Ενας στους τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φαίνεται πως κατατάσσεται στη λίστα των «αιώνιων» φοιτητών, δηλαδή εκείνων που φοιτούν πέραν των κανονικών εξαμήνων. Ωστόσο οι αρμόδιοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι φοιτητές χρωστάνε απλά δύο και τρία μαθήματα και δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται «αιώνιοι».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή
Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης Οικονομικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης εκτιμάει ότι ο αριθμός των «αιώνιων» φοιτητών είναι πολύ μικρότερος, αφού όπως αναφέρει «πολλοί φοιτητές οφείλουν ελάχιστα μαθήματα μέχρι το πτυχίο τους, ενώ πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου είναι ιδιαίτερα δύσκολα και ο κανονικός χρόνος σπουδών είναι τα 5 χρόνια, όποτε κάποιος χρειάζεται 6 με 7 χρόνια μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του».
Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Θεοδώρου τόνισε τα εξής: «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έχει πρόθεση να διαγράψει κανένα φοιτητή. Με βάση τον νόμο που ίσχυε παλιά ένας φοιτητής διαγραφόταν εάν δεν έκανε εγγραφή για 2 συνεχόμενα εξάμηνα. Τώρα στον υπάρχοντα νόμο υπάρχουν αρκετές ασάφειες», τόνισε ο κ. Θεοδώρου.
Σύμφωνα με τον Νόμο – Πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου που ψηφίστηκε στα τέλη του 2011 τίθεται πλέον όριο στη διάρκεια φοίτησης (ν+2 χρόνια ή αλλιώς ο κανονικός χρόνος σπουδών +4 εξάμηνα) στους νεοεισερχόμενους.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι μπήκαν το 2012 στα πανεπιστήμια έχουν προθεσμία έως 6 έτη για να ολοκληρώσουν τετραετείς σπουδές. Για όσους όμως είχαν εισαχθεί τα προηγούμενα έτη η «καμπάνα» θα αρχίσει να χτυπάει από το επόμενο έτος. Όσοι είναι ήδη φοιτητές, εφόσον τον Ιούνιο του 2012 συμπλήρωσαν τον διπλάσιο χρόνο των κανονικών σπουδών +1 έτος (π.χ., 9 χρόνια για 4ετείς σπουδές) θα πρέπει να διαγραφούν αν δεν πάρουν πτυχίο μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2013-2014. Αντιστοίχως, θα διαγραφούν αν δεν πάρουν πτυχίο ως το τέλος του 2014-2015 όσοι ξεπέρασαν πέρυσι κατά 2 έτη τον κανονικό χρόνο σπουδών.
Ωστόσο ο νόμος προβλέπει και εξαιρέσεις για τους εργαζόμενους φοιτητές, αλλά και για όποιον για δικό του λόγο θέλει να διακόψει για ένα διάστημα τις σπουδές του.