ΤΟΠΙΚΑ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι «τρέχουν» για τα δικαιώματα

αγρότες-και-κτηνοτρόφοι-τρέχουν-γι-536701

Από τις 15 Μαρτίου ξεκινά η περίοδος υποβολής των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου, και από εκεί και μετά μέχρι 9/6/2017, με ποινή 1% την ημέρα.

Στη Μαγνησία πέρυσι για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ είχαν ενεργοποιηθεί 6 ηλεκτρονικές πύλες εισόδου. Δύο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου και μία στον Α.Σ Πηλίου – Βορείων Σποράδων, που είναι οι πλέον αναβαθμισμένες και άλλες τέσσερις σε Ζαγορά, Αλμυρό και δύο πύλες ιδιωτών, κάτι που αναμένεται να ισχύσει και φέτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η online πλατφόρμα, μέσω της οποίας ο παραγωγός μπορεί να υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ μόνος του, εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται, ενώ επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες (και στους κτηνοτρόφους).

«Για όσους δεν έχουν κάνει μεταβολή, η δήλωση ΟΣΔΕ θα είναι δωρεάν σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ καταργούνται οι φορείς Β’ βαθμού. Πλέον οι πύλες θα είναι οι φορείς Α’, τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που θα υποδέχονται τους παραγωγούς, ενώ μια επιτροπή του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ελέγχει το έργο του δικτύου των φορέων και του φορέα συντονισμού (GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ), που θα ασχολείται με τις ενστάσεις, τις επικαλύψεις κ.λπ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, με απόφαση του υπουργείου, από φέτος το κόστος υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ θα αναγράφεται πάνω στην αίτηση, έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις τιμές από τους τιμοκαταλόγους που θα έχει πάρει από τους φορείς (πύλες).

Επίσης από το υπουργείο έγινε αναφορά και για ένα ποσό (7,55 ευρώ ανά δήλωση) που μέχρι πέρσι προορίζονταν υπέρ του φορέα συντονισμού και αναμένεται να συζητηθεί η μείωσή του.

Εξάλλου συστήνεται και θα λειτουργεί εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων, καθώς και της αξιολόγησης του έργου τους. Το έργο της επιτροπής θα υποστηρίζεται από ειδικές εφαρμογές, μέσω του πληροφοριακού συστήματος εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου