ΤΟΠΙΚΑ

Σε εκκρεμότητα εκατοντάδες γεωτρήσεις στη Μαγνησία

σε-εκκρεμότητα-εκατοντάδες-γεωτρήσε-532342

Εχουν γίνει αιτήσεις για τη λειτουργία 2.000 γεωτρήσεων μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν εκδοθεί άδειες

Στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας χάνονται οι ιδιοκτήτες γεωτρήσεων σε όλο το Θεσσαλικό κάμπο, αλλά και στη Μαγνησία, στην προσπάθειά τους να εκδώσουν τις άδειες που απαιτούνται.

Η προθεσμία που είχε δοθεί -μετά από πολλές παρατάσεις- για τη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων έληξε στις 30 Απριλίου, αλλά ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα χιλιάδες αιτήσεις και περιμένουν να ελεγχθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τόσο της Π.Ε. Μαγνησίας και Βορ. Σποράδων, όσο και από τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επιπλέον πρέπει να δηλωθούν και τα σημεία υδροληψίας που δεν έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί.

Σύμφωνα με τα μέχρι δεδομένα, εκδίδονται περί τις 600 άδειες το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι με το ρυθμό αυτό που γίνονται οι έλεγχοι των φακέλων, η τελευταία άδεια θα εκδοθεί σε 25 χρόνια!

Μέχρι πρότινος, οι άδειες εκδίδονταν καταθέτοντας αίτηση μόνο στη Διεύθυνση Υδάτων, ενώ πλέον η διαδικασία, μπορεί να είναι λιγότερο κοστοβόρα, αλλά έχει γίνει πιο περίπλοκη, μιας και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν τόσο στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, όσο και στους κατά τόπους Δήμους.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, Γρηγόρης Σουλιώτης «μέχρι τις 30 Απριλίου που ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις γεωτρήσεις, είχαν κατατεθεί στην Υπηρεσία μας 2.000 αιτήσεις. Υπολογίζουμε ότι στη Θεσσαλία οι καταγεγραμμένες αιτήσεις φθάνουν, περίπου, τις 15.000. Αρκετές από αυτές είναι παλιές και χρειάζονται μία απλή ανανέωση. Αύριο Πέμπτη θα επισκεφθώ το Υπουργείο για να λάβουμε κατευθύνσεις, σχετικά με το αν θα δοθεί νέα παράταση ή όχι». Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη οι παλιές γεωτρήσεις θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ για όσες περιοχές βρίσκονται στα «κόκκινα» των διαχειριστικών σχεδίων, όπως για παράδειγμα ο Αλμυρός, δεν θα εκδίδονται άδειες για νέες».

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλία

Σύμφωνα με τα διαχειριστικά σχέδια, η Θεσσαλία αυτή τη στιγμή, από το σύνολο των υδάτων που χρειάζεται, τόσο για άρδευση όσο και ύδρευση, χρησιμοποιεί 70% από υπόγεια νερά και 30% από επιφανειακά. Η αναλογία αυτή, μέχρι το 2021 θα πρέπει να μετατραπεί σε 50-50. Υπάρχουν και περιοχές, όπως αυτή του Αλμυρού, όπου το 100% των αναγκών σε νερό, γίνεται από υπόγεια νερά.

Σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, κάθε χρήση νερού πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη άδεια. Επιπλέον, μέχρι τις 31 Μαΐου 2016, οι αγρότες θα πρέπει να έχουν άδειες χρήσης νερού ώστε, η ΔΕΗ να συνεχίσει να τους χρεώνει με χαμηλό τιμολόγιο κατανάλωσης ρεύματος.

Τέλος, σε περίπτωση που κάποια αρδευτική γεώτρηση πάθει ζημιά -ειδικά μέσα στην αρδευτική περίοδο- για κάποιο λόγο, η έκδοση άδειας αντικατάστασής της χρειάζεται από έξι έως οκτώ μήνες για να εκδοθεί, με βάση την τελευταία Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2014, η οποία είχε σκοπό να απλοποιήσει τη διαδικασία. Παρόλα αυτά, με τη νέα Νομοθεσία, για να γίνει αντικατάσταση σε μία γεώτρηση, εμπλέκεται το οικείο Δασαρχείο αλλά και η Αρχαιολογία, που σημαίνει ότι ο αγρότης ή θα πληρώσει τεράστια πρόστιμα (παράνομη γεώτρηση 3.000 ευρώ) ή/και θα καταστραφεί επειδή δεν θα έχει νερό να ποτίσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου