.λπ., απευθύνονται σε νόμιμα studio που εγγυώνται το αποτέλεσμα, την ασφάλεια και την ποιότητα της δερματοστιξίας. Γι’ αυτό κι έχουμε πολύ κίνηση. Εγώ είμαι κλεισμένος μέχρι τέλος Ιουνίου, γιατί ο κόσμος που θέλει «tattoo artist», ξέρει πού απευθύνεται.

Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι, που αναζητούν λύσεις διαφορετικές. Για λόγους που έχουν να κάνουν με το οικονομικό, δεν απευθύνονται σε εργαστήρια με άδεια, αλλά σε πλανόδιους που κάνουν επισκέψεις στα σπίτια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι λογικό να προκύπτει ανησυχία για την ποιότητα της εργασίας ή τη χρήση ασφαλών υλικών», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου