ΤΟΠΙΚΑ

«Παρών» στο δημοτικό συμβούλιο

παρών-στο-δημοτικό-συμβούλιο-533562

Ως… κυνηγό κεφαλών επιχειρηματιών του χώρου της εστίασης, κατήγγειλαν το Δήμο Βόλου, καταστηματάρχες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε στο παραλιακό τσιπουράδικο «Διονύσης» με μεγάλη συμμετοχή, η οργή και αγανάκτηση επιχειρηματιών, περίσσευε… Η πολιτική του Δήμου Βόλου στο χώρο της εστίασης και ιδίως τα τελευταία περιστατικά με τις κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα και τις διακοπές υδροδότησης, δημιουργούν εμπόλεμο κλίμα μεταξύ καταστηματαρχών και Δήμου.

Επιχειρηματίες κατήγγειλαν με βαριές εκφράσεις τη δημοτική αρχή, ότι όχι μόνο δεν είναι στο πλευρό τους, αλλά ότι έχει στοχοποιήσει καταστήματα της παραλίας και του κέντρου του Βόλου, που κινδυνεύουν να κλειδώσουν λουκέτα μια ώρα αρχύτερα εξαιτίας των εις βάρος τους μέτρων από το Δήμο, που τους δίνει τη «χαριστική βολή» σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Επί τάπητος, έπεσαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Αλλαγή της Κανονιστικής Απόφασης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους και την κατάληψη πεζοδρομίων, μείωση των τελών χρήσης κατάληψης δημοτικού χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά 50%, ακύρωση των πράξεων αφαίρεσης τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις της πόλης και θέσπιση επιχειρηματικού τιμολογίου από τη ΔΕΥΑΜΒ, που θα μειώνει το κόστος ύδρευσης των τουριστικών επιχειρήσεων.

Παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο

Με την ολοκλήρωση της συνέλευσης, αντιπροσωπεία καταστηματαρχών, έκανε πορεία μέχρι το Δημαρχείο Βόλου και κατέθεσε υπόψη του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου έγγραφο για την εισαγωγή στη σημερινή συνεδρίαση, των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο τους τουρισμού και της εστίασης.

Οι επιχειρηματίες «ποντάρουν» πλέον στους δημοτικούς συμβούλους της πόλης, τους οποίους θα επιχειρήσουν να κάνουν κοινωνούς των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και από τους οποίους θα ζητήσουν να ψηφίσουν υπέρ των τεσσάρων προτάσεών τους (αλλαγή κανονιστικής, μείωση κατά 50% τελών κατάληψης πεζοδρομίων, ακύρωση της κατάσχεσης τραπεζοκαθισμάτων και θέσπιση ειδικού τιμολογίου υδροδότησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις) για την ομαλοποίηση της λειτουργίας των καταστημάτων τους.

Στη σημερινή μάλιστα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών», καθώς όπως υποστηρίζουν, κρίνεται η ίδια η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Απάντηση Ηλ. Ξηρακιά

Οι σχέσεις καταστηματαρχών και Δήμου Βόλου είναι στο ναδίρ… Το κακό κλίμα τροφοδοτείται από εκατέρωθεν ανακοινώσεις. Λάδι στη φωτιά, έρχεται να ρίξει με νέα ανακοίνωσή του, ο αντιδήμαρχος, Ηλ. Ξηρακιάς:

«Δυστυχώς όσοι δημιούργησαν και τώρα προσπαθούν να συντηρήσουν στην επικαιρότητα μια τεχνική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και τους καταστηματάρχες εστίασης της πόλης, συνεχίζουν να προσφέρουν αρνητικές υπηρεσίες, τόσο στον πολυπληθή επαγγελματικό κλάδο, όσο και στην πόλη. Γιατί τα καταστήματα εστίασης του Βόλου, και ιδιαίτερα τα τσιπουράδικα, είναι γνωστά στο πανελλήνιο.

Δικαίως θα αναρωτιούνται όσοι αυτές τις μέρες παρακολουθούν τα τοπικά ΜΜΕ, πώς είναι δυνατόν ένας καταστηματάρχης στην παραλία του Βόλου, δηλαδή στην ομορφότερη ίσως παραλία της χώρας, να μην μπορεί να διαθέσει το ποσό των 100 ευρώ το μήνα για την κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου και την έκδοση άδειας ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Ας κατανοήσουν επιτέλους κάποιοι ότι είναι άδικο για τον κλάδο και την πόλη να διακινείται αυτή η αρνητική εικόνα. Η εκπροσώπηση ενός ολόκληρου κλάδου απαιτεί σωφροσύνη, αξιοπιστία και υπευθυνότητα. Γιατί η ιστορία και η προσφορά του καθενός είναι γνωστή “στους παροικούντες”».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου