ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σε αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας η Υπ. Πολιτισμού

σε-αρχαιολογικούς-χώρους-της-μαγνησί-534001

Στη Μαγνησία βρίσκεται η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και πραγματοποιεί επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Η κ. Μενδώνη βρέθηκε αρχικά στις Φθιώτιδες Θήβες, όπου επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο. Οπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών θα ανοίξει για ομάδες επισκεπτών από το 2024, με τη συνολική ανάδειξη των μνημείων της Νέας Αγχιάλου, σε συνδυασμό με το κτίριο του παλιού οινοποιείου να αποτελούν προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας.

Το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, με στόχο την ανάδειξη του μνημείου και η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα.

Σημείωσε, δε, ότι το αρχαίο θέατρο δεν θα είναι επισκέψιμο το 2024 με εισιτήριο για το ευρύ κοινό, αλλά θα μπορεί να δέχεται ομάδες επισκεπτών.

Αναφερόμενη, παράλληλα, στον στόχο της διήμερης επίσκεψής της στη Μαγνησία, και ειδικότερα τη Νέα Αγχίαλο, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι είναι «μείζον αρχαιολογικός χώρος που είναι απόλυτα συνυφασμένος με την Βυζαντινή περίοδο της ιστορίας ολόκληρης της τότε επικράτειας».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επισήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε με 150.000 ευρώ τις προμελέτες για το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών.

«Αμέσως μόλις ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού η κ. Μενδώνη, κάνει οδοιπορικό στα έργα πολιτισμού σε όλη τη Θεσσαλία για να δώσει λύσεις σε κάποια προβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών. Γιατί και στα 32 μνημεία της Θεσσαλίας γίνονται εργασίες και απασχολούνται πολλοί άνθρωποι. Κάναμε συνάντηση μόλις ανέλαβε, ολοκληρώθηκαν οι προμελέτες και εντάξαμε το έργο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας» δήλωσε.

Επίσκεψη στη Νέα Αγχίαλο

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Αγχιάλου πραγματοποίησε στη συνέχεια η υπουργός Πολιτισμού, ενώ στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο παλαιό οινοποιείο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και στόχος είναι η αξιοποίησή του, σε συνάρτηση με τα μνημεία που έχουν έρθει στο φως.

«Εκτός από τον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο στον οικισμό της Νέας Αγχιάλου, έχουν απαλλοτριωθεί μεμονωμένα οικόπεδα τα οποία δημιουργούν ένα πλέγμα αρχαιολογικών νησίδων που θα πρέπει να δει η οικεία Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις κεντρικές του Υπουργείου Πολιτισμού, πώς μπορεί να το μελετήσει, προκειμένου να το αναδείξουμε», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Στο Βελεστίνο

Ακολούθως, στις 15.30, μετέβη ατο Βελεστίνο. Την υπουργού Πολιτισμού υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Παπαδάμ και υπηρεσιακοί παράγοντες, υπογραμμίζοντας την άμεση ανταπόκρισή της, στην προσπάθεια ανάδειξης τοπόσημων της τοπικής παράδοσης.

Καλωσορίζοντας την υπουργό Πολιτισμού, ο κ. Νασίκας την ευχαρίστησε για την προθυμία της να στηρίξει το όραμα της δημοτικής αρχής για την αναπαράσταση των υδροκίνητων βιοτεχνιών του Βελεστίνου παραδοσιακής τεχνολογίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι νερόμυλοι ξεκινούσαν από την ιστορικά φορτισμένη Υπέρεια Κρήνη, η οποία μπορεί σήμερα να μην έχει νερό, γιατί στέρεψε το 1998, αλλά αναβλύζει ιστορία και πολιτισμό. Από εκεί ξεκινούσε η υδάτινη πορεία προς τους μύλους, τις δριστέλες, με αποτέλεσμα να αποτελεί σημείο αναφοράς».

Η υπουργός Πολιτισμού άκουσε με προσοχή τον δήμαρχο, ενώ υπογράμμισε: «Με ενδιαφέρει πολύ το όραμά σας. Πάντοτε, για να είναι εφικτό κάποιο πρόγραμμα πρέπει να αποδεικνύεται και στην πράξη».

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι ενδιαφέρουσα η πρόταση του δήμου Ρήγα Φεραίου, και του δημάρχου προσωπικά, με τον κ. Νασίκα να τονίζει, από την πλευρά του, ότι «καταθέσαμε στο υπουργείο Πολιτισμού μελέτες έγκριτων επιστημόνων, που αποδεικνύουν την πολύ μεγάλη πολιτιστική και ιστορική αξία των υδρόμυλων του Βελεστίνου. Ο δήμος έχει την πρόθεση να πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός ιστορικού μονοπατιού υδροκίνητων παλιών εγκαταστάσεων και να αναπαραστήσουμε εικόνες του παρελθόντος».

Στην συνέχεια, η κ. Μενδώνη ζήτησε να δει από κοντά τους νερόμυλους, παρατήρησε προσεκτικά τα ιστορικά τοπόσημα και τον περιβάλλοντα χώρο, δήλωσε εντυπωσιασμένη και αποφάνθηκε ότι θα εξεταστούν συνολικά και συντονισμένα οι προοπτικές για την ανάδειξή τους.

Την υπουργού Πολιτισμού συνόδευσαν παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Μαραβέγιας και Θανάσης Λιούπης, η Μαρία Διούδη, εκ μέρους του βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Χρήστου Μπουκώρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη και θεσμικοί παράγοντες.

Επισκέψεις αύριο Σάββατο στο Πήλιο

Η Υπουργός Πολιτισμού θα παραμείνει στον Βόλο και αύριο Σάββατο αναχωρεί στις 09.00, προκειμένου να επισκεφτεί Μονές της Μητρόπολης Δημητριάδος, και συγκεκριμένα του Αγίου Λαυρεντίου, της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Γεωργίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου