ΤΟΠΙΚΑ

Δικαιώθηκαν οι κάτοικοι της Χιλιαδούς

δικαιώθηκαν-οι-κάτοικοι-της-χιλιαδού-851206

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος αποφάσισε χθες το ΣΧΟΠ Νομού Μαγνησίας να παραπέμψει το θέμα που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν προς το Νομάρχη την απόφασή τους για την «αλλαγή χρήσης με τροποποίηση του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης, στην περιοχή της Xιλιαδούς, από χώρο Στήριξης Ατόμων Με Αναπηρίες σε χώρο εγκατάστασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Τα μέλη του ΣΧΟΠ αποφάνθηκαν ότι το Συμβούλιο είναι αναρμόδιο και παρέπεμψε το θέμα στο Υπουργείο, καθώς έκρινε ότι το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο είναι μεν εντοπισμένο, αλλά διαταράσσει την πολεοδομική συνοχή όλης της περιοχής και επιπλέον ότι στην Πράξη Εφαρμογής του 1986 για τις Βόρειες Συνοικίες δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη για τη χωροθέτηση κτηρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης και εξέθεσε τις απόψεις του Δήμου, όπου επανέλαβε την ανάγκη μεταφοράς του σημερινού κτηρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το κορεσμένο κέντρο στην έκταση της Χιλιαδούς, που γειτνιάζει και με τον περιφερειακό.

Στον αντίποδα της άποψης του Δημάρχου υπήρξαν απόψεις μελών που υποστήριξαν ότι οι αιτιάσεις του Δήμου είναι εύλογες, αν και όπως είπαν με τον Καλλικράτη θα υπήρχε η δυνατότητα εξεύρεσης άλλου καταλληλότερου χώρου σε έκταση όμορου Δήμου που πρόκειται να συνενωθεί με το Δήμο Βόλου. Αναφορικά με το τελευταίο από το Δήμαρχο Βόλου υποστηρίχθηκε ότι για τη χωροθέτηση του νέου κτηρίου της Πυροσβεστικής υπάρχει η… « πίεση» όπως το νέο κτήριο αποπερατωθεί με δαπάνες του Υπουργείου Προστασίας μέχρι το 2013 που θα γίνουν στο Βόλο οι Μεσογειακοί Αγώνες.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι – μέλη του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου και εξέθεσαν τις απόψεις τους νιώθουν δικαιωμένοι από τη χθεσινή εξέλιξη, με ορισμένους από αυτούς να κάνουν λόγο για ιστορική απόφαση, που βάζει φρένο στις τροποποιήσεις του Σχεδίου Πόλης οι οποίες λαμβάνονται κατά καιρούς από τα οικεία Δημοτικά Συμβούλια.

.Είναι χαρακτηριστικό πως σε αίτηση που κατατέθηκε από τους κατοίκους της περιοχής. Χιλιαδούς υποστηρίζονται ως λόγοι ακύρωσης οι παρακάτω:

«α) η αναρμοδιότητα. του νομάρχη Μαγνησίας να αποφασίζει την αλλαγή χρήσης και παράλληλη τροποποίηση του σχεδίου πόλης οικοδομικού τετραγώνου και να προχωρεί σε χωροταξική και πολεοδομική ρύθμιση με δυσμενείς επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή για την οποία τροποποίηση του σχεδίου πόλης αρμοδιότητα έχει μόνο σύμφωνα με το Νόμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και β) παράβασης του Συντάγματος και του Νόμου ( άρθρο 24 του Συντάγματος και άρθρο 2 του Ν. 1337), δεδομένου ότι κατά τις άνω διατάξεις το γενικό πολεοδομικό σχέδιο απαιτείται να διασφαλίζει την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και συνεπώς κάθε τροποποίησή του πρέπει να αποβλέπει στη βελτίωση των όρων διαβίωσης, αλλά και παράλληλα πρέπει να επιφέρουν μείωση της συνολικής επιφάνειας των κοινόχρηστων χώρων, ούτε των αναγκαίων κοινωφελών χώρων, σύμφωνα με τα γενικά πλαίσια χρήσεων γης, πράγμα που στην περιοχή δεν υφίσταται ελεύθερος χώρος για να γίνει χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων, εκτός βέβαια του γεγονότος ότι γειτονική έκταση υπάρχει από έτος 1974 το κτήριο των Φυλακών Βόλου που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την περιοχή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου