ΤΟΠΙΚΑ

Ενημερωτική σύσκεψη- συζήτηση σωματείων με θέμα τη μάστιγα των ναρκωτικών

ενημερωτική-σύσκεψη-συζήτηση-σωματε-534080

Στον αύλειο χώρο του Μεταξουργείου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Ν. Μαγνησίας (μέλος ΟΓΕ), τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, και το σωματείο καθαριστριών – καθαριστών Μαγνησίας ενημερωτική σύσκεψη- συζήτηση με θέμα: «Ναρκωτικά – Ένα διαρκές έγκλημα που παραμένει». Στη σύσκεψη έγινε παρέμβαση από το σύλλογο φίλων, εθελοντών και οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.

Την συζήτηση άνοιξε η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Ρίτσα Κωτή. Αναφέρθηκε στον κώδικα των ναρκωτικών, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και στην ψήφιση – με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) – του νόμου για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση προϊόντων “φαρμακευτικής” κάνναβης αδιαφορώντας ακόμα και για τα όρια περιεκτικότητας που καθιστούν την κάνναβη ναρκωτικό. Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής: «Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26/6) βρίσκει την τοξικοεξάρτηση στην Ελλάδα σε ραγδαία επιδείνωση. Οι πολιτικές όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που σπέρνουν στους νέους και στις νέες την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, που τους αφαιρούν κάθε εργασιακή κατάκτηση και τους στέλνουν να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας χωρίς δικαιώματα, χρειάζονταν άλλη μία μορφή κοινωνικού ελέγχου, τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Πριμοδοτούν προγράμματα υποκατάστασης, ενώ υπεχρηματοδοτούν τα «στεγνά» προγράμματα, των οποίων η αποτελεσματικότητα είναι αποδεδειγμένη. Πλήρως υποσκελισμένη είναι και η ανάπτυξη των προγραμμάτων πρόληψης. Η ΟΓΕ καλεί, τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου στη χώρα μας, τις γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά, τις νέες του μαθητικού θρανίου, του αμφιθέατρου του ΑΕΙ και ΤΕΙ, να ξεσηκωθούν».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η πρόεδρος του συλλόγου φίλων, εθελοντών, οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, Κατερίνα Μαυρογιαννάκη, η οποία αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ αλλά και σε όλη την προσφορά και τη φιλοσοφία του δηλαδή να βοηθάει ουσιαστικά τους νέους με στεγνό τρόπο χωρίς υποκατάστατα να ξεφύγουν απ’ την όποια εξάρτηση, και στη δράση του συλλόγου καθώς και στην ανάγκη η τοπική κοινωνία να δείξει τη συμπαράστασή της σ’ αυτές τις δομές που προσφέρουν τόσο ουσιαστικό έργο και βοήθεια στους νέους.

Ακολούθησαν ερωτήσεις, τοποθετήσεις από μέλη σωματείων, φοιτητών και εργαζομένων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων, η Ευαγγελινού Δέσποινα γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών, ο Κώστας Στεργίου πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου «Μ.Παπαρήγας», ο Θεόδωρος Καραγιάννης πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, ο Λευτέρης Στεργίου μέλος Διοικητικού Συλλόγου φοιτητών Αρχιτεκτονικής, τοποθετήθηκαν έχοντας ως κοινή αντίληψη, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε: «την προσπάθεια αλλοίωσης από την πλευρά της κυβέρνησης του χαρακτήρα, του περιεχόμενου λειτουργίας και του θεραπευτικού μοντέλου του ΚΕΘΕΑ για να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα που επί σειρά ετών έχουν συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι. Υλοποιείται πιστά από την σημερινή κυβέρνηση, όπως και από την προηγούμενη, η πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά, μια πολιτική που προωθεί τη νομιμοποίηση της πώλησης, χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης και στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, γιατί θέλει τους εργαζόμενους και τη νεολαία άβουλους και υποταγμένους, να κυνηγάνε ψεύτικους παραδείσους και όχι τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζει. Θέλουν να έχουν «ελεύθερο» το πεδίο για την εφαρμογή της πολιτικής τους, που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και υπερασπίζεται τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Παράλληλα τα παιδιά, απασχολήθηκαν δημιουργικά από φοιτήτριες και νηπιαγωγούς, και με τις ζωγραφιές τους έδωσαν μήνυμα ελπίδας για ένα καλύτερο κόσμο.

Στο τέλος της συζήτησης εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα: «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα τόσο των εργαζομένων, όσο και των 14 Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ για την οριστική απόσυρση του προσχεδίου νόμου που, μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού ( Π.Ν.Π. 2019), θέτει τώρα σε κίνδυνο και το ίδιο το στεγνό θεραπευτικό μοντέλο των προγραμμάτων του και υποβαθμίζει τη δημοκρατική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ.

Εκφράζουμε την στήριξη και την εκτίμησή μας στο έργο του ΚΕΘΕΑ και στην προσφορά του μετά από 38 χρόνια λειτουργίας, που το ανέδειξαν ως σύμβουλο του ΟΗΕ σε θέματα εξαρτήσεων και του έδωσαν θέση στην Ευρωπαϊκή αλλά και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου