ΤΟΠΙΚΑ

Ζουν με τα απομεινάρια της λαϊκής οικογένειες του Βόλου

ζουν-με-τα-απομεινάρια-της-λαϊκής-οικο-532884

Με τα απομεινάρια της λαϊκής ζουν πλέον οικογένειες και συνταξιούχοι που έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική θέση λόγω της ύφεσης, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα, ορισμένοι εξ αυτών διέθεταν σχετικά μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Απλώνουν διακριτικά το χέρι για να συγκεντρώσουν λίγα λαχανικά και φρούτα που απόμειναν από τη λαϊκή, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που άλλοτε είχαν την ευχέρεια και την άνεση να απολαμβάνουν πλουσιοπάροχα τα αγαθά της επιλογής τους στο καθημερινό τραπέζι, σήμερα, στις εποχές της ύφεσης, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δυσκολία της καθημερινής επιβίωσης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ανάλογη εικόνα συναντάται και σε οπωροπωλεία, καθώς, όπως αναφέρουν επαγγελματίες, οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, βλέπουν πλέον Βολιώτες που άλλοτε ήταν εύποροι, σήμερα να ζητούν διακριτικά, για να μην γίνουν αντιληπτοί από τον κοινωνικό περίγυρο, προϊόντα που δεν προορίζονται πλέον για πώληση. Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της κρίσης, επαγγελματίας του Βόλου αναφέρει ότι έχουν μειωθεί σε ανησυχητικό βαθμό τα άλλοτε ανθηρά οικονομικά δεδομένα πολλών οικογενειών, με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη πλέον η προμήθεια ακόμη και των αναγκαίων ειδών διατροφής για το καθημερινό τραπέζι.

Το ίδιο φαινόμενο γίνεται ολοένα και πιο συχνό τα τελευταία χρόνια, με πρωταγωνιστές ανθρώπους μεγάλης, κυρίως, ηλικίας, οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά να αδειάσουν οι πάγκοι της λαϊκής, για να μαζέψουν προϊόντα που περισσεύουν, προκειμένου να τραφούν.

«Το φαινόμενο αυτό θα ήταν ακόμη πιο έντονο, αν δεν υπήρχε η βοήθεια από την Εκκλησία και τις δημοτικές κοινωνικές δομές», υπογραμμίζει ο Απόστολος Τσακανίκας, πρόεδρος των καλλιεργητών που πωλούν τα προϊόντα τους στη λαϊκή. Όπως αναφέρει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «μας στεναχωρεί πολύ όταν βλέπουμε ανθρώπους που άλλοτε ψώνιζαν τα καλύτερα, χωρίς να ρωτούν τις τιμές, σήμερα να μαζεύουν πεταμένα φρούτα και λαχανικά».

Παράλληλα, ο προβληματισμός των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών εντείνεται, καθώς καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η καθημερινότητά τους.

«Η αγοραστική κίνηση έχει μειωθεί κατά πολύ, η δουλειά είναι πάρα πολύ μειωμένη και προβληματιζόμαστε έντονα, πως θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Οι υποχρεώσεις μας είναι μεγάλες και η δουλειά δεν υφίσταται πλέον» υπογραμμίζει ο κ. Τσακανίκας.

Το επαγγελματικό μέλλον καθίσταται πλέον δυσεπίλυτος γρίφος για τους επαγγελματίες του κλάδου και τους καλλιεργητές γενικότερα, οι οποίοι διέρχονται πλέον την στενωπό των δεκάδων καθημερινών προβλημάτων. «Το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο και οι καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ δύσκολες. Δεν ξέρω πως θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, και για πόσον καιρό ακόμη με όλα αυτά που συμβαίνουν», επισημαίνει ο ίδιος.

Ζητούν τη βοήθεια της Εκκλησίας

Στο μεταξύ, αυξάνεται διαρκώς η λίστα των νεόπτωχων της Μαγνησίας, καθώς προστίθενται διαρκώς περιπτώσεις ανθρώπων που ήταν άλλοτε εύποροι και σήμερα έχουν περιέλθει σε ένδεια, και ζητούν διακριτικά τη συνδρομή της Εκκλησίας προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. «Το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται και επαυξάνεται» αναφέρει στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο π. Θεόδωρος Μπατάκας, πρόεδρος του Φιλόπτωχου του Αγίου Νικολάου και του «Εσταυρωμένου», ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «τους δίνουμε τρόφιμα, αλλά και χρήματα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών τους. Αν υπάρχουν μαθητές σε αυτές τις περιπτώσεις, προσπαθούμε να τους στηρίξουμε με μια μηνιαία υποτροφία».

Άνθρωποι που άλλοτε διέθεταν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, έχουν βρεθεί σε δύσκολη οικονομική θέση για διάφορους λόγους. «Οι περιπτώσεις που ζητούν τη βοήθειά μας είναι αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι, που κυκλοφορούν ανάμεσά μας» όπως υπογραμμίζει ο π. Θεόδωρος, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε όταν βλέπουμε παιδιά, μαθητές, εφήβους λυκείου ή φοιτητές στο πανεπιστήμιο, που ανήκουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τέτοια περιστατικά και οικονομικά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου